Waar vandaan: Advies > Culinair

Op Kreta was er als dessert steeds gekonfijt fruit in siroop...

Op Kreta was er als dessert steeds gekonfijt fruit in siroop, zoals sinaasappels, citroenen, vijgen, komkommer enz... steeds in grote stukken.

Wanneer ik dat zelf probeer bekom ik steeds een soort confituur. Met zelf gekweekte vijgen was het mij bijna gelukt, maar na een tijd begon alles te kristalliseren en werd bikkelhard.

Ik breng de vruchten aan de kook in suiker en laat ze dan een dag staan, dan terug aan de kook brengen om het resterende water te doen verdampen, zeker niet roeren want dan gaan de vruchten stuk. Waarschijnlijk wordt er ook gebruik gemaakt van glucosestroop ipv kristalsuiker.

Op het net heb ik nog niets bruikbaars gevonden, weet u wat ik verkeerd doe?


Inderdaad glucose toevoegen, ongeveer 10% zal wel helpen.

Maar vruchten konfijten is niet zo eenvoudig. Voor elke vrucht is er een andere werkwijze nodig. Dikwijls krijgen de vruchten eerst een behandeling met zout om het vocht te onttrekken of ze worden ingeprikt opdat de suiker er beter zou kunnen in doordringen. Soms worden ze gewoon enkele uren geweekt in water om de bittere smaken er uit te trekken…

De vruchten mogen ook nooit te rijp zijn. Liever zelfs een beetje onrijp.

De beste oplossing is om volgende keer eens te vragen hoe ze het daar klaarmaken. Ze kunnen bijvoorbeeld invertsuiker gebruikt hebben, die je hier niet zo gemakkelijk zal vinden!

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :