Deel via

Groeien door te leren van andermans fouten?

September 2015
Iedereen maakt weleens fouten. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Gelukkig hebben onze fouten uiteindelijk ook positieve gevolgen. We leren er niet alleen uit, maar ze verrijken ons daarnaast in onze groei. Geldt dit ook voor de fouten van anderen? SenNet healing coach Isabelle Lambrecht gaat op zoek naar de waarheid.

Sta stil bij je keuzes

/97/LeveninBalans/Laken.jpgIk las eerder deze week een grappige uitspraak: “Je moet leren van de fouten van anderen, je leeft namelijk nooit lang genoeg om ze allemaal zelf te maken.”

Ik kon niet anders dan glimlachen. We staan zo snel klaar met ons oordeel of met een verwijtend vingertje, zolang we in de greep zitten van ons ego. Heel simpel uitgelegd: het ego werkt volgens een systeem goed = veilig, fout = onveilig. Als je ooit als kind aan het schaterlachen was om iets en je ouders snoerden je de mond met “Lach niet zo luid”, dan heb je veel kans dat schaterlachen voor jou nu als fout zal worden beoordeeld. Je voelde je immers heel onveilig en onbegrepen op het moment dat je ouders je het zwijgen oplegden.

/97/LeveninBalans/Vrouw.jpgNet door dit egomechanisme loopt er zoveel fout in de wereld. Door vanuit je ego in het leven te staan, oordeel je bewust en onbewust de hele tijd over de ander en wijs je de ander op zijn/haar ‘fouten’. Je ego legt de klemtoon op de buitenwereld, terwijl het eigenlijk je innerlijke wereld is die telt. Je kan de buitenwereld niet veranderen, enkel je innerlijke wereld. Als je anders over jezelf leert denken, zal je iets raars opmerken: je buitenwereld verandert wel. Dat is volstrekt logisch. Wat jij ziet in de buitenwereld, is niet wat ik zie in de buitenwereld. Mensen die bijvoorbeeld een focus hebben op een idee van onveiligheid, zullen enkel een wereld zien die bol staat van misdaden. Iemand met een focus op een idee van ‘er-is-overal-potentieel’ zal een wereld vol kansen zien. En toch leven beiden in dezelfde wereld, maar worden ze met andere facetten van het leven geconfronteerd.

Hoeveel keer sta jij écht stil bij wat je doet?Alles is een kwestie van focus. Focus is dat wat jij WENST te zien. Wanneer je vanuit je ego leeft, kleef je als een vlieg vast in het web van je gedachtenspinsels. Alles netjes in hokjes gerangschikt om te overleven. Liefst zo min mogelijk voelen of nieuwe wegen bewandelen. Ga maar eens na hoeveel procent van de dag je BEWUST bezig met wat je doet? Leef jij op automatische piloot of maak je bewuste keuzes? En als je bewuste keuzes maakt, doe jij dat dan vanuit je angstige ego of vanuit je vreugdevolle gevoel?

Wat voor de ene fout is, is dat niet voor de ander

/97/LeveninBalans/Barst.jpgWanneer we spreken over iets dat fout is, is dat gekleurd door onze persoonlijke ervaringen. Daarbij houden we geen rekening met de beleving van de ander. Vandaar is het goed mogelijk dat de ander uit de lucht valt als jij hem vertelt dat hij fout is. Beter is om elk zijn eigen persoonlijke weg te gunnen. De term ‘fout’ gebruik ik dan ook niet graag en vervang ik liever door een ‘ervaring’.

Groeien kan je maar vanuit jezelf!

Durf jij in eigen boezem kijken?Ik hoop dat je al een beetje snapt waarom het zinloos is om je te focussen op de buitenwereld. Beter is om te leren voelen wat in jou leeft, welk deel je van jezelf afwijst of welk deel je van jezelf veroordeelt. Want oordelen ontstaan, omdat een stukje in jezelf gekwetst werd.

/97/LeveninBalans/Bloem.jpgEr is een komen en gaan in je leven, maar de enige constante ben jij zelf. Jij die groeit en verandert. Het is belangrijk te begrijpen wie je bent, namelijk een ziel die komt beleven op aarde en die een ego heeft om dat waar te kunnen maken. Als je in je kwetsingen blijft hangen, heeft je ego de overhand en kan je geen contact meer maken met je gevoel.

Het ego hanteert een overlevingsstrategie, terwijl je ziel een belevingsstrategie heeft. Je ziel wil beleven, ervaren en groeien en laat je voelen hoe je dat kan doen. Je logische verstand dient om te bedenken hoe je je gevoel kan vormgeven in de wereld. Je gevoel vertelt je bijvoorbeeld dat je zin hebt om frisse lucht op te snuiven. Dan helpt je logische verstand je bij het oversteken van de weg, door je eraan te herinneren dat een auto gevaarlijk is.

/97/LeveninBalans/Ijs.jpgWaarom is zelf ervaren en beleven zo belangrijk?

Ik weet nog goed dat ik als kind alweer eens in de clinch ging met mijn vader. Hij droeg me op iets te doen en toen ik hem mijn klassieke waarom-vraag stelde, antwoordde hij me: "Omdat ik die fout al gemaakt heb, hoef jij ze niet meer te maken.” Ik weet nog goed dat ik hem toen vroeg of ik alstublieft zelf mijn dingen mocht ervaren vanuit mijn beleving en of ik zelf met mijn hoofd tegen de muur mocht lopen. Dat was voor hem onbegrijpelijk.

Weet jij dat je gelukkiger zal zijn zonder oordelen?Het is inderdaad een heel moeilijke les om te begrijpen: de ander de ruimte geven om zijn eigen ‘foute’ keuzes te maken. Het is echter de enige manier om te groeien. Je eigen, uniek keuzes maken en er ook de verantwoordelijkheid voor te dragen. Er is niemand bij gebaat, als er telkens geprobeerd wordt je te beschermen tegen het leven. Dit zorgt bij beiden voor teleurstelling en frustratie. Echte liefde voor jezelf en voor de ander bestaat uit onvoorwaardelijke vrijheid en ruimte geven, ja-zeggen tegen je unieke ervaring/beleving van deze wereld.

Wat kan je doen om je eigen groei soepel te laten verlopen?

  • /97/LeveninBalans/Rust.jpgHeel belangrijk is je bewust te worden van wat je doet. Functioneer je op automatische piloot, als marionet of ben je een bewuste vormgever van je leven?
  • Bewust leven wil zeggen in het nu, want enkel in het nu kan je keuzes maken. Het zijn je keuzes die je leven vormgeven.
  • Je herkent maar ‘fouten’ bij een ander, omdat je deze kwetsing bij jezelf ervaart. Welke facetten wijs jij bij jezelf af?
  • Laat het verleden los, want jij bent niet meer de persoon die je toen was. Laat je denkpatronen met je meegroeien.
  • Sta bewust stil bij je noden en wensen. Zijn deze je ingegeven door je gevoel of is het je ingefluisterd door de maatschappij of door je angstige ego?
  • Laat de ander de vrijheid om te zijn wie hij/zij is, om hem/haar zijn eigen keuzes te laten maken.
  • Wees niet bang om te ervaren en verleg je focus van de buitenwereld naar jezelf, naar je eigen voelen en ervaren.
Auteur: Isabelle Lambrecht

0 reacties

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels