Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik zou graag zelf gyros maken maar ik vindt geen geschikt recept.

Ik zou graag zelf gyros maken maar ik vindt geen geschikt recept. Kunt u mij helpen?

Er bestaan verscheidene recepten van gyros. Het is vooral een kwestie om het vlees te marineren in het juiste kruidenmengsel en dat is in alle recepten anders, en aangepast naargelang de smaak van de gebruiker.

Snijd eerst het gewenste vlees, lams of varkensvlees, in dunne reepjes. Marineer dit vlees.

De meeste slagers gebruiken een commerciële marinade. Indien je dit zelf wenst te marineren, gaat u best als volgt te werk:

Meng de stukjes vlees met diverse fijngesneden groenten zoals rode en groene paprika’s, rode ui, witte ui, jonge wortel, witte selder, enz.

Kruid met komijn, paprika, een beetje kerrie, gemberpoeder of verse fijngehakte gember. Voeg er eventueel een fijngesnipperd Spaans pepertje bij.

Neem voor een halve kilogram vlees van elke specerij één koffielepel.

Giet hierover minstens één deciliter arachideolie en het sap van een halve citroen. Laat het vlees minstens enkele uren marineren in de koelkast.

Tip: voeg nog geen zout toe!

Bereiding:

Gebruik een wok of een braadpan met anti aankleefbodem.

Verhit de pan/wok tot ze zeer warm is en leg het vlees in kleine hoeveelheden tegelijk in de pan/wok. Roer snel zodat het vlees niet begint te plakken. Voeg een stevige scheut witte wijn toe (of gewoon water) en een blokje vleesbouillon of kippenbouillon. Kleur met een koffielepeltje tomatenpuree.

Bind deze saus met een beetje maïzena. Kook hoogstens nog één minuut door. Serveer met gekookte rijst.

Tip: wok/bak de groenten tot ze voldoende gaar zijn en leg nadien de stukken vlees er bij.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :