Deel via

België negeert aanstormende vergrijzingsgolf

September 2015
België staat voor een gigantische sociale uitdaging: Hoe in de toekomst omgaan met de aanstormende vergrijzingsgolf? In 2060 zullen de zestigplussers immers met dubbel zoveel zijn! Allerlei voorzieningen in ons land zijn ontoereikend om deze toestroom aan ouderen op te vangen. Op die manier is er geen enkele garantie op een zorgeloos pensioen. SenNet columnist Jan Schils roept op tot dringende maatregelen!

Situatie ernstig

/96/Inzicht/Zorg.jpgHet Belgische Planbureau heeft becijferd dat België in 2060 circa 3,8 miljoen zestigplussers zal tellen. Dat zijn er dubbel zoveel als momenteel. Volgens een rapport van de organisatie World Population Ageing van de Verenigde Natie staat België wereldwijd nu al op de veertiende plaats van ruim tweehonderd landen wat betreft het aandeel zestigplussers.

Om om te gaan met deze aanstormende vloedgolf van zestigplussers zijn natuurlijk allerhande maatregelen nodig. Men zou denken dat de politiek daar reeds op inspeelt is of op zijn minst mee bezig is. Niets is echter minder waar ...

Volgens Pascal De Decker, doctor in de sociale en politieke wetenschappen en ruimtelijke planner, is er in België werkelijk niets aangepast aan de ouder worden bevolking. Hij noemt de situatie ernstig.

Het is weer eens hetzelfde liedje, meent onze columnist Jan Schils. De politici zijn meer met andere dingen en met zichzelf bezig. Zij zien electoraal weinig voordeel in zestig- en zeker niet in zeventigplussers. Toch zou deze groep van de bevolking, wanneer ze zich echt zou verenigen, gemakkelijk een te duchten politieke formatie kunnen vormen, die de problemen van de vergrijzing mee zou kunnen aanpakken. Het is dan ook opmerkelijk dat ouderenpartijen, niet alleen in België maar ook elders, nooit echt van de grond zijn gekomen. Met de voortschrijdende vergrijzing zou daarin wellicht over enige tijd verandering kunnen komen.

/96/Inzicht/DontWalk.jpgGeen stem

De Decker is samen met een team van deskundigen tot de conclusie gekomen dat dorpen, huizen en straten in België totaal niet aangepast zijn aan een ouder wordende bevolking. Ouderen hebben geen stem als het gaat om nieuwe plannen voor stadsontwikkeling. Bij de aanleg van nieuwe straten en pleinen wordt totaal geen rekening gehouden met de toegankelijkheid voor ouderen en al helemaal niet voor personen met een lichamelijke handicap.

Bij de aanleg van nieuwe straten wordt geen rekening gehouden met de toegankelijkheid voor ouderenZo zijn er vaak veel te weinig rustbanken en is de toestand van trottoirs en andere voetpaden dikwijls beneden alle peil. Ook de zogeheten ‘open straten’, waarbij het openbaar vervoer en voetgangers van hetzelfde wegdek gebruikmaken, zijn dikwijls ronduit gevaarlijk. Een voorbeeld van hoe het moet, is de met veel politieke tam-tam ingerichte verkeersvrije voetgangerszone in het Brusselse stadscentrum. Die is bezaaid met allerhande hindernissen en obstakels, die levensgevaarlijk zijn voor mensen die slecht zien of slecht ter been zijn.

Meer rusthuizen

/96/Inzicht/Rusthuiss.jpgDe vergrijzing zal meer en meer rusthuizen vergen. Maar voor de bouw daarvan heeft de overheid geen geld, want dat behoort niet tot haar prioriteiten. Daarom heeft ze het geweer van schouder veranderd en opteert ze ervoor ouderen langer thuis te laten wonen, met een zekere omkadering, die mondjesmaat wordt gesubsidieerd. Het probleem is echter dat het overgrote deel van woningen niet geschikt is voor langer thuis wonen, zeker niet voor mensen met een lichamelijk gebrek. Vaak zijn er trappen, is de woning moeilijk te verwarmen en ontbreken de noodzakelijke voorzieningen zoals een aangepast bad, douche of toilet wanneer iemand slechter te been is.

/96/Inzicht/Logo.jpgNieuwbouw is vaak rolstoelonvriendelijk en houdt evenmin rekening met het feit dat bewoners ouder worden. Ook het feit dat ouderen in hun omgeving geen winkels, kruidenierszaken en postkantoren meer aantreffen, wordt door velen van hen als bijzonder onprettig ervaren. Kortom, tienduizenden ouderen in dit land wonen op de verkeerde plek om zelfstandig oud te worden.

Woning veroudert ook

/96/Inzicht/Trap.jpg“Maar is de eigen woning wel een garantie voor een zorgeloos pensioen?”, zo merkt De Decker op. Hij geeft zelf het antwoord: “We geloven dat, maar zo eenvoudig is dat  niet. Een woning veroudert immers ook en je hebt er voortdurend kosten aan. We moeten ons niet alleen financieel en qua zorg op de vergrijzing voorbereiden. Ook onze woonsituatie vergt aandacht. Sommige mensen lachen terecht met de uitspraak dat eigendom hebben hetzelfde is als gratis wonen. Een voordeel van huren, is dat je altijd relatief gemakkelijk kan verhuizen als het huis je niet bevalt.

Ik ben benieuwd wat er binnenkort gebeurt met de tienduizenden vergrijzende babyboomers die op een verkaveling wonen waar geen zorgvoorzieningen zijn. Er is dikwijls geen bakker of beenhouwer meer. Onze ruimtelijke ordening heeft er straks een probleem bij: dat van de zorg. We anticiperen maar niet op ‘zorgwonen’. We zullen het massaal nodig hebben. Veel mensen zullen het fysiek niet aankunnen om in een huis te wonen dat niet aan hun leeftijd is aangepast. Die willen en zullen niet allemaal zomaar verhuizen naar de duurdere stad die al bezet is. Thuiszorg is een goed idee, maar we kunnen hen moeilijk allemaal individueel met gaan bedienen. We geraken nu al niet door de files.”

Moeilijk

Ouderen langer thuis laten wonen? Daar zijn de woningen niet aan aangepast!Bij de kinderen gaan wonen, zoals vaak in landen van Zuid-Europa gebeurt, lijkt evenmin een oplossing. De woningen zijn daarvoor vaak niet geschikt of te klein. Maar ook de mentaliteit en de bereidheid daartoe ontbreekt grotendeels in onze contreien (uitzonderingen niet te na gesproken). Bovendien worden vaak naast familiale ook financiële bezwaren ingeroepen.

Daarnaast is het begrijpelijk dat ouderen niet graag verhuizen. Vaak hebben ze tientallen jaren in hun huis gewoond en er van alles beleefd. Die vele herinneringen maken het moeilijk hun huis voorgoed vaarwel te zeggen …

/96/Inzicht/Oud.jpgPensioenen

In dit artikel over bepaalde aspecten van de vergrijzing hebben we de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar en de financiering van de pensioenen, met name de betaalbaarheid daarvan, niet behandeld. Vooral het betaalbaar houden van de pensioenen wordt een uiterst moeilijke opgave. Juist door de vergrijzing zal jaarlijks 1,5 miljard euro meer nodig zijn om de voor de meeste mensen toch al lage pensioenen minstens op het huidige niveau te houden. Aan dit probleem zullen we een van de volgende weken aandacht besteden.

Auteur: Jan Schils

28 reacties

Toka
Dat is nu eenmaal een voortvloeisel uit een kapitalistisch systeem dat gericht is op de actieve bevolking. De trend van one-child family doet ons nu de das om. Eenmaal je gepensioneerd bent zou jen alles op het droge moeten hebben of anders ben je een verliezer. Het huidige sociale systeem is goed voor de actieven en sommige gepensioneerden die nog kunnen genieten van een voorkeursregeling (bvb. ex leerkrachten die €1900/maand innen, oudere ex beroepsmilitairen,...) maar de rest is de klos. Tijdens hun actieve periode is de staat gaan lopen met meer dan de helft van hun inkomen!! Als je dan vroeg overlijdt is de winst voor.....Vadertje Staat!! Je familie mag een punt aan zuigen aan de inkomsten en nog eens successierechten betalen!!. De regeling kwam er om de zgn. zwakkeren in de maatschappij te beschermen, dat was een politiek zoethoudertje. Er zullen natuurlijk altijd mensen tegen zichzelf moeten worden beschermd maar geef de anderen tenminste een keuze. De staat gijzelt ons zonder dat we het beseffen!! Daarom zijn de vluchtelingen die Europa overspoelen nu eerder een zegen dan een vloek. Zij kunnen de vergrijzing deels mee helpen opvangen. Of ze het zullen doen en wat de gevolgen voor ons zijn dat weet ik niet. Gelukkig ben ik tegen 2060 al 100 jaar.
14/09/15 13:39 REAGEER
pas
...De vergrijzing is totaal geen probleem en is juist een verrijking is een onderdeel van het leven !De schuld op de ouderen steken is absurd want wat deden we voor het pensioen bestond...we werkten zolang we konden en werden dan opgevangen door onze familie...
ook bestonden er instellingen die ouderen konden opvangen...hospice...De politiekers hebben er het handje van weg zich zelf te bedienen...dus stelen wat hen niet toekomt..
er zitten daar economen tussen...Ook mag gezegd dat de gelden bestemd voor pensioenen
benut werden en zijn... voor andere doeleinden.Het importeren van ...aziel zoekers maak het probleem maar erger -ze kosten de maat schapîj en holen gans het sociaal bestel uit...werken niet ...drug handel diefstal..kweken als konijnen...ontvangen gratis kindergeld...gedragen zich niet en gebruiken steeds hetzelfde smoesje "racisme" ons en islamofobie..ons schuldgevoelens doen krijgen...Onze strijdvaardigheid werd ondermijnt door het pacifisme opgelegd door de politiek..." beschaafd zijn"-Het grote probleem is dat er geen echte politiekers meer zijn maar familie bedrijven ze zijn vervreemd van de heersende situatie...en hebben hun poten niet meer op aarde...en dit is nog maar zwak uitgedrukt!
15/09/15 08:55 REAGEER
grenzentoe
R.Pips

De man op de straat is verstandiger dan alle politiekers bijeen, wij worden alle dagen geconfronteerd met het wanbeheer van de zogezegde heren aan de top ,dikke zakkenvullers en inderdaad regering is een familiebedrijf ,zorgen voor elkaars portefeuille en laten de man op de straat creperen. wie zich de geschiedenis herinnert, komt er om de zoveel jaar een volksopstand, ik vraag me af hoeveel we nog moeten verdragen,ook nu we worden overspoeld door asielzoekers, die willen enkel genieten en zie die niet werken om ons pensioen te vrijwaren ? Wie dit heeft bedacht en beweerd moet daar de logica toch eens van uitleggen. Hoeveel Pensioengeld en kindergeld gaat er nu al naar het buitenland per maand, als die asielzoekers oud genoeg zijn gaan die terug naar hun land en hebben met ons geld allang ginder een rijkdom opgebouwd. al het geld van hier wordt in Arabische Islamitische landen gesoupeerd , dus in principe als hier niets wordt verbruikt gaat al het geld naar het buitenland en is België allang failliet, de gewone man weet dat ,draai ons geen rad voor de ogen domme politiekers !!!!
15/09/15 10:28 REAGEER
LASZLO
Daarom mijn zeg als vervolg van hierboven eerdere reactie , Het is weer eens hetzelfde liedje, wij zestig- en zeker zeventigplussers zullen lastpakken zijn , dan zijn nu al de meesten voor hun eigen kinderen . Toch zou deze groep van de bevolking, wanneer ze zich echt zou verenigen, gemakkelijk een te duchten politieke formatie kunnen vormen, die de problemen van de vergrijzing mee zou kunnen aanpakken. Met de voortschrijdende vergrijzing zou daarin wellicht over enige tijd verandering kunnen komen , we moeten ons en elkander meer vertrouwen om zo tot eenheid te komen , samen sterk . Kijk maar wat hebben ze niet alles over hebben voor de vluchtelingen , zullen ze het ook voor ons doen .
15/09/15 09:13 REAGEER
karekiet
kapitalistisch systeem
Het zal misschien enigszins belachelijk over komen maar ieder van ons zal zich nog wel de soapreeks 'Star Trek' herinneren!
Daar kwamen geen kinderen of ouderen in voor. Allerlei rassen met nodige problematiek maar de ouderen en jongeren zaten in een 'gesticht' (denk ik). Zij zouden er later wel uit komen om mee te draaien in het circuit maar de ouderen daar konden ze niets meer mee doen.
15/09/15 10:41 REAGEER
aronjaco
Kijk, dat er een probleem is wat dat betreft , dat is zeker. Dat onze politici enkel zover kijken als hun neus lang is , da's ook een feit ( tot de vlgd. verkiezingen). Dat er vergrijzing is en dat dat kosten meebrengt is zonder meer juist. Dat er te weinig werkenden zijn ( k!inderen dus ) die kunnen instaan voor het betaalbaar houden van ons systeem van sociale zekerheid is eveneens waar.
Dus een eerste oplossing kan al zijn , dat er zoveel als mogelijk verse krachten in dit land moeten binnen vloeien , vluchtelingen , vreemdelingen, benoem maar.Die ltsten moetenaan het werk worden gezet
15/09/15 11:01 REAGEER
aronjaco
Oei , te vroeg en per ongeluk gepost.
Dus : .. aan het werk worden gezet , en daar heeft de politiek een serieuze hand in. Subsidies aan bedrijven , dat kan enkel als er werkgelegenheid tegenover staat . Dat gelul zo , van dat kunnen wij niet afdwingen , dat is een vertoon van onwil en onbekwaamheid.
Dat wat betreft de betaalbaarheid , opgelost dus. Dank u wel vreemdelingen.
Uiteraard is de leefbaarheid in aangepaste woningen en het aanbrengen van de kuiste infrastructuur een heikel punt. Werk van maken politici , maak jullie eens een beetje nuttig.
Ook dat werken met zijn tweeën in een gezin is een te misprijzen gebeuren, zeg maar een plicht opgedrongen binnen het kapitalistisch systeem. Neen , dat één partner thuis blijft en o.m. instaat voor een degelijke opvoeding , veilig nestje scheppen , voor de kinderen. Daar aan gekoppeld een mentaliteit zoals Confusius ons heeft voorgehouden : het welzijn van de ouders staat boven elke andere plicht. Bovendien ontstaat er een samenvoegen van inkomsten zodat het financieel plaatje geen probleem kan vormen.
M.a.w. de pollitici hebben heel wat dringend te vervullen verplichtingen , maar ook wijzelf ,de volledige maatschappij dus in solidariteit. Niet " alle neuzen in dezelfde richting" , maar " alle handen op één buik", ook de handen van onze gewaardeerde vluchtelingen / vreemdelingen. Ja , er zitten nog altijd meer autochtonen dan allochtonen in de gevangenissen. Het stoken tegen vreemden van N-VA en Vlaams Blok mag direct ophouden; zij doen dat enkel met het oog op electoraal gewin ; of hoe de slimmen leven met de dommen.
15/09/15 11:12 REAGEER
2bomma
Naar ik vernomen heb, is het juist het omgekeerde, een mens van vreemde afkomst hier geboren is natuurlijk een autochtoon.E n daar heeft u een punt.Ik vrees toch dat in de nabije. toekomst men niet snel genoeg gevangenissen zal kunnen bijbouwen.En het zijn niet de N-VA en het Vlaams Belang die de mensen opstoken, maar het gezond verstand van een groot deel van de bevolking die vaststelt waar de problemen zich voor doen.
15/09/15 18:56 REAGEER
aronjaco
Juist , maar genoemde politieke partijen handelen opportunistisch in deze .
16/09/15 11:03 REAGEER
Julieke
R. Bachelor, u hebt volkomen gelijk. Het is niet normaal wanneer je naar een home zou moeten, de meeste mensen hun verblijf niet kunnen betalen omdat hun pensioen niet voldoende is. DAT IS NIET MEER NORMAAL. Onze politiekers zijn niets meer waard, ze blijven in hun zakken steken. Het is ook niet normaal dat de mensen van vreemde origine die hier binnenkomen en nooit hebben bijgedragen nu alles gratis krijgen en die arme Belgen op hun kin kunnen kloppen. Dan Europa één geldverspilling.
ARM BELGIE !
15/09/15 11:30 REAGEER
Dehouck51
In 2060 zullen de babyboomers ( de oorzaak van de stijgende pensioenuitgaven ) tussen pakweg 90 en 110 jaar oud zijn. Velen zullen niet meer onder ons vertoeven denk ik . Het probleem zal zichzelf oplossen. Bovendien stel ik mij niet de vraag of er in 2060 voldoende jonge mensen zullen zijn die werken , maar of er voor deze jongeren hoegenaamd nog werk zal zijn. (robotten, zelfrijdende auto's, apps allerhande... )
15/09/15 11:55 REAGEER
eugeenvda
Men vergeet dat al die babyboomers betaald hebben heel hun leven voor de sociale zekerheid, er is de vergrijzing maar tel al dat geld eens op dat die grijzen moesten afgeven aan de staat (sociale zekerheid) sommige politiekers hebben met het vele geld dat wij afgedragen hebben zichzelf populair gemaakt door het (cliëntisme) uitdelen van ons geld aan profiteurs "Als ze al ons geld in een pot gegaan was zoals de tweede peiler of hoe noemen ze dat? want dat geld blijft bestaan, maar ons geld is weg ""wie heeft het?(in Duitsland steekt het wel in een pot)
17/09/15 10:29 REAGEER
defraine
Kan / mag ik dit artikel op FB zetten of emailen aan vrienden aub ?
Mvd
Kristin
15/09/15 12:04 REAGEER
Redactie
U mag dit zeker delen op Facebook en mailen naar je vrienden. Uiteraard wel op voorwaarde dat u SeniorenNet vermeldt.

Mvg

De redactie
15/09/15 12:36 REAGEER
Calamity
Het zijn niet de ouderen die een probleem zullen vormen, wel de toestroom van al die asielzoekers, want aangezien een groot deel onder hen zij een bedrag zullen krijgen van het OCMW, zal er voor onze gepensioneerden en sukkelaars niets overblijven !
Waar zijn de politiekers mee bezig !!??
15/09/15 12:52 REAGEER
Idefix
Gelukkig hebben we in Europa een zeer goede regering die zorgt dat de toekomst verzekerd is. Momenteel blijken er grote groepen ingenieurs, architecten, en hoog opgeleiden zich aan te melden om met volle moed aan de slag te gaan. Eens ze aan het werk zijn zullen ze ook hun hoog opgeleide en gemotiveerde familieleden laten overkomen om bij te dragen aan de algehele welvaart vermits ze hun kapitaal uit hun thuisland meebrengen om het hier te investeren. Volgens verschillende geloofwaardige politiekers staan er ons economisch heel mooie tijden te wachten. Ontvang die mensen dus met open armen fanfare en ballonnen want zeg aan zeker en vast onze toekomst bepalen.
15/09/15 15:17 REAGEER
Idefix
Gelukkig hebben we in Europa een zeer goede regering die zorgt dat de toekomst verzekerd is. Momenteel blijken er grote groepen ingenieurs, architecten, en hoog opgeleiden zich aan te melden om met volle moed aan de slag te gaan. Eens ze aan het werk zijn zullen ze ook hun hoog opgeleide en gemotiveerde familieleden laten overkomen om bij te dragen aan de algehele welvaart vermits ze hun kapitaal uit hun thuisland meebrengen om het hier te investeren. Volgens verschillende geloofwaardige politiekers staan er ons economisch heel mooie tijden te wachten. Ontvang die mensen dus met open armen fanfare en ballonnen want zeg aan zeker en vast onze toekomst
15/09/15 15:27 REAGEER
Pierlala
Hoop oprecht dat dit een reactie is vol sarcasme...
15/09/15 16:22 REAGEER
Idefix
Ik ook...............
15/09/15 16:36 REAGEER
Pierlala
Heb zo de indruk dat A.Boerjan iets vergeet of er nog geen aandacht aan schonk...
Vlaanderen telt nu zo ongeveer 230.000 werklozen, behoort tot de top 3 van (te)dicht bevolkte gebieden, hoe zouden dan "vreemden"(allerhande) hier kunnen zorgen voor de pensioenen...
'k Vrees dat zelfs die "vreemden" eerder ten laste zullen vallen van de sociale zekerheid, omdat een meerderheid nooit aan een job zullen geraken, indien ze dat al zouden willen.
Wat als ze dan ook hun familie zullen laten overkomen om ook in de bijstand ten laste te vallen.
'k Hoop dat A.Boerjan nooit zal moeten zeggen dat die van het Vlaams-Belang(Blok) gelijk hadden, nooit zal moeten ervaren dat z'n kinderen-kleinkinderen hem het verwijt maken niet te hebben gepoogd, de ophanden zijnde exodus tegen te houden, die in mijn optie goed is voorbereid door hogere krachten om aan de touwtjes te kunnen blijven trekken, zo te leven als de "slimme met de domme"...
15/09/15 16:18 REAGEER
Remischillewaert
Het is een wiskundige zekerheid dat men de bevolking niet kan verjongen door geboorteoverschot en/of immigratie, tenzij men de bevolking telkens opnieuw drastisch laat verhogen, wat nefast is voor Vlaanderen met 455 inw./km2 en 230.000 werklozen. Immers, de nieuwkomers zullen ook vergrijzen. Vergelijk: Australië 2,9, Libië 3,5, Canada 3,5, Rusland 8,3, Saoedi-Arabië 12, U.S.A. 32, Afganistan 48, Iran 49, Tunesië 66, Emiraten 67, Marokko 73, Frankrijk 102, Turkije 104, Hongarije 106, Luxemburg 201, Duitsland 226, Nederland 406.
15/09/15 16:37 REAGEER
karldebaere
Hierna enkele maatregelen die ik uit mijn ervaring als ex leidinggevende bij kinderdagverblijven kan poneren:
1. Wordt het niet eens stilaan tijd om het kindergeld aan te pakken en de aanzienlijke geboortepremies? Waarom moeten gezinnen gestimuleerd worden om toekomstige werklozen op de wereld te zetten? De rededering " zij zijn diegenen die voor de pensioenen zullen zorgen omdat anders de verhouding werkenden-gepensioneerden ontspoort" is totaal voorbijgestreefd. Een maximum van twee kinderen per gezin kan het streefdoel zijn. Wil men meer kinderen, dan mag dat natuurlijk, maar dan is de consequentie dat de staat (en de belastingbetaler) hiervoor niet moet opdraaien dus geen extra centen meer.
4. Kindergeld kan alleen toegestaan worden voor kinderen die in Belgïe verblijven of waarvan de ouders werkenin het buitenland voor een bedrijf dat hier gevestigd is.
2. Er zullen hoe langer hoe minder arbeidsplaatsen komen door de voortdurende automatisatie en de (economische) vluchtelingenstroom zal niet gestopt kunnen worden indien er geen drastische een dringende maatregelen genomen worden.
Een selectieve en gerichte instroom is hier de enige oplossing en niet iedereen zomaar binnenlaten in dit land (analfabeten incluis die een jarenlange scholing nodig hebben vooraleer aan de slag te kunnen en daar dan al lang geen zin meer in hebben gezien het gratis geld-dokter-hosptalisatie-apotheekerskosten-enz...-beleid).
3. de problematiek van de gezinshereniging: ouders die in het buitenland verblijven van gezinnen die hier zijn kunnen enkel naar hier komen op voorwaarde dat deze gezinnen ALLE kosten (inclusief de medische en eventueel rusthuis) op zich nemen.
Deze ouders hebben nooit een cent in onze sociale zekerheid gestoken. Dit lijkt mij niet alleen een logische, maar vooral FAIRE maatregel.
Nog even dit: de instroom moet BIJ HOOGDRINGENDHEID aangepakt (lees gestopt) worden. De andere graag in het volgende regeerakkoord.
15/09/15 18:02 REAGEER
2bomma
Nog 45 jaar vooraleer wij in 2060 zijn.Waarom nu reeds zoveel mensen opvangen, terwijl er 300000 duizend en meer werkloos zijn. Probeer eerst die aan het werk te krijgen! Zelfs onder dwang. Ben 70 en werk sinds mijn 15, zonder diploma, altijd werk gehad en niet altijd het gemakkelijkste, er was werk indertijd. Heden zijn er ook nog jobs maar voor velen zijn die niet aantrekkelijk genoeg en is het verschil met de werkloosheidsvergoeding niet voldoende groot.Wat de vergrijzing betreft, als men binnen 25 jaar zou vaststellen dat er een tekort is op de arbeidsmarkt, dan is er naar mening nog voldoende tijd om werkkrachten aan te trekken.Tot slot ben ik het volledig eens met de heer J. Vangheluwe.
15/09/15 18:32 REAGEER
aronjaco
Als ik die commentaren zo lees dan bedenk ik :
De vraag naar munitie zal in de toekomst alleen maar toenemen, gezien de geopolitieke spanningen die Europa zich tegenwoordig op de hals haalt. We zijn in Europa trouwens al druk bezig met het bouwen van een ijzeren gordijn. Solidair in het verwerpen van mensenrechten ! Of hoe kortzichtigheid uiteindelijk tot rampen kan leiden. Maar , dat wisten we niet zeker ?
16/09/15 11:18 REAGEER
aronjaco
En , hier nog een bedenking :
Die arme gelukszoekers willen we tegenhouden, maar de goed opgeleide, rijke(re) en financieel onafhankelijke wereldburger met een nationaliteit van een rijk land ( Frankrijk bv.), atleten, enz..dat moet wel kunnen?
Echt?
Is dat niet een heel eng gedachtegoed?
16/09/15 11:44 REAGEER
aronjaco
Ondertussen gaat mij nog het volgende door het hoofd :
Die arme gelukszoekers willen we tegenhouden, maar de goed opgeleide, rijke(re) en financieel onafhankelijke wereldburger met een nationaliteit van een rijk land, atleten , kortom elite , dat moet wel kunnen?
Echt?
Is dat niet een heel eng gedachtegoed?
16/09/15 11:45 REAGEER
Pierlala
Heb dit ook al gehoord m'n beste, maar wie wil dat, de burgers van Europa ???,wie legt er ons dergelijke leugens voor.
Ieder mens die naam waardig is solidair...maar loopt niet warm voor het "weg met ons", en dit is nu aan het gebeuren, geloof niet in de ons wijs gemaakte aantallen, vermenigvuldigt die maar zeker met drie of vier of zelfs meer.
16/09/15 22:09 REAGEER
Ghost
Het is nu al jaren dat de politiek de vergrijzende bevolking totaal negeert. Een goed voorbeeld van dit is de doortocht van de tram in Lombardsijde aan de Belgische kust. Daar werd destijds een enquete gedaan wie voor en wie tegen het verleggen van het traject van de tram was. 66% van de bevolking daar wilde dat de tramlijn zou blijven door het midden van de gemeente gaan. Verleden jaar werd beslist om de tram te verleggen naar de kustbaan waardoor de ouderen die wonen in de wijken gelegen achter de kerk, nu nog eens 500m verder moeten gaan om hun tram te nemen. Dit is in de zomer niet zo erg maar in de winter met de gladheid gaat dat drama's geven. Teven trekt de busdienst door de gemeente op geen z*** ook. Kortom de mensen en vooral de oudere bevolking van Lombardsijde is weer door de politici genaaid. En zo gaat dit overal in België ! De politici zeggen er is geen geld , doch er blijkt WEL geld te zijn om op de verloning van de politici een belastingvrijstelling van 2000€ toe te kennen!! Waarom kan DAT dan wel ? Ik stel voor, schaf die belastingvrije som op de politici's verloning af en laat ze belastingen betalen op wat ze ECHT verdienen, en dan hebben we weer extra geld om de vergrijzing te betalen zonder dat bepaalde profiteurs met geld gaan lopen dat in onze vergrijzing kan gestoken worden .
20/09/15 15:27 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels