Waar vandaan: Culinair > Recept >

INTRODUCTIE
Malus domestica - De appel is verreweg de belangrijkste fruitsoort van het noordelijk halfrond en wordt in toenemende mate ook verbouwd op het zuidelijk halfrond. Ook wat het aantal rassen betreft staat de appel zeer hoog op de wereldranglijst. Als cultuurvrucht is de appel al heel lang bekend, langer waarschijnlijk dan de peer. Dat valt onder andere af te leiden uit vondsten in Italië en Zwitserland, waar bij prehistorische paalwoningen resten zijn gevonden van gekweekte appels die al zo'n 4500 jaar geleden moeten zijn geteeld. Over de wilde voorouders van de moderne appel bestaat enige onzekerheid. Waarschijnlijk heeft de Europese wilde appel als stamsoort niet zo'n grote rol gespeeld. Een grote rol zou wel zijn weggelegd voor de Astrakanappel uit Siberië en Noord-China.
Belgische appels zijn er in allerlei kleuren en smaken, van zoet tot zuur en alles wat daar tussenin zit. Ze zijn niet alleen gezond, maar vooral ook erg lekker. Er zit veel vitamine C, calcium en ijzer in appels en vezelstoffen die de spijsvertering bevorderen.

ALGEMENE PRODUCTINFO JONAGOLD

Het appelras Jonagold is ontstaan in de U.S.A. en is in Europa geïntroduceerd in de jaren 70 van de 20e eeuw, via Jef de Coster (België). Is daardoor veel aangeplant in de Sint-Truidense fruitstreek in het Limburgse Haspengouw. Het kende vrij vlug een groot succes omdat het een zeer hoge productie per hectare geeft en de uitstekende smaakeigenschappen van de 'Jonathan' combineert met de goede bewaareigenschappen van de 'Golden delicious'
Bij een vergelijkend onderzoek in 2005 naar verschillende appelrassen door de universiteit van Bonn kwam Jonagold als "gezondste" uit de bus.
De Jonagold heeft een heel goed aroma. De kleur is geel met een oranje tot helderrode blos. Het formaat is vrij groot. De Jonagold heeft geelwit vruchtvlees en smaakt zoetzuur. De appel is het lekkerst als handappel, als dessertappel, door de yoghurt en in de muesli. De Jonagold verkrijgbaar van half oktober tot eind augustus.

Jonagored
De Jonagored is het broertje van de Jonagold en heeft eveneens een heel goed aroma. De kleur is overwegend gestreept donkerrood en het formaat is vrij groot. Het vruchtvlees van de Jonagored is stevig en geelwit. De smaak is zoetzuur. De Jonagored is het lekkerst als handappel, of als dessertappel, door de yoghurt en in de muesli. De Jonagored is verkrijgbaar van half oktober tot eind augustus.

TEELT
Appelbomen worden van december tot april gesnoeid. Na het snoeien wordt de strook grond onder de bomen vrij van onkruid gemaakt en tussen de rijen wordt het gras gemaaid. Verder wordt de boomgaard bemest en beregend. In de zomer worden de appels gedund, dat wil zeggen dat uit elke boom een aantal appels weggenomen zodat de andere appels beter kunnen uitgroeien tot grote appels. De piek periode van het appelseizoen is van eind augustus en begin oktober. De appels zijn dan rijp, het ene ras wat vroeger dan het andere. Appels moeten met de hand worden geoogst; je knikt het steeltje en breekt de appel voorzichtig van de tak af. Het steeltje moet aan de appel blijven zitten. Een appel zonder steeltje heeft een wondje. Op die plaats gaat de vrucht eerder rotten. Een jonge appelboom levert ongeveer zes kilo appelen op, in tegenstelling tot een oudere boom die soms wel twintig kilo oplevert. In de herfst worden de oude appelbomen gerooid. De fruitteler plant daarna van half november tot in mei nieuwe bomen ter vervanging.

SCHOONMAKEN EN BEWAREN
Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels. Appels zijn na aankoop circa 2 weken houdbaar. U kunt appels het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Appels scheiden ethyleen af dat het rijpingsproces versnelt. Bewaar ze daarom niet bij producten zoals komkommers en tomaten.

BEREIDINGSWIJZEN EN TOEPASSINGEN
U kunt appels frituren, koken, oven, rauw, stoven. Wassen en afdrogen is voldoende voor dessert- en handappels. Schil kookappels pas op het laatste moment. Verwijder dan ook het klokhuis en snijd ze in stukjes. Eventueel kunt u ze in koud water met citroensap bewaren om te voorkomen dat ze bruin uitslaan. Appels zijn een handig tussendoortje. Appels kunnen in de schil worden gebakken in de oven en worden gevuld, gestoofd, of gefrituurd. Ze kunnen ook verwerkt worden in taarten. Maak er compote van en vul daarmee een taartbodem. Gebruik de Goudreinet om appelmoes te maken. Appels zorgen voor een natuurlijke zoete smaak in cakes, nagerechten en ook chutneys en jam. Door het hoge pectinegehalte van appels stolt jam sneller.


VOEDINGSWAARDE
Voedingswaarden per 100 gram
Energie: 207 kJ, 49 kcal
Eiwit: 0.4 g
IJzer: 0.2 mg
Koolhydraten: 0.2 g
Natrium: 2 mg
Calcium: 4 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.3 g
Vitamine C: 8 mg