Waar vandaan: Advies > Culinair

Ik bereid graag zelf ijsroom.

Ik bereid graag zelf ijsroom -volgens een recept van JEF DAMME -wat een goed resultaat geeft. Maar wat stel ik vast : bij aankoop van ijsventerijs dat deze zolang glad -zonder ijskorels blijft en redelijk stijf blijft. ik bereid het ijs in machine -welke vanonder een koelplaat heeft -die gekoeld wordt -19 graden. het mengsel is ook een nacht in ijkast 2 graden. Graag een oplossing

Zelfgemaakte roomijs is zeer lekker maar moet bij voorkeur onmiddellijk geconsumeerd worden zoniet zullen zich stilaan ijskristallen in het roomijs ontwikkelen.

Het commerciële roomijs bevat allerhande stabilisatoren, emulgatoren en andere toevoegingen om al deze onvolkomenheden tegen te gaan. Het meeste consumptie-ijs is bijna altijd een stevig schuim dat bevroren wordt. Kijk zelf  maar eens naar de samenstelling op de verpakking van commercieel roomijs.

Laat de roomijsmassa een nacht rijpen in de koelkast, daardoor ontwikkelt de smaak zich ten volle.

Om kristalvorming te vermijden bij zelfgemaakt roomijs kunnen we volgende oplossingen voorstellen:

- toevoegen van 3 gram agar-agar per liter melk. Ofwel :

- twee in warme melk opgeloste gelatineblaadjes toevoegen. Ofwel :

- bij de apotheker te koop : Nutriton. Dit is babyvoeding. Een tweetal schepjes toevoegen als de bereiding klaar is. Dit poeder is johannisbroodpitmeel en geeft een binding, zelfs in koude vloeistoffen. Het klontert een beetje maar door goed te roeren wordt de massa wel weer glad!

Bewaar zelfgemaakt roomijs bij voorkeur in een diepvriezer, afgesteld op min tien, min twaalf graden Celcius, om kristalvorming te voorkomen.



Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :