Deel via

Waar zijn al de boeiende mannen naartoe?

September 2015
Op elk potje past een dekseltje, zo wil het cliché. Maar wat als er te weinig dekseltjes zijn voor te veel potjes? Simplistisch natuurlijk, maar het symboliseert precies wat relatiebemiddelingskantoren dagelijks merken en dan vooral onder vijftigplussers. In die groep staan tegenover elke single man maar liefst zes alleenstaande vrouwen. Hoe komt dat? Annemieke Dubois van Berkeley International legt je het haarfijn uit.

Vrouwelijk schoon

Bij Berkeley International is de verdeling vanaf vijfenvijftig jaar erg onevenwichtig: 70% vrouwen tegenover 30% mannenVrouwelijke vijftigplussers staan te popelen om, al dan niet opnieuw, de liefde te vinden. Net als mannen zetten ze de stap naar een relatiekantoor om die zoektocht uit te besteden aan professionals. “Onze database bestaat voor 60% uit vrouwen, 40% zijn mannen”, vertelt Annemieke. “Maar vanaf vijfenvijftig jaar is die verdeling veel minder goed in balans en zien we 70% vrouwen tegenover maar 30% mannen.”

God schiep de man …

/98/Relaties/Geld.jpgEen van de hardnekkigste overtuigingen inzake partnerkeuze is tot op de dag van vandaag dat er op de relatiemarkt 'wetten' heersen. Alle boeiende mannen zijn verdwenen. De man is in principe uitgerust met alle vaardigheden om het leven voor zichzelf aangenaam te maken, waardoor er een zichtbaar overaanbod aan single vrouwen is.

Een andere oude, maar springlevende wet is de uitwisseling van schoonheid voor geld: 'beauty-status-exchange'. De mooie, jonge vrouw die een relatie begint met een rijke, oudere man, het is een cliché dat nooit in vraag wordt gesteld. De realiteit op de relatiemarkt is echter veel genuanceerder dan vaak wordt gedacht.

(R)evolutie

/98/Relaties/Werken.jpgDe afgelopen eeuw is de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen drastisch gewijzigd. Vrouwen zijn vaker hoger opgeleid, hebben bloeiende carrières, hebben een sterker ontwikkeld ratio en ego, grijpen hun kansen en bouwen onder andere daardoor vaak een internationale carrière uit.

De vrouw is door de jaren heen geëvolueerd naar een sterke en rationele vrouw. Van zelfleiderschap naar leiderschap, van zachtheid naar intelligentie en persoonlijkheid.

De evolutie van de vrouw als ‘vrouw’ naar de vrouw als carrièrevrouw brengt de datingmarkt uit balansIn ons waardepatroon keren we echter nog steeds onbewust terug naar het conservatieve patroon waar de vrouw ‘vrouw’ is en de man ‘de kostwinner’. Maar de realiteit stemt hier niet mee overeen, met als gevolg een datingmarkt uit balans. En dit zeker bij vijftigplussers!

De Swofties

De Swofties zijn de Single Women over Fifties. Vrouwen van boven de vijftig hebben hun hele leven lang gemoederd en willen nu reizen, de wereld zien en bijleren. Hun mannelijke leeftijdsgenoten verlangen net naar dat zorgende, rustige leventje. Probeer die twee maar eens met elkaar te matchen!

Reizen versus zetel

/98/Relaties/ZwartWit.jpgDe huidige levensverwachting ligt bij mannen vijf jaar lager dan bij de vrouwen. Toch is er bij de vijftigplussers nog een heel andere reden voor het onevenwicht tussen de seksen. Mannen en vrouwen hebben vanaf die leeftijd heel andere verwachtingen van het leven en een relatie. Vrouwen van boven de vijfenvijftig hebben vaak een leven lang gemoederd. Dat zijn ze nu wel beu. De kinderen zijn het huis uit en ze hebben een groot stuk vrijheid herwonnen. Verloren tijd inhalen, dat is wat heel wat van die vrouwen willen. Ze willen niet langer een soort verpleegster zijn voor hun nieuwe partner. Ze willen reizen en de wereld zien. Of studeren aan de open universiteit.

Mannen en vrouwen van vijfenvijftigplus matchen is moeilijk. Zij wil verloren tijd inhalen en de wereld zien, hij wil het net rustiger aan doenMannen van die leeftijd verlangen daarentegen wél opnieuw naar dat zorgende. Velen onder hen hebben nooit anders gekend. Zij willen het net wat rustiger aan doen. Een man en een vrouw in die leeftijdscategorie matchen is dus heel moeilijk.

Groene blaadjes

Uit een breed onderzoek blijkt dat de meerderheid van de vrouwen nog altijd het liefst een partner heeft die even oud of iets ouder is. Het merendeel van de mannen opteert echter voor een vrouw die jonger is.

/98/Relaties/Hugh.jpgUit dat onderzoek en uit bijhorende statistieken kan je afleiden dat het leeftijdsverschil (man ouder dan vrouw) bij een eerste relatie gemiddeld 4 jaar bedraagt. Bij een relatie op latere leeftijd is dit minstens 7 jaar. Ongeveer tien procent van de mannen op leeftijd kiest voor een aanzienlijk jongere vrouw (10 jaar en meer).

Met andere woorden, een actieve man van in de vijftig, die op een wereldse manier in het leven staat, passies en doelen nastreeft, ondernemerschap combineert met intelligentie ... zoekt meestal een veertiger. Met als gevolg een gat in de maatschappij.

Kristien (61) had naar eigen zeggen meer geluk. Zij ontmoette na een jaar lidmaatschap bij Berkeley International de man van haar leven. “Ik was al tien jaar alleen”, vertelt ze. “Mijn ex-man en ik waren helemaal uit elkaar gegroeid en zijn uiteindelijk gescheiden. Die tien jaar als single gingen me best goed af, maar ik miste iemand om ’s avonds m’n verhaal tegen te vertellen, iemand waarmee ik opnieuw leuke dingen kon doen.”

De stap zetten naar een relatiebemiddelingskantoor lag voor Kristien voor de hand. “Natuurlijk kom je in het dagelijkse leven, op feestjes en recepties ook wel mannen tegen. Maar je kent hun intenties niet en vaak zijn ze toch gewoon op zoek naar een avontuurtje. Ik wilde een liefdevolle, duurzame relatie en weten dat professionals de mannen voor jou screenen, geeft toch een veiliger en zekerder gevoel. Ik moest gelukkig nooit langer dan vijf weken wachten op een nieuw voorstel. In totaal ben ik zes keer met een man op date geweest en die zesde keer was het raak. Bij hem vanaf het begin, bij mij groeide het iets langzamer. Ik wilde absoluut zeker zijn. En of ik dat nu ben! We zijn beiden nog professioneel actief, maar sturen elkaar zoveel liefdevolle sms’jes overdag (lacht). We zien elkaar doodgraag, maar we zijn ook nog dolverliefd. Onlangs stapten we zelfs in het huwelijksbootje!”

Veilig kader

/98/Relaties/BoekHart.jpgMannen zetten minder snel de stap richting relatiebemiddeling. Bij vrouwen is het net omgekeerd. Zij doen het veel sneller, want ze praten gemakkelijker en vaker over emoties.

Je liefdesleven te grabbel gooien online op datingsites zorgt gegarandeerd voor frustratie en houdt zekere gevaren in. De internetwereld is oncontroleerbaar en het is moeilijk het kaf van het koren te scheiden.

Zo bestaat er catfish en scammen, minder bekende fenomenen maar wel bestaand! Een catfish creëert online een valse identiteit om zo mensen in een zogenaamde romantische relatie te lokken. Scammen of datingfraude houdt in dat je via een datingsite met iemand in contact komt, daar een band mee opbouwt en waarna er geld afhandig wordt gemaakt. Uit schaamte maken slachtoffers zelden of nooit melding van fraude.

Voor mannelijke vijftigplussers zijn er vrouwen in overvloed, maar dat maakt het moeilijker om op eigen houtje de ware te vindenEen ontmoeting op internet met een wildvreemde van wie je de intenties niet kent, kan soms slecht aflopen. Vooral vrouwen zijn bezorgd om hun veiligheid. Is die persoon wel op zoek naar een duurzame relatie? Heeft hij/zij vorige relaties goed afgesloten? Is hij/zij wel financieel onafhankelijk? Wat zijn zijn/haar waarden en normen? Ligt het verwachtingspatroon wel gelijk?

Trop is te veel en te veel is trop

Voor mannelijke vijftigplussers zijn er dus duidelijk partners in overvloed, maar toch is het soms heel moeilijk om de ware te vinden.

Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen maar een beperkt aantal keuzes kan verwerken. Indien er een te groot aanbod is, neemt de mogelijkheid tot kiezen af en treedt er verwarring en besluiteloosheid op. Mensen zijn dan niet meer in staat om een doordachte, weloverwogen keuze te maken. Dit ondanks het feit dat ze meerdere aantrekkelijke, welvarende of op welke manier dan ook begerenswaardige personen daten.

/98/Relaties/Keuzes.jpgSamengevat kunnen we zeggen: hoe groter de keuzemogelijkheid des te moeilijker de keuze. Die wordt dan ook niet zelden uit- of afgesteld.

Bij Berkeley International zorgen wij ervoor om gelijkgestemden bij elkaar te brengen. We gaan samen op zoek naar die ene levenspartner of innige vriendschap. We begeleiden, helpen en coachen mensen in het maken van de juiste keuzes, zodat ze samen verder kunnen genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft.

Wil je meer lezen over relaties en daten? Neem dan eens een kijkje in ons gloednieuwe dossier over relaties, samengesteld door Berkeley International. Klik hier!

Auteur: Annemieke Dubois

9 reacties

gjanss1
ik ben een vrouw van 55 en alles wat ik tegenkom kan je plaatsen in het kadertje groen blaadje: mannen van 55 zetten hun leeftijdsgrens voor een nieuwe relatie op "tussen 25 en 45"; te gek toch! ze willen allemaal mijn dochter; wat is er mis met de eigen generatie? intelligente passionele wereldese vrouwen die positief en sterk in het leven staan, nog steeds zorgzaam genoeg voor zichzelf en de ander, zelfs voor zijn kinderen, eentje die niet meer zsanger moet worden en vrij van seks kan genieten. Ooit zijn we zo vertrokken met hooguit 2 tot 4 jaar verschil in leeftijd. in de liefde is alles mogelijk, ook extreme leeftijdsverschillen, maar het is uitzonderlijk niet dé regel, volgens mij.
28/09/15 11:44 REAGEER
gjanss1
typfouten, wereldse, zwanger, ... wegens paar keer opnieuw te moeten typen
28/09/15 11:48 REAGEER
Eddyle
Waar zijn die vrouwen die een boeiende man zoeken...hier is hem se!!! Ha ha...
28/09/15 15:27 REAGEER
Ivo
Zelf ben ik intussen ook al een tijdje aan het zoeken naar een neiuwe partner. Ik ben ingeschreven op één datingsite waar je gemakkelijk zonder betalen iemand kan contacteren. Het probleem echter is dat het "aanbod" aantrekkelijke vrouwen beperkt is.
Jammer genoeg laten vrouwen zich al te gemakkelijk gaan als het op gewicht aankomt! Velen zien er bijzonder onverzorgd uit. Zelfs op hun profielfoto! Hebben dikwijls een bakbeest van een hond op de schoot of een pakje sigaretten naast zich. De anderen die zich wél zo gezegd "verzorgen" zien er te dikwijls uit als bimbo's. De vrouwen die zich niet dagelijks zitten te sminken of zich niet optutten als oo ze mannequin zijn zijn bijzonder schaars. Waar zijn al die vrouwen die zich normaal verzorgen, geen botox en siliconen in hun lijf hebben zitten en een behoorlijke BMI hebben? Is dat teveel gevraagd? Ik verzorg me ook en let ook op mijn gewicht. Mag ik dat dan van een nieuwe partner ook verwachten?
28/09/15 19:30 REAGEER
Fientjes
Ik denk niet dat je mag veralgemenen. Ik, als vrouw, heb dezelfde ervaring met mannen!
2/10/15 17:48 REAGEER
Fientjes
Een manequin heb ik nog niet gevonden bij de mannen maar onverzorgde, zwaarlijvige mannen bij de vleet! Veralgemenen kan je dus niet, enkel goed zoeken en de tijd nemen denk ik dan bij mezelf.
2/10/15 17:59 REAGEER
cor1955
Hallo allemaal, ik ben een 59 jarige alleenstaande en monogaam levende man en ben op zoek naar een rustige 54-64 jarige dito dame, voor de opbouw van een vriendschap en misschien meer....Ik ben dus op zoek naar een rustige dame en geen dame, die haar vrijheid wil doen herbeleven, want, daar zijn de meeste dames van deze leeftijdscatogorie voor de hoofdzaak naar opzoek....En, ik ben opzoek naar een dame, die kan, maar, ook wilt leven met een man, die weinig uiterlijke genoegens en genuchten haar kan aanbieden, omdat hij weinig inkomen { een IOAW-uitkering } heeft, waardoor hij niet meer alles kan/wilt doen, maar, wat hij wel graag zou willen doen....Door oa deze twee omstandigheden, leef ik een heel ander leven, namelijk een leven, waarin ik tevreden moet zijn met datgene wat ik ter beschikking heb zonder alle andere extra s die de meeste dames wel ter beschikking hebben....Dames zijn veel gemakkelijker van gedachten en weten veel meer bij te snabbelen dan genoemde, want, ik heb nooit "" zwart gewerkt of bijverdiend ""......Welke dame wil nou met zon man verkeren of omgaan...???...Om oa boven genoemde redenen en om de rugzak, die ik bij me draag, ben ik alweer zo n 8 jaar opzoek.....En, voor de meeste dames hoeft het niet meer zo precies, als ze maar een manspersoon bij zich hebben, waarmee "" zij "" hun herwonnen vrijheidsbelevingen kunnen meemaken en kunnen beleven....Dat is mijn mening en ook stellig van meerdere mannen van mijn leeftijdscatogorie.....Reageren, ja, graag.....corclaereboets@hotmail.com
28/09/15 20:52 REAGEER
Abraham
Man 63 jaar in goede doen, met levenservaring én reislustig, maar zonder geld, zoekt verzorgde vrije vrouw met voldoende geld om op alle gebied van het leven te genieten. Met respect voor elkaar én toewijding aan elkaar. Graag contact via reactie op dit bericht.

28/09/15 21:07 REAGEER
Sylvain
Ik kan perfect de instelling van L. Janssen volgen.
1/10/15 17:54 REAGEER

Login Registreer

Annemieke Dubois

Professionele matchmaker
Professionele matchmaker
Annemieke Dubois is medeoprichter van het relatiebureau Berkeley International Belgium. Haar jarenlange ervaring in Human Resources en coaching maken van haar de perfecte matchmaker! Berkeley International biedt een kwaliteitsvolle service voor succesvolle singles op zoek naar hun geschikte levenspartner. Discretie, advies op maat en bovenal een warme en zeer menselijke aanpak zijn voor Berkeley een topprioriteit!

Meer artikels van Annemieke Dubois

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels