Zelfgemaakte zoetigheden
Sommige snoepjes heb je maar voor het grijpen. Alle lekkere en zoete vruchten zijn eigenlijk snoepjes. Het probleem is wel dat je ze niet lang kan bewaren. Tenzij je er iets aan doet! Er zijn vier mogelijkheden om snoepjes te maken en je vruchten dus langer te bewaren:
- Vruchten laten drogen, is de eerste mogelijkheid om snoepjes te maken. Kies zelf welke vruchten (onder andere abrikozen, rozijnen of bananen) je het lekkerst vindt en leg ze te drogen.
- Een tweede stap dient om je vruchten nog zoeter te maken, meer bepaald konfijten. Daardoor worden ze niet alleen lekkerder, maar kan je ze eveneens langer gedroogd of op siroop bewaren.
- Daarnaast kan je vruchten(sap) of kruiden(thee) aan suiker toevoegen en dit laten inkoken of indrogen tot het een taaie, niet meer vloeibare, kneedbare pasta wordt. Dat proces kan vereenvoudigd worden door nog een bindmiddel, als gelatine, gom of agar toe te voegen.
- Tot slot bestaat er ook nog een reeks snoepjes waaraan je melk, room en/of boter moet toevoegen om ze te maken.
Met die principes en wat creativiteit kan je zelf aan de slag! Maak je eigen selecties en variaties voor kleur, smaak en effect. Je kan er bijvoorbeeld ook extra zaken als (geschaafde) noten, rozijnen, gedroogde bessen, (stukjes) vruchten, zaadjes (bijvoorbeeld sesam) … aan toevoegen. Behalve suiker kan je ook andere zoetmakers, zoals honing, stevia of zoethout gebruiken
Enkele inspiratiereceptjes!
Aardbei-munt gummies
- Meng 25 gram suiker (of kokosbloesem nectar) met 1 volle dessertlepel marmello (vegetarisch vruchten geleermiddel).
- Pureer 200 gram aardbeien en breng ze aan de kook.
- Voeg de aardbeien bij het andere mengsel. Laat ze samen 1 à 2 minuten doorkoken.
- Draai het vuur uit en schep een eetlepel fijngehakte munt door het gelerende sap.
- Giet dit in (ijs)vormpjes en laat het verder opstijven in de koelkast tot het vormvast is.
Turks fruit
- Kook 350 ml water, 600 gram suiker en 3 eetlepels rietsuikerstroop op 115 °C. Houd het warm.
- Meng 125 ml sinaasappelsap en 3 eetlepels sinaasappelrasp met 2 zakjes gelatine.
- Los 100 gram maïzena op in 125 ml koud water en roer het door de hete siroop. Roer op een matig vuur tot een dikke saus. Laat inkoken.
- Neem de siroop van het vuur en roer er de sinaasappelmix, 1 eetlepel vanille-extract en 100 gram gehakte pistachenoten door.
- Bestrooi een cakevorm rijkelijk met poedersuiker. Giet het Turks fruit erin en op laat het op een koele, droge plek 3 tot 4 uur opstijven.
- Snijd de opgesteven massa in blokjes en wentel ze royaal in poedersuiker (tegen het kleven).
Fruitige snoepjes
- Breng 150 ml vers geperst sinaasappel- of citroensap en 200 gram rood fruit aan de kook.
- Week 10 gram gelatineblaadjes om daarbij te doen. Roer goed door en laat ze met de mengeling meekoken.
- Mix alles fijn en giet het in een schaal of in vormpjes om op te stijven. Bewaar ze in een doos in de koelkast.
Lolly’s
- Verwarm zachte vruchten, zoals aardbeien of frambozen, zachtjes tot het sap vrijkomt.
- Zeef de massa en los er 250 gram suiker en 2 theelepels vloeibare glucose roerend in op.
- Laat deze stroop verder inkoken.
- Bestrijk een marmeren plaat met een beetje olie en schep er een paar eetlepels stroop op. Steek, als de stroop nog zacht is, er een stokje in. Eventueel vastlijmen met warme stroop. Laat afkoelen en hard worden.
Marsepein
- Mix 250 gram geblancheerde amandelen met 15-200 gram poedersuiker (of wat stevia), enkele druppels rozenwater en eventueel enkele theelepels water (of eiwit, of honing) tot een stevige gladde massa.
- Wikkel het goedje in aluminiumfolie en bewaar koel en droog.
Kruidenbonbon
- Maak kruidenthee van bijvoorbeeld 3 goudsbloemen, 5 salie blaadjes, 1 takje rozemarijn, 6 kamillebloemen, 3 ‘groepjes’ venkelzaad, en 14 eucalyptus blaadjes.
- Verhit 1 kop thee met 1 kop suiker en roer tot het kookt. Zodra het goedje 150 graden heet is, haal je het van het vuur.
- Roer er nog even in.
- Neem een bord en vul het helemaal met poedersuiker.
- Maak kuiltjes in de poedersuiker en giet de massa erin.
Deze en nog meer snoeprecepten vind je terug op de blog van toverlevenaar Hugo Tresinie. Neem vast en zeker een kijkje!
2 reacties