Waar vandaan: Gezond leven > Shoppen, gokken, seks? en de ziekte van Parkinson

Shoppen, gokken, seks? en de ziekte van Parkinson

Dwangmatig gedrag en parkinson

Als we het woord parkinson horen, denken we meteen aan beven, bewegingstraagheid… Veel minder aan gedragsstoornissen. En toch. Uit een studie is gebleken dat 13,6 % van alle parkinsonpatiënten dwangmatig gedrag vertoont (1). De meest voorkomende verslavingen zijn: shoppen Au premier rang des addictions, on trouve le shopping (5,7 %), kansspelen (5 %), eten (4,3 %) en seks (3,5 %).

Zijn geneesmiddelen de schuldigen?

Volgens de bovengenoemde studie kunnen dopamineagonisten het risico op dwangmatig gedrag met twee tot drie en een halve keer verhogen. Dit fenomeen kan ook bij L-Dopa voorkomen. Toch moet u geen angst hebben, zolang u de voorgeschreven dosis voor dit geneesmiddel strikt opgevolgt.

Moet die klasse geneesmiddelen dan maar meteen gebannen worden? Toch niet, want dit verschijnsel blijft al bij al vrij beperkt als de patiënt zich aan de voorgeschreven dosis houdt.

Dopamine en gevoeligheid voor genot

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine (een chemische stof in de hersenen). Om dat verlies te compenseren, kan de neuroloog onder meer dopamineagonisten voorschrijven. Probleem: deze behandeling heeft de neiging om de gevoeligheid voor genot te verhogen. Dat geldt vooral voor jonge parkinsonpatiënten (onder de 50 jaar). Maar een grotere genotsgevoeligheid betekent uiteraard ook meer genot. Vandaar dat de verleiding groot kan zijn om op eigen houtje zijn geneesmiddelendosis te verhogen. Doel: extra genot ervaren. Dat leidt echter tot een ongebreideld luststreven, wat de deur wijd openzet voor allerlei verslavingen.

Dwangmatig gedrag vermijden

Toch is het mogelijk om die vicieuze cirkel te doorbreken. Zo bestaan er neuroleptica die deze sensaties afzwakken, zonder de symptomen van parkinson te verergeren. Ook hulp van een psychiater kan nuttig zijn. Maar om te vermijden dat het zo ver komt, bestaat er maar één oplossing: de door de neuroloog voorgeschreven geneesmiddelendosissen nauwgezet respecteren. En bij de minste drang om de dosis te verhogen: er onmiddellijk met hem over praten.

(1) Weintraub D, Koester J, Potenza MN, Siderowf AD, Stacy M, Voon V, Whetteckey J, Wunderlich GR, Lang AE. Impulse control disorders in Parkinson disease: a cross-sectional study of 3090 patients. Arch Neurol. 2010 May;67(5):589-95.

Lees dit artikel - en andere - over de ziekte van Parkinson op MediPedia: de eerste, Belgische medische internetencyclopedie.

Meer gezondheid in de kijker

Bron: Medipedia

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.be.

Like ons op Facebook

Zoek binnen SeniorenNet:

Peterjan (54) uit Sint-niklaas

Ik vind het vooral makkelijk om de actualiteit grofweg op te volgen en de weersverwachtingen te raadplegen op SeniorenNet.

Meer over Peterjan :
  • bediende
  • 54 jaar
  • Bezoekt ons dagelijks
  • Getrouwd
  • 3 kinderen
  • Hobby's: m'n groententuin

Poll

Hoe vaak ga je naar de kapper?