Deel via

Bespaar op je energiefactuur met de juiste verlichting!

September 2015
Je energiefactuur wordt steeds hoger. Zeker nu de regering de btw op elektriciteit opnieuw van 6 naar 21 procent verhoogde. Dat vraagt dringend om effectieve besparingsmaatregelen. En die beginnen bij je verlichting in huis. SenNet Magazine ging op onderzoek uit met als centrale vraag: Welke verlichting is het best voor jouw portemonnee?

/96/SenNetShop/Led6.jpgHoog, hoger, HOOGST

Op 1 januari van dit jaar ging de energiefactuur opnieuw fors de hoogte in. De verhoging van de btw van 6 naar 21 procent, het wegwerken van de groenestroomcertificaten … doet de prijs voor elektriciteit gemiddeld met maar liefst 8,4 procent stijgen. Concreet betekent dit dat je elektriciteitsfactuur dit jaar ongeveer 256 euro hoger zal liggen. Een serieuze hap uit je budget. En dat terwijl elektriciteit geen luxe, maar een levensnoodzakelijk product is!

De goedkoopste, energiebesparendste en milieusparendste verlichting op de verlichtingsmarkt is ledverlichtingDit gemiddelde zegt echter niet alles over je individuele rekening. Afhankelijk van de regio waar je woont, je energieleverancier en je verbruik zal de toename voor jou groter of kleiner zijn. Gelukkig kan je er zelf deels voor zorgen dat de verhoging niet de spuigaten uit loopt. Alles begint bij je soort verlichting in huis.

De gloeilamp is er gloeiend bij

/96/SenNetShop/Gloeilamp.jpgVroeger was het eenvoudig: je plaatste overal in huis gloeilampen als verlichting. Maar in het geval van de gloeilampen was ‘de goeie oude tijd’ eigenlijk niet zo goed voor jou en absoluut niet voor je portemonnee. Met hun korte levensduur en hoge verbruik waren ze enkel een erg dure vorm van verlichting.

Sinds 2012 mogen gloeilampen echter niet langer verkocht worden. Er waren immers al veel andere én betere verlichtingsalternatieven op de markt. Nu kan je kiezen uit een ruim gamma lampen, waaronder halogeenlampen, spaarlampen en ledlampen. Hoe maak je nu de beste en voordeligste keuze?

Alternatieve verlichting

Halogeenlampen werken volgens hetzelfde mechanisme als de gloeilamp, met dat verschil dat ze wel een langere levensduur hebben. Maar dat betekent ook een hoog verbruik. Een voordelig alternatief is het dus niet.

/96/SenNetShop/Spaarlamp.jpgWat dan met spaarlampen? Zij gaan eveneens langer mee dan een gloeilamp én hebben daarenboven een lager energieverbruik. Een goed alternatief voor de gloeilamp, dus. Toch is het niet zo rooskleurig als het lijkt. Op milieuvriendelijkheid scoren de lampen ondermaats. In spaarlampen zit namelijk kwik, wat enorm schadelijk is voor het milieu. Daarnaast duurt het een tijdje voor de lamp op zijn volledige sterkte brandt. Dat maakt ze minder geschikt voor ruimtes waar het licht slechts kort moet branden, zoals je berging of garage.

Wil je je geld écht laten renderen? Plaats dan overal in huis ledlampen! Het is momenteel de goedkoopste, energiebesparendste en milieusparendste verlichting op de verlichtingsmarkt. Hieronder vind je een leidraad om je verlichting volledig te moderniseren naar voordelige leds.

Voordelen van ledverlichting

De ledlamp is verkozen als beste alternatief voor standaard- en neonverlichting. Waarom dit zo is? Een overzicht.

  1. Energiezuinig

    Ledlampen werken op een erg laag voltage, meer bepaald 1 tot 5 watt per led. Dit wil echter niet zeggen dat er minder licht uit een ledlamp komt. Het rendement van een ledlamp, de hoeveelheid licht die uitgestraald wordt, ligt erg hoog. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid lumen/watt, waarbij lumen staat voor de lichtstroom of de hoeveelheid uitgezonden licht.

    Ledlampen verbruiken tot 90 procent minder dan traditionele verlichtingTer vergelijking: Een gloeilamp van 25 watt heeft een lumen van 200. Een ledlamp van 2 watt heeft dezelfde lichtstroom. Zo verbruiken ledlampen, door hun efficiënte omgang met energie, tot 90 procent minder dan traditionele verlichting. Zo bespaar je heel wat energie én bijgevolg geld!

    /96/SenNetShop/Lumen.jpg
  2. Goed voor mens en milieu!

    Bij de productie van ledlampen worden, in tegenstelling tot spaarlampen, geen schadelijke stoffen gebruikt. En ook tijdens het branden, zijn de leds niet enkel milieu- maar ook mensvriendelijk. Ze geven immers geen uv- (ultraviolette straling) of ir-straling (infrarode straling) af.

  3. Lange levensduur

    Het aantal branduren van ledverlichting is maar liefst 15.000, tegenover amper 3000 bij halogeenlampenEen ledlamp gaat maar liefst 10.000 tot 15.000 uur en zelfs langer mee. Bij een halogeenlamp bedraagt het aantal branduren maar 3000 en een gloeilamp gaat zelfs maar 1000 branduren mee. Op die manier kan je genieten van járen verlichtingsplezier!

  4. Lage warmteproductie

    Ledverlichting geeft nauwelijks warmte af tijdens het branden. Het overgrote deel van de energie wordt dus in licht omgezet, waardoor je kan genieten van het volledige rendement van de lamp. Koel en veilig, zodat je nooit meer je vingers aan je lampen verbrandt en wat ze tevens erg kindvriendelijk maakt.

  5. /96/SenNetShop/Led1.jpgSchok- en waterbestendig

    Ledlampen zijn haast onbreekbaar. Ze zijn goed bestand tegen schokken, trillingen en koude. Bovendien zijn ze waterbestendig, doordat de halfgeleider in een omhulsel verpakt zit.

  6. Geen opwarmtijd

    Ledverlichting brandt van bij het begin op volle lichtsterkte. Ze hebben, in tegenstelling tot spaar- en tl-lampen, geen ‘opwarmtijd’ nodig. Dat maakt ze erg geschikt voor ruimtes waar je nooit lang licht nodig hebt.

  7. Kleurtemperatuur

    Hoewel leds vroeger wit licht gaven, kan je nu kiezen hoe warm je jouw leds wenst: van wit tot gloeilampwarmLange tijd bleef de kleur van ledverlichting vrij koud en kil. Maar daar is verandering in gekomen! Je kan zelf kiezen hoe warm je jouw ledverlichting wil, gaande van wit tot gloeilampwarm. De kleurtemperatuur van leds worden uitgedrukt in graden Kelvin (K). Hoe lager de graden, hoe warmer de lichtkleur.

    /96/SenNetShop/Kleur.jpg
  8. Retrofit

    Ledlampen passen perfect in je huidige armaturen. Je hoeft deze dus niet allemaal te vervangen alvorens ledlampen te plaatsen. Het enige dat je moet doen, is de juiste maat kiezen.

    /96/SenNetShop/Fitting.jpg

Nadelen ledlampen

Zoals alles, zijn ledlampen ook niet perfect. Enkele minpuntjes:

  1. Prijs van de ledlamp

    Het valt niet te ontkennen: ledverlichting is duurder dan andere soorten verlichting. Je telt in eerste instantie meer geld neer voor een ledlamp dan pakweg een spaarlamp. Toch maakt dat van ledverlichting geen slechte investering. Doordat ledlampen zo energiezuinig zijn, verdien je snel je investering terug. Maar uiteraard moet je dan wel eerst de investering (kunnen) doen.

  2. /96/SenNetShop/Led4.jpgWarmte

    Ledlampen kunnen niet zo goed tegen overmatige warmte. Het is van groot belang dat leds hun warmte goed kwijt kunnen, zodat ze niet beschadigd raken. Indien er sprake is van oververhitting, neemt de levensduur van de leds snel af. Investeer daarom absoluut in kwalitatieve ledlampen. Die hebben wel een goede koeling.

  3. Dimlicht

    Doorgaans dimmen ledlampen niet goed op standaard dimmers. Soms uit zich dat onder de vorm van flikkerende leds, een andere keer door een slechts minimaal dimbare lichtsterkte. Gelukkig is onze technologie voortdurend in evolutie, zodat daar in de (nabije) toekomst zeker een oplossing voor gevonden wordt.

Haal je ledlampen nu in huis!

Overtuigd? Waar wacht je dan nog op! Haal nu je ledlampen in huis en begin vanaf morgen al te besparen op je energiefactuur! Wil je zeker zijn van de (prijs)kwaliteit van je ledlampen? Koop deze dan in de SenNet Shop. Daar vind je Samsung ledlampen in alle vormen en maten. Neem zeker een kijkje in de SenNet Shop. Met een paar klikken, heb je je ledlampen morgen al in huis!

5 reacties

pauljaubin
Degelijk artikel. eindelijk eens alles samen in de vergelijkingen zodat de juiste keuze kan gemaakt woorden.
15/09/15 11:18 REAGEER
VGGerrit
Het is inderdaad zo dat LED lampen een uitstekend alternatief zijn voor gloeilampen maar in dit artikel waar de "loftrompet" over Led lampen wordt afgestoken zijn toch een aantal dingen onderbelicht.
1) Levensduur: gloeilamp 1000 uur, dit is een beslissing van de producent die niet wou dat lampen lang meegingen. Kwestie van de verkoop op peil te houden, het was perfect mogelijk om lampen met langere levensduur te maken als dat opgelegd werd.
Levensduur LED lamp: de lichtsterkte van de LED lamp gaat stelselmatig achteruit en bij de opgegeven levensduur blijft er nog maar de helft over. Vandaar dat een Led lamp wel langer kan "meegaan" dan de opgegeven brandtijd maar je hebt er dan geen licht genoeg meer van. Als na een aantal jaren uw LED luchter minder licht geeft ligt dat dus niet aan uw ogen ;-)
2) Energiezuinig: Leds behalen tussen de 70 en 90 lumen/watt. Een moderne TL-lamp met EVSA haalt dat ook. Lage druk natriumdamplampen (oranje straatverlichting) halen zelfs 300lumen/watt, het is dus zinloos zulke straatverlichting te vervangen door LED verlichting waar sommigen voorstander van zijn.
3) Warmteproductie: Vermogen LEDS hebben koeling nodig , de behuizing is daarom voorzien van koelribben. Deze kunnen ook flink heet worden en moeten hun warmte kwijt kunnen. Daarom mogen sommige Led lampen niet in een gesloten armatuur omdat ze dan oververhitten en defect gaan.
4) Kleurtemperatuur is één ding, kleurweergave index is een andere. Bij goedkope Led lampen komen de kleuren van uw interieur ineens onnatuurlijk over. Top fabrikanten besteden ook aandacht aan de kleurweergave. Warm wit 3000°K heeft dus niet bij elke LED lamp hetzelfde effect als er een voorwerp mee belicht wordt. Geef dus beter iets meer uit voor een degelijk merk dan aan Chinese namaak.
5) UV en IR straling: Andere lampen geven ook geen schadelijke straling af. IR is gewoon warmte en onschadelijk, de Led lamp zelf wordt ook warm, ook dat is IR.
UV straling wordt bij TL-lampen omgezet in zichtbaar licht door de fosforlagen in de lamp, bij halogeen zit er een filter in het glas en wordt UV tegengehouden. UV straling is dus geen argument om te kiezen voor LED.
6) Schok bestendig: Led lampen met een glazen behuizing zijn veel mooier dan in een plastic behuizing maar kunnen dus ook breken.
7) Waterbestendig : Alle lampen zijn waterbestendig, het is omdat de stroomaansluitingen een gevaar vormen als daar water op komt dat vocht uit de buurt moet worden gehouden. Dat heeft niets te maken met LED, integendeel de elektronica in de voet van de LED lamp is zelfs vocht gevoeliger dan een gewone lampvoet van een halogeentje op 12V.
8) Geen opwarmtijd: Dit was enkel een nadeel bij spaarlampen, TL, gloei en halogeen hebben daar ook geen last van.
9) Prijs: Heeft u nu TL verlichting in huis, laat ze gewoon hangen. Je gaat niets besparen door ze te vervangen door LED tenzij het een stokoud armatuur is.
10) Retrofit: Hou er rekening mee dat veel LED lampen geen rondom licht verspreiden zoals gloei-, TL-, spaar-, en halogeen lampen. Led buislampen geven enkel licht aan de zijde waar de LEDS geplaatst zijn. LED lampen met glazen bol stralen ongeveer onder een hoek van 140°. Tegenwoordig zijn er ook Ledlampen met kleine leds die rondom in de glazen behuizing steken maar die hebben een lager vermogen. Kijk bij vervanging naar het aantal lumen van de bestaande lamp en kies een led lamp die evenveel lumen geeft. Betrouw dus niet op de reclame a la "vervangt een 60W gloeilamp". Men onderschat daarbij meestal de lichtopbrengst van de gloeilamp en overschat die van de LED om hun bewering te doen kloppen.
*** Bovenaan artikel:"Led lampen werken op een laag voltage, 1 tot 5W per led" => Watt staat voor vermogen. Volt staat voor spanning. ***
Een Led zelf werkt inderdaad op een lage spanning, daarom heeft iedere LED lamp elektronica in de lampvoet nodig om deze op de gewenste spanning van bv.230 V te kunnen laten werken. Dit heeft niets te zien met het aantal Watt.
15/09/15 11:57 REAGEER
HJSK
U tikt de spijker precies op de kop. Ook seniorennet heeft belang bij de verkoop van hun eigen producten.
Bedankt voor Uw reactie, het geeft in ieder geval weer dat het 1-zijdig ook niet goed is.
Zelf al jaren aan de spaar/LEDs en zonnepanelen. Maar er zou ook veel bespaard kunnen worden om rechtstreeks van de panelen (is ook gelijkstroom) b.v. de verlichting te kunnen laten branden en dus niet 2 maal transformeren (van gelijkstroom naar 230 wissel en vervolgens in de lamp, maar ook in andere apparatuur weer terug naar gelijkstroom).
Tijdens deze 2 transformaties gaat er gemakkelijk 20-30% van de opbrengst van panelen verloren.
16/09/15 07:27 REAGEER
jeanbogemans
We kunnen Alleen in dir apenland. besparen wanneer onze onbekwame leiders zelf zouden besparen.Ik heb gans mijn leven mijn belastingen zelf betaald,nu moet ik ook nog de belastingen betalen Van energieleveransiers die hier met woekerwinsten gaan lopen,ik heb geen zonnepanelen,Maar moet wel betalen voor de stommiteiten Van vorige regeringen,ik hebdeze stommiteiten niet gedaan,Maar ja ik kam ze wel helpen oplossen,laat onze leiding Maar doen,zolang ze Met ins geld Maar kunnen smijten,een echt apenland!
15/09/15 13:14 REAGEER
hoenderk
Ik dacht dat ik eindelijk een rubriek had gevonden die in het belang van de senioren spreekt en de senioren goede raad geeft .Welk een teleurstelling nu dat ik constateren moet dat de lust om meer te verkopen bij seniorennet balangerijker is dan het geven van eerlijke informatie.Soms ben ik alles zo beu , omdat ik gewoon niet meer weet waar ik een eerlijke raadgeving kan vinden .Men zou bang worden van de maatschappij waarin wij moeten leven.
17/09/15 14:50 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels