Deel via

Reuzen: een uitgestorven ras?

October 2015
We kennen allemaal wel enkele reuzen uit oeroude verhalen. Denk maar aan de Bijbelse reus Goliath, die door koning David overwonnen werd. Enkele wetenschappers hebben nu echter mogelijk bewijs dat reuzen niet enkel in deze mythische vertelsels bestaan, maar ooit écht onze aarde bevolkten. Carl Bries neemt dit mysterie met jou onder de loep.

De ‘reusachtige’ feiten/99/Mysterie/goliath.jpg

Al sinds de oudheid wordt het leven van de mens voor een groot deel door allerlei mythische wezens beheerst: engelen, duivels, kobolden, feeën, trollen en andere wezens komen vaak voor in vertelsels uit lang vervlogen tijden. Ook reuzen passen in dat rijtje. Er is mogelijk wel een verschil met andere mythische creaties: reuzen hebben misschien wel echt bestaan!

Al in verhalen uit het oude Soemerië, Mesopotamië en Egypte is er sprake van reuzen die ofwel mensen helpen ofwel op mensen jagen. Ook in de Bijbel worden deze reuzen vernoemd. De reus Goliath is wellicht de bekendste. Deze verhalen werden dikwijls aanzien als een metafoor om aan te tonen dat zelfs grote problemen overwonnen kunnen worden of dat we als mens ook van de natuur kunnen winnen. Maar wat als die verhalen nu eens niet metaforisch bedoeld waren? Het kan, want recente opgravingen doen vermoeden dat er vroeger misschien reuzen op deze wereld hebben rondgelopen.

Verzwegen bewijs

Archeologen zouden een graf van een mensachtige met reusachtige vormen gevonden hebbenGeruchten doen al een tijdje de ronde dat archeologen gestoten zijn op een graf van een mensachtige die reusachtige vormen aanneemt. Als dat klopt, waarom is dat dan nog niet in het nieuws geweest? Volgens sceptici omdat er simpelweg niets gevonden is.

De sceptici versterken hun stelling door het feit dat er zelfs nog geen enkele foto getoond werd waarop te zien is dat deze archeologen zich bij het graf van een reus bevinden. Er zijn nadien wel enkele foto’s boven water gekomen, maar dezelfde sceptici beweren nu dat het om vervalsingen gaat.

/99/Mysterie/TopSecretFile.jpgMensen die wel in de theorie van het uitgestorven reuzenras geloven, halen aan dat de ontdekkers van het graf de plaats zo lang mogelijk geheim willen houden. Zij vallen ook terug op eeuwenoude afbeeldingen van reuzen en de verhalen die al eeuwenlang de ronde doen. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat de wetenschap duidelijke bewijzen opzettelijk verborgen houdt.

Zoiets gebeurde onder meer ook in 1966 in Mexico, toen archeologe Jean Steen-Mackintyre menselijke botten vond die ze dateerde op 250.000 v.C. Onmogelijk, was toen het antwoord van de wetenschap en Mackintyre werd prompt van het onderzoek gehaald. Gevolg: haar hele carrière geruïneerd. Pas jaren later ontdekte men menselijke resten in Siberië, die teruggaan tot 300.000 v.C. Vanaf dan werd de ontdekking van Mackintyre door de wetenschap wel aanvaard. Het zijn zulke gebeurtenissen die believers van het reuzenras doen beweren dat de gevonden bewijzen van reuzen angstvallig verborgen worden gehouden.  

Reus of reusachtige aap?

/99/Mysterie/Orangutan_Cincinnati_Zoo_002.jpgStel dat er inderdaad een skelet van een reus gevonden werd, kan het dan zijn dat het hier niet om een mensachtige, maar om een aapachtige gaat? Volgens sommige wetenschappers zou het gevonden skelet weleens dat van de Gigantopithecus kunnen zijn, een aapachtige die in de oertijd onze wereld bewandelde. Hij leefde in Zuid-Azië en werd zo’n 3 meter groot. Deze aap maakte deel uit van de zogenaamde megafauna, samen met onder andere de mammoet, de sabeltandkat en de holenbeer. Wat deze dieren gemeenschappelijk hebben, is dat ze allemaal moderne afstammelingen hebben die een pak kleiner zijn.

Daarom wordt de Gigantopithecus door velen gezien als een verre voorouder van de hedendaagse orang-oetan. Deze mensaap leeft vandaag nog steeds in de wouden van onder meer Borneo. Het zou dus logisch zijn als hij de rechtstreekse afstammeling van de Gigantopithecus is.

Maakt dit het dan logisch te denken dat er op onze aarde ooit reuzen rondgelopen hebben? Of klopt de theorie van zij die beweren dat reuzen eigenlijk voortkwamen uit verhalen over de Gigantopithecus die in Zuid-Azië leefde? Hoewel sommigen beweren dat er vandaag nog menselijke afstammelingen van reuzen ergens diep in Afrika leven ...

Afstammelingen of toeval?

Mensen zijn door de tijd heen gegroeid. Een gemiddelde Romein in de tijd van Christus was zo’n 1,52 meter groot, een Galliër ongeveer 1,65 meter. Vandaag meet de gemiddelde Belgische man circa 1,82 meter. Dat is maar liefst 30 cm groter dan de Romeinen en 17 cm groter dan onze Gallische voorouders, die zo’n 2000 jaar geleden leefden! De vraag is: komt er ooit een einde aan de groei of blijft die eeuwig doorgaan?

Enkele jaren geleden zeiden wetenschappers nog dat Scandinaviërs aan hun plafond zaten. Wij Belgen zouden nog wel enige ruimte tot groeien hebben. Onze noorderburen, de Nederlanders, zouden het op één na grootste volk ter wereld zijn. Maar het grootste volk ter wereld bevindt zich in Afrika. Het gaat om de Watusi stam. De Watusi stellen de wetenschap voor een groot raadsel. Het verschil qua grootte met andere volkeren is bij deze stam immers wel erg opvallend. De gemiddelde man wordt er zo’n 2,10 meter groot.

In de Afrikaanse Watusi stam worden mannen gemiddeld 2,10 meter lang. Vormen zij zo afstammelingen van een reuzenras dat ooit op aarde leefde?De Watusi zijn vooral een volk dat veel en graag danst. Ze komen ook weleens voor in films uit de jaren ‘60, toen Hollywood veel aandacht had voor het mysterieuze Afrika. Toen viel het al op dat deze stam qua grootte boven de gemiddelde Westerse mens uitstak en het beeld van de grote en sterke Afrikanen werd er alleen maar door versterkt. Toch is deze stam niet erg bekend bij het grote publiek.

Zijn de Watusi afstammelingen van een reuzenras dat ooit de aarde bevolkte? Hierover is de wetenschap het nog niet eens. Vooral omdat er geen fysieke bewijzen zijn dat er ooit reuzen op aarde hebben rondgelopen. Althans, voorlopig nog niet. Mocht blijken dat het ontdekte graf inderdaad dat van een reus is, dan kan de hele situatie veranderen. Wanneer bewezen wordt dat er ooit reuzen de wereld bevolkten, kunnen we eindelijk vrede nemen met de oude verhalen die reeds eeuwenlang de ronde doen.

Auteur: Carl Bries

3 reacties

rony
Op google vind je genoeg informatie welke door de wetenschap én vooral de media uit het nieuws gehouden wordt. Ook zijn er reeds boeken over verschenen...mét foto's én de plaatsen, o.a. Zuid-Amerika, over/van graven mét skeletten waar de mensen die de opgravingen deden bij gefotografeerd werden. Voor de sceptici, allemaal trucage, maar owee!, zélf ter plaatse gaan om zélf onderzoek te doen, is een brug te ver. De moeite niet heet dat dan...uit schrik dat ze hun mening zouden moeten herzien. En zo zijn er ontelbare, reeds gekende mysteries, die de doofpot niet uit komen...omdat ze niet in het bekende plaatje passen. Even nadenken hoe lang de aarde al 'bewoonbaar' is voor de menselijke soort en dan beseffen dat 'ONZE' gekende beschaving, pakweg 8000 jaar geleden 'zomaar' opduikt ??? Zijn we écht zo naïef te denken dat wij het warm water hebben uitgevonden?
6/10/15 13:11 REAGEER
Klaproosje
Zelf sta ik achter de geloofwaardigheid van de heilige geschriften, meerbepaald de bijbel. Ja, gedurende de geschiedenis heeft men ons vanalles 'wijsgemaakt'. Maar door een bijbelcursus te volgen, ben ik o.a. te weten gekomen dat het verhaal van de reus Goliath en David écht heeft plaatsgevonden. De reus Goliath was een Filistijn die in Israël (het oude Filistea aan de Middellandse Zee) heeft geleefd. Hij was afkomstig van 'Gath' en zijn lengte was 'zes el en een span' (= 2m89) (1Sam.17:4). De Filistijnen trokken ten strijde tegen de Israëlieten "in de laagvlakte van Ela" (1Sam.17:1-2) en beschimpten hun God (Jahwe/Jehovah). Uiteindelijk kwam David, als jonge herder en vol vertrouwend op Jehovah, in actie en overwon de reus Goliath (1Sam.17:45-50).
13/10/15 11:15 REAGEER
danijj-el
Reeds een aantal maanden schuim ik YouTube af op ontdekkingen en vondsten uit lang verleden tijden. Het is me duidelijk dat de geschiedenis niet rechtlijnig is maar een opeenvolging is van catastrofen en grillen van de natuur in de ruimste zin van het woord. Het zou bijna te gek zijn om te denken dat geen meerdere mensensoorten bestonden, zie maar aan het aantal soorten muizen, antilopen apen en ga maar door. In de eerste plaats wil ik duidelijk maken dat God niet de mensen schiep doch de mens de godheid (welke naam men die ook geeft). Alle mogelijke godsoordelen zijn steeds gesteund op natuurlijke gebeurtenissen die de mens niet begreep noch begrijpt. Ik ben natuurlijk op mijn hoede bij ontdekkingen omdat alles draait om geld, de nodige fondsen om opzoekingen en opzoekingswerk te bekostigen. Maar als men op meerdere sites eenzelfde opzoekingen doet en conclusies trekt moet er toch iets zijn, waar gerenommeerde eminence grise niet willen van horen, ze zouden wel eens moeten zeggen dat ze het mis hebben wat een afgang. Anderzijds hebben we naties zoals Egypte die willen volhouden dat zij de piramides bouwden niettegenstaande het water reeds aan hun kin staat. De werkelijkheid is dikwijls heel anders dan dat men logisch vindt. In plaats van naar de voorgekauwde programma's op tv te kijken raad ik ieder aan om zelf uw interesse te zoek op bv YouTube.
4/12/18 01:06 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels