Deel via

Je kan nooit genoeg strijden tegen borstkanker

October 2015
Oktober is internationale borstkankermaand. Overal ter wereld wordt de hele maand lang extra aandacht gevestigd op de ziekte. Zo zetten een heleboel organisaties verschillende acties op poten om de strijd tegen borstkanker te steunen. Ook SeniorenNet wil zijn steentje bijdragen en werkt daarvoor samen met Pink Ribbon, een organisatie die zich al jaren inzet voor de bestrijding van borstkanker.

Borstkanker: de cijfers

Elk jaar wordt er in ons land bij maar liefst 10.500 vrouwen vastgesteld dat ze borstkanker hebben ...Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Zo komen er in ons land elk jaar meer dan 10.500 nieuwe gevallen bij. Elke dag krijgen maar liefst 29 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. 1 op 9 vrouwen krijgt in de loop van haar leven met borstkanker te maken. Je kan dus zeker zijn dat velen van ons al in aanraking zijn gekomen met de ziekte: ze kennen iemand met borstkanker, of hebben zelf die diagnose gekregen.

Verlaag het risico met deze tips!

Gelukkig kan elke vrouw het risico verminderen, ongeacht haar leeftijd. De volgende tips kunnen helpen om de kans op borstkanker te verkleinen:

  • Neem een gezonde levensstijl aan /99/Gezondheid/gezondhart.jpg
    Wie uitgebreid bezig is met zijn gezondheid, heeft over het algemeen minder kans om kanker te krijgen. Concreet betekent dat gevarieerd en evenwichtig eten (veel fruit, groene groenten en weinig suiker, vet, rood vlees en zuivel), regelmatig bewegen (minstens een half uur per dag), niet roken en matig (of geen) alcohol drinken.
  • Geef borstvoeding na je bevalling
    Heb jij je kindje meer dan zes maanden lang borstvoeding gegeven? Dan heb je minder kans om borstkanker te krijgen. Bij vrouwen die borstvoeding gegeven hebben, zitten er namelijk minder hormonen in het lichaam die wel eens invloed kunnen hebben op kankervorming.
  • Word je bewust van de alarmsignalen en laat je screenen
    Hou zelf je gezondheid en je lichaam in de gaten en raadpleeg zeker je arts als je een verandering opmerkt.

Vroegtijdige opsporing is van levensbelang!

Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op een volledig herstel. Laat je elke 2 jaar screenen!Vrouwen vanaf 50 jaar lopen het meeste risico op borstkanker: drie kwart van de gevallen komt bij deze leeftijdscategorie voor. Hoe vroeger de diagnose van borstkanker gesteld wordt, hoe minder ingrijpend de behandeling en hoe groter de kans op een volledig herstel. Daarom worden vrouwen, met een leeftijd tussen 50 en 69 jaar, ook elke 2 jaar uitgenodigd voor een gratis radiografisch borstonderzoek (mammografie). Zo’n screening is heel belangrijk, want het kan een gezwel aan het licht brengen vooraleer er zichtbare symptomen zijn!

Je kan nooit genoeg strijden tegen borstkanker

Net dankzij het harde werk van organisaties zoals Pink Ribbon, preventiecampagnes, en uitgebreide informatie kunnen steeds meer vrouwen het gevecht winnen tegen deze ziekte! Dat is geweldig nieuws, maar toch worden er nog steeds veel te veel slachtoffers gemaakt. Daarom kan je nooit genoeg strijden tegen borstkanker!

/99/Gezondheid/logopr.jpgPink Ribbon, de internationale organisatie die al jaren strijdt tegen borstkanker, wil dan ook actief zijn op 3 fronten: preventie, vroegtijdige opsporing en het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten na een behandeling.

 

Projecten Pink Ribbon

Pink Ribbon wil de fysieke en mentale levenskwaliteit van patiëntes verbeterenDit jaar zet Pink Ribbon verder in op het verbeteren van de levenskwaliteit, zowel mentaal als fysiek, van patiënten na een chirurgische behandeling. Tijdens de maand oktober, de Internationale Borstkankermaand, worden er tal van Pink Ribbon-acties op stapel gezet om de strijd tegen borstkanker te steunen.

/99/Gezondheid/prlintje.jpgZo kent iedereen waarschijnlijk de roze Pink Ribbon-lintjes? Door het lintje op te spelden, breng je een belangrijke boodschap naar buiten, namelijk dat je nooit genoeg kan strijden tegen borstkanker. Vanaf 1 oktober kan je een lintje kopen in een heleboel handelszaken, zoals de apotheken van Multipharma, de parfumerieën van ICI PARIS XL, de hypermarkten van Carrefour, de SenNet Shop (!) en nog veel meer. Alle verkooppunten vind je hier. Een lintje kost 3 euro, waarvan 2 euro rechtstreeks naar Pink Ribbon gaat.

Bij de dagbladhandelaar vind je ook dit jaar het Pink Ribbon-magazine terug. Dit 116 pagina's tellende tijdschrift bevat waardevolle informatie voor elke vrouw. Zo informeert Pink Ribbon de lezers uitgebreid over alle projecten en worden patiënten, artsen, experten en naasten aan het woord gelaten over de meest uiteenlopende aspecten verbonden aan borstkanker.

Wil je zelf ook je ervaringen delen met Pink Ribbon? Dan kan je deelnemen aan hun grootschalige enquête naar borstkanker en de impact die de ziekte heeft op de huidige en toekomstige relaties van patiënten. Leg hier de enquête volledig anoniem af.

Je ziet, je kan dus zelf actief meestrijden tegen borstkanker. En dat doet SeniorenNet ook!

SeniorenNet gaat de strijd aan!/99/Gezondheid/bannernatalia.jpg

Samen met Pink Ribbon, wil SeniorenNet de aandacht van de actieve 50-plusser vestigen op borstkanker. Je hebt misschien de voorbije weken de advertentie al gezien van de enquête? Tijdens de hele maand oktober zet heel SeniorenNet zich in om Pink Ribbon te steunen. Zo kan je op de SenNet Shop bij elke bestelling een Pink Ribbon-lintje toevoegen, lees je regelmatig interessante artikels over borstkanker in je vertrouwde SenNet Magazine, zal Pink Ribbon duidelijk aanwezig zijn op de website én zullen we het prachtige Pink Ribbon-magazine onder jullie aandacht brengen. Samen gaan we de strijd aan!

1 reactie

Mjj1949
Ik ben een borst kanker survivor. Na all de jaren control elke 2 jaren gratis mammogrammen hebben ze begin borstkanker gevonden. Ik heb geluk gehad omdat allen een cel is gevonden met kanker. Maar ik had 5 cystes in de linker en 6 in de rechter borst de warren DCiS (begin kanker). Ik heb een double mastectomy gehad zonder reconstructie september 2013. Ik ben dankbaar voor de speciale gratis kanker screenings de waaren gedan. Ik ben nu 2 jaar kanker vrij en geniet van elke dag. Ik steun de Pink Ribbon. En ik Dank jullie voor de steun jullie hebben aan me gegeven
6/10/15 12:12 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels