Deel via

Een goed functionerend koppel is als een geoliede bedrijfsorganisatie

September 2015
Het bedrijfsleven kan soms hard zijn, maar met de nodige compromissen en het nodige respect groeit je bedrijf uit tot een succesformule. Ook in een relatie is dit patroon erg herkenbaar. SenNet relatiecoach Ilse Melotte toont je hoe je een succesvolle en toekomstgerichte relatie ‘runt’.

Goede afspraken maken goede vrienden

Net als een bedrijf is een koppel een eenheid die dagelijks moet draaien, waarbij afspraken gemaakt en gerespecteerd moeten wordenSteeds opnieuw verbaast het me hoeveel overeenkomsten er tussen het gezinsleven en het bedrijfsleven zijn. Net als een bedrijf is een koppel een geheel dat dag in dag uit moet draaien, waarbij goede afspraken gemaakt én gerespecteerd moeten worden. Er wordt gewerkt met een budget, een boekhouding en een bankrekening. Een huis wordt gebouwd en contracten met aannemers, verzekeraars en hypotheeknemers worden getekend. Beide aandeelhouders zijn dagelijks actief op de werkvloer en regelmatig is er directieoverleg.

Het is net in die werking dat de valkuilen zitten. Iedereen weet het: goede afspraken maken goede vrienden. Maar wat doe je als er afwijkende visies zijn? Wat doe je als pakweg de uitgavestrategie verschillend is: de man wil liefst zoveel mogelijk sparen en vrouwlief kan de Visa niet in haar handtas houden. Inderdaad … problemen krijgen.

/96/Relaties/Gezin.jpgUitbreiding van de activiteiten

Het wordt nog een stukje ingewikkelder wanneer het koppel kinderen krijgt. In het bedrijfsleven noemt dat ook wel ‘uitbreiding van de activiteiten’. Dergelijke diversificatiestrategie betekent een bijkomende uitdaging en een nieuwe hypotheek op het koppel. Spenderen beide bedrijfsleiders evenveel aandacht en tijd aan de nieuwe bedrijfseenheid? Of is er een duidelijk gecommuniceerde afbakening naar rollen en verantwoordelijkheden?

Koppels die elkaars verschillen en ambities waarderen en erover spreken, hebben dé succesformule!Wat gebeurt er indien man en vrouw niet evenveel geld in het laatje brengen? Zorgt dat voor bijkomende spanningen? Wordt daardoor één partner ineens de CEO en de andere partner een uitvoerende kracht? Wat als de ene carrière wil maken en de andere ‘s avonds het liefst samen in de zetel wil hangen? Dit zijn allemaal beproevingen waar een starter niet aan denkt. Wanneer het bedrijf groter wordt en succesvol blijkt te zijn, komen deze kinderziektes en groeipijnen naar boven.

1+1= 3

/96/Relaties/Love.jpgIn het bedrijfsleven zijn er pasklare oplossingen voor al deze problemen. Twee van de grootste goeroes in managementland zijn zonder twijfel Robert Kaplan en David Norton. Samen schreven zij onder andere The Strategy – Focused Organization. Erg interessant! Nog duidelijker is hun boek Alignment. Daarin leggen zij uit dat het verschil tussen succesvolle ondernemingen en de rest het volgende is: alle neuzen staan in dezelfde richting. De mening van het personeel is even belangrijk als de gedachte van de CEO. Dat betekent dat verschillen in visie, missie en strategie besproken, diepgaand bediscussieerd en in een consensus gegoten moeten worden. Het is net in deze alignering dat de kracht verborgen zit. Zo blijkt inderdaad dat in een goed functionerend team 1+1= 3.

/96/Relaties/Ketting.jpgEven de parallel trekken naar het koppel: partners die rekening houden met ieders verscheidenheid, mening, grenzen, ambities … die hierover spreken, discussiëren, harmoniëren en die tenslotte respecteren, hebben de succesformule gevonden voor de toekomst. Deze oefening moet regelmatig herhaald worden, de context, mensen … veranderen immers, dus moet je steeds opnieuw het juiste evenwicht zoeken én vinden!

Wanneer de basis goed zit en man en vrouw zien elkaar graag, is de rest een kwestie van goed management!

Auteur: Ilse Melotte

7 reacties

Spiritandmoves
Mooi geschreven. Wat een gelijkenis. Inderdaad...communicatie en met de neuzen dezelfde kant op!

Dank voor het mooie verhaal.
Samira Ahale
15/09/15 10:48 REAGEER
achiel1
theorie Samira.
15/09/15 12:43 REAGEER
aronjaco
Alle neuzen in dezelfde richting. Dat is een slogan , en die slaat dus nergens op .Naar mijn mening mag elke neus zijn eigen richting behouden en moet men leren leven met eenieders verschillen, lees maar gaven en gebreken; vooral dus leren leven met de gebreken omdat met gaven leven eerder gemakkelijk zal zijn. Respect dus voor de eigenheid van de deelnemers. En , om in bedrijfstaal te spreken : wat als een andere werkgever een beter aanbod in petto heeft ( beter als perceptie uiteraard).
15/09/15 10:49 REAGEER
steffie
Zeer goed artikel, spreken en nog eens spreken, luisteren en nog eens luisteren, begrip voor elkaars verscheidenheid, zich absoluut houden aan overeenkomsten...
15/09/15 12:24 REAGEER
achiel1
in theorie
15/09/15 12:41 REAGEER
achiel1
in theorie vanvlierberghe.
15/09/15 12:41 REAGEER
achiel1
mooi, soms een utopie.
Is enkel van nut voor mensen die afspraken nakomen en respekteren,
en zo zijn er legio die zich daaraan niet houden.
Respekt is een woord dat vaak wordt uitgesproken en gebruikt, er wordt mee gesmeten en
gegoocheld , maar al te weinig in daden omgezet.

Nochtans is dat voldoende om de wereld drastisch te verbeteren.

Achiel
15/09/15 12:29 REAGEER

Login Registreer

Ilse Melotte

Relatiecoach
Relatiecoach
Ilse is managing partner van singlesplatform altero, dat gekend staat om zijn relatiekantoor altero Ontmoeten. Sinds enkele jaren heeft zij van ‘coaching’ een tweede professionele passie gemaakt. Positief ingesteld, empathisch, waarbij de mens 100% centraal staat. Dat stukje zit vervat onder altero Groeien.

Meer artikels van Ilse Melotte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels