Waar vandaan: Advies > Culinair

Katenspek

"Ten Katen spek", ook "gekookt spek" of "Breydel Spek" of misschien nog wel anders genoemd; ik zou graag de artisanale of industriële bereidingswijze uit bv onbewerkte schouderham of achterham of buikspek willen weten. Receptjes MET dit spek zijn er genoeg, maar nergens over de bereiding VAN...

Dit soort spek werd vroeger thuis gemaakt,vooral in Duitsland.

Het is heel eenvoudig, gezouten spek (ongeveer twee weken in het zout) wordt eerst “gekookt” bij ongeveer 80°C en nadien gerookt. Het kan ook heel warm gerookt worden zodat het gedeeltelijk gaar wordt.

Om dit procedé tot een goed einde te brengen is echter zeer veel kennis van de grondstoffen nodig, plus de nodige apparatuur en know how.. Zodat uiteindelijk dit katenspek alleen nog maar gemaakt wordt door een paar producenten. Ook de slagers die dit verkopen maken dit niet meer zelf ! In België wordt dit Breydelspek geproduceerd door de opvolgers van de legendarische Antonio. Maar die zetten hun receptuur niet op het internet of in de kookboeken...

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :