Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoelang moet een opgevulde kalkoen van +- 6kg in de oven

Indien de kalkoen niet gevuld is, moet zeker op drie uur gerekend worden bij een temperatuur van 150°C.

De braadjus regelmatig over de kalkoen scheppen. Als de kalkoen dreigt te bruin te worden kan er een stuk aluminiumfolie op de borst gelegd worden. Normaal is gevogelte, dus ook kalkoen gaar als er geen rood vocht meer loopt uit het gewricht tussen de boven en onderbil.

Dus met een stevige naald of satépen in de bil prikken en kijken. Als het sap dat er dan uit loopt kleurloos is, is de kalkoen ook gaar.

Bij een gevulde kalkoen moet eveneens gevoeld worden met een breinaald of iets dergelijks, tot in het midden van de vulling. Laat de naald daar enkele seconden zitten. Als de naald daarna heet aanvoelt tegen je kaak, of lippen of binnenkant van de pols, dan is ook de vulling gaar.

De tijd kan hier nog langer zijn.... Dit is echt niet zo maar te voorspellen.

Laat de kalkoen minsten een half uur rusten vooraleer aan te snijden.


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :