Waar vandaan: Advies > Culinair

Kan je een recept voor leverpastij ( runds -kip-of wild lever ) bezorgen ?

Vlees- of leverpastei

- Een goede paté maken is vooral een kwestie van experimenteren. Een goed

  beginrecept is het volgende :

- 1/3 lever naar keuze. Varken, kalf, gevogeltelever..

- 1/3 keelspek, dit is zeer vet spek dat niet snel smelt.

- 1/3 varkens- of kalfsvlees of vlees van wild....

- 2 eieren per kg totaal gewicht

- 1 dl wijn, bier of port per kg totaal gewicht.

- kruiding en zout. 17 à 20 g per kg totaal gewicht

Als kruiding wordt buiten zout, peper, muskaatnoot of foelie, korianderzaad, laurier en tijm gebruikt.

De lever in blokjes snijden en even in kokend water dopen. Daarna alle vliezen en aders verwijderen.

Het vlees al dan niet koken en doormalen. Het keelspek kan rauw blijven of

halfgaar gekookt worden.

Het spekzwoerd apart gaar koken kan ook.

Ook het fijnmaken kan gebeuren met een vleesmolen

of cutter, waardoor men de korrelgrootte onder controle houdt.

Mengen met de kruiden, de eieren en het zout.

Laat de vleesmassa een nacht in de koelkast staan vooraleer te bakken.

Het belangrijkste is het afbakken bij zeer lage temperatuur. Indien mogelijk

in een stoomoven bij een temperatuur van ongeveer 80°C, kerntemperatuur 68°C.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :