Waar vandaan: Toerisme > Azië > Sri lanka > Belangrijke informatie

Azië > Sri lanka > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

  • Inwonersaantal : ca. 18 miljoen, waarvan 74% Singalees (overwegend boeddhistisch en een klein aantal christenen), 18% Tamils (overwegend hindoeïstisch en eveneens een klein aantal christenen ), 7% Moslims, rest Burghers (van Portugese of Hollandse afkomst) en nog een heel kleine groep oorspronkelijke bewoners, de Vedda's (of Wedda's).
  • Oppervlakte : bijna 66.000 km² (de oppervlakte van België en Nederland samen)
  • Taal : Singalees, Tamil en Engels
  • Munteenheid : De officiële munteenheid van dit land is de Rupee (SLRe)= 100 cents
  • Visum : Voor Sri Lanka dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is. Blijft u langer dan 30 dagen, dan heeft u een visum nodig dat u bij de Ambassade kunt aanvragen.
  • Ambassades en Consulaten

    Voor Nederland
    :
    Ambassade van Sri Lanka : J. de Graefflaan 2, 2517 JM Den Haag, telefoon 070-3655910
    Voor België :
    Ambassade Van Sri Lanka : Lejeunestraat 27 - 1060 Brussel  - Tel: 02 344 55 85
  • Vervoer : Het verkeer rijdt aan de linkse kant van de weg. De meeste wegen zijn geasfalteerd. De minimum leeftijd om auto te rijden is 18 jaar. Als U in dit land zelf gaat rijden heeft U een geldig nationaal- en een internationaal rijbewijs nodig. Er zijn busdiensten die uitgevoerd worden door de Sri Lanka Central Transport Board.Goede treinverbindingen zijn er tussen de wat grotere plaatsen. De dienstregeling is niet altijd betrouwbaar, u kunt reizen in de 1e klasse (de express-treinen) of 2e en 3e klas in de gewone treinen.
  • Gezondheid :  Howel voor Nederlanders en Belgen die rechtstreeks uit hun land komen vaccinaties niet verplicht zijn, wordt over het algemeen toch een aantal vaccinaties aanbevolen zoals DTP, hepatitis A en tyfus. Ook een malaria-kuur wordt aangeraden.  Zorg er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, aspirines, muggenwerende creme of tonic en de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee). Zorg er bij een bezoek aan een arts of ziekenhuis voor dat u niet alleen bent, zodat de niet-patient op de hygiene kan toezien.Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

  • Klimaat en beste reistijd : Sri Lanka kent 2 moessons: van mei tot augustus in het zuiden en het westen (= YALA-seizoen) met een droog  seizoen van december tot maart; noordoost moesson van oktober tot januari (= MAHA-seizoen) met regen in het noorden en het oosten (m.a.w. het Tamil-gebied). De hoogste temperaturen worden genoteerd van maart tot juni, maar die gaan zelden boven de 35°C.   In het laagland varieert de gemiddelde maandtemperatuur tussen 25° en 30° C. De gemiddelde jaartemperatuur is 27-28° C. Met het toenemen van de hoogte daalt deze tot ca. 15° C op 1800-1900 m. De regenval varieert van ca. 5000 mm per jaar in het zuidwesten (deel uitmakend van de zgn. natte zone) tot minder dan 1000 mm in het relatief droge noorden en oosten (de droge zone). De natte zone kent geen duidelijk droog seizoen, al valt de meeste regen tijdens de westmoesson (eind mei tot september) en de oostmoesson (november-januari). In de laatste periode valt ook de meeste regen in de droge zone, waar in de zomer (juli) lange droge periodes voorkomen.

  • Tijdsverschil : De tijd in Sri Lanka is + 6 uur GMT

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea