Deel via

Hoe profiteren van een lage olieprijs?

September 2015
De prijs van olie staat al maanden onder druk. Voor de consument lijkt dit op het eerste gezicht een goede zaak, maar voor de economie is het een ander paar mouwen. Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, bekijkt de voor- en nadelen en onderzoekt de toekomstige prijsevolutie van olie. Wist je dat je op verschillende manieren kan profiteren van de lage olieprijs?

Flinke duik

Het zal je wel al zijn opgevallen. De prijzen aan de pomp zijn al maanden aan het dalen. Zowel diesel als benzine waren in jaren niet meer zo goedkoop. De reden is simpel: de olieprijs gaat letterlijk en figuurlijk door het putje. Waar de prijs voor een vat ruwe olie vorig jaar nog meer dan 100 dollar per vat kostte, betalen handelaren op de internationale markten vandaag minder dan 50 dollar voor hetzelfde vat. Zo snel kan het gaan op financiële markten.

 /98/GeldenWerk/G.jpg

Bron: StockCharts

Te veel aanbod, te weinig vraag

Door het te grote olieaanbod van Saoedi-Arabië is er een olieoverschot op de markt, waardoor de prijzen dalenEr zijn diverse oorzaken die aan de basis van de correctie liggen. De belangrijkste boosdoeners zitten aan de aanbodzijde. Binnen de OPEC-landen, de Organisatie van olie-exporterende landen, is Saoedi-Arabië al een jaar meer olie aan het oppompen dan er vraag voor is. Hierdoor komt er een overschot naar de markt, waardoor de prijzen automatisch dalen.

Achter de reden voor het plotse overschot uit het Midden-Oosten blijft het voorlopig gissen. Analisten en marktwaarnemers vermoeden dat Saoedi-Arabië hiermee twee zaken wil realiseren. In de eerste plaats om de concurrentie op de internationale oliemarkt de kop in te drukken. Het gaat hier meer bepaald over de olieproductie uit onconventionele bronnen, het zogenaamde ‘fracking’. Fracking is een nieuwe technologie om olie te produceren: door het splijten van leisteen in de diepere lagen van de aardkorst, komen gassen en olie vrij. In de VS wordt deze nieuwe olieproductie al enkele jaren succesvol toegepast, waardoor Amerika opnieuw een van de grootste olieproducenten ter wereld geworden is. Dit is natuurlijk tegen de zin van de Saoedi-Arabië, die zo vele miljarden aan inkomsten misliepen.

/98/GeldenWerk/Pomp.jpgDe techniek die Amerika toepast, is duurder dan conventionele olieproductie. Voor fracking zou een olieprijs van minimaal 50 dollar per vat nodig zijn om rendabel te zijn. Dat de olieprijs momenteel richting 40 dollar gaat, is volgens kenners dan ook geen toeval. Zo kan Saoedi-Arabië nog geld verdienen op zijn olieproductie, terwijl een belangrijke (nieuwe) concurrentie de mond wordt gesnoerd.

Er zou ook nog een andere belangrijke reden zijn: Iran. Dit land staat bekend als aartsvijand nummer één voor Saoedi-Arabië. Nu Iran een nucleaire deal heeft kunnen strikken met de VS, komt de Iraanse olie binnenkort weer op de markt. De Saoedi’s zagen dit al eerder aankomen en hebben de olieprijs tijdig lager gezet om de druk op Iran opnieuw op te voeren.

Goede zaak!

De ene ziet de daling rooskleurig in voor de economie, de ander ziet het als een economische impasseWat de reden ook moge zijn, het feit is dat we het effect meteen voelen in onze portefeuille. De kosten voor energieverbruik dalen, wat uiteindelijk een goede zaak is. Maar ook daar verschillen de meningen over. Volgens de een zou de prijsdaling van olie extra zuurstof in de economie kunnen pompen. Consumenten hebben meer geld te besteden. Andere specialisten zien in de daling echter een bevestiging dat de economie afkoelt. Bovendien zet het financiële markten onder druk gezien de daling van het winstniveau in diverse sectoren.

Wij zijn van menig dat de daling van de olieprijs uiteindelijk een goede zaak is voor de consument en dus goed voor de economie. We zouden zeggen, geniet ervan, zo lang het nog duurt. De voorspellingen voor de komende periode wijzen immers eerder op een stijging van de olieprijs dan een verdere daling.

In de volgende tabel van de grootste zakenbanken zie je in de laatste kolom (rode omlijnt) dat de gemiddelde verwachting voor de olieprijs voor dit jaar richting 60 à 70 dollar per vat oploopt.

 /98/GeldenWerk/Tabel.jpg

Bron: Canadian Press

Stijging in het verschiet

/98/GeldenWerk/Tank.jpgDe belangrijkste reden voor de toekomstige stijging ligt bij de huidige prijs. Voor grondstofprijzen is de trendzetter altijd de prijs zelf: de beste remedie tegen lage prijzen zijn lage prijzen en andersom. De lage olieprijs zet investeringen in de sector op een laag pitje, waardoor de toevoer van olie op termijn vanzelf slinkt. Een lager aanbod impliceert een hogere prijs.

Bovendien horen we veel discussies binnen het OPEC-kartel. Terwijl Saoedi-Arabië de olieprijs liet crashen, zitten andere leden, zoals Rusland of Venezuela, op de blaren. De huidige olieprijs brengt simpelweg onvoldoende geld op. Dit kan niet blijven duren.

Je kan je indekken tegen de onvermijdelijke olieprijsstijgingen door olieaandelen te kopenWe verwachten vroeg of laat dat Saoedi-Arabië de toevoer van olie gaat verminderen. Momenteel pompt het land zo’n 32 miljoen vaten per dag op, terwijl hun eigen doelstelling op 30 miljoen vaten per dag staat. Als die 2 miljoen olievaten per dag van de markt verdwijnen, zal de olieprijs weer snel aanhaken boven 50 dollar. Ook bij Slim in Fondsen verwachten we dat de olieprijs opnieuw kan gaan stijgen. Ons koersdoel voor olie ligt tussen 50 en 70 dollar per vat over een termijn van 12 maanden.

Blijvend geniet

/98/GeldenWerk/Benzine.jpgTot die tijd kan je maar best profiteren van de lage prijzen aan de pomp. Veel mensen vergeten wel om zich tijdig te beschermen tegen hogere olieprijzen in de toekomst. Niet panikeren. Je hoeft geen voorraden diesel of benzine op te slaan. Dit kan simpelweg via de beurs. Als je een pakket olieaandelen koopt, dan ben je feitelijk ingedekt tegen toekomstige stijgingen van olie. Dit komt omdat deze aandelen ook stijgen in een dergelijk klimaat. Vandaag kan je deze aandelen oppikken aan erg goedkope prijsniveaus. Omdat het moeilijk is om individuele aandelen te waarderen en op te volgen, blijft het advies om de sector in bulk te kopen via een gespecialiseerd fonds of een simpele indextracker (ETF). Zo blijft je koopkracht voor energie altijd op peil. Of anders gezegd: zo blijf je ook genieten van een lage olieprijs in de toekomst!

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels