Waar vandaan: Tuinkriebels > Groenten

Groenten

Kiwano of soms ook wel stekelaugurk genaamd is een eenjarige, kruidachtige groente (groeiwijze) die een sterke groei kent. De plant behoort tot de familie van de Curcubitaceae (komkommerachtigen).
De vruchten zijn doornig of stekelachtig, …kortom, de vruchten kunnen nogal prikken!
Met een rijpe oranje kleur is dit beslist een van de mooiste groentes.
Afkomstig uit Afrika zijn dit dus echte zonnekloppers, doch is het telen van deze groente in openlucht geen enkel probleem, al zullen de vruchten beduidend kleiner zijn.

Zaaien
Zaaien van kiwano kan vanaf april tot eind mei.
Afhankelijk van de zaaiperiode kan je de vruchten oogsten eind september - begin oktober.
Belangrijk is hierbij dat u niet te vroeg start, dit zou alleen maar nadelig zijn voor de plantjes.
Zaaien gebeurt veelal in potjes met een goede, luchtige zaai- en stekgrond. Verspenen is dan ook niet nodig waardoor wortelbeschadiging wordt voorkomen.

Opkweek
Het opkweken van de kiwano is niet moeilijk al vergt deze toch enige opvolging. De stekelaugurk kan absoluut niet tegen vorst, dus temperaturen onder het vriespunt zijn dodelijk. Bescherm ze daarom tegen koude temperaturen en zorg ervoor dat deze niet dalen onder 5°C.
Enkele weken na het zaaien kan het uitplanten gebeuren. Wacht hierbij zeker en vast tot de IJsheiligen van 15 mei voorbij zijn, bij voorkeur het uitplanten zelfs uitstellen tot eind mei.

Teeltzorgen
Na het uitplanten is het nog even angstvallig het weerbericht in het oog houden, maar daarna kan het genieten beginnen. Geef deze voldoende water, al is het toch opletten dat er geen wortelrot voorkomt. Giet dus met mate in droge perioden. Kiwano is een echte zonneklopper en kan heel wat warmte en droogte verdragen.

Er zijn twee teeltwijzen:

  • De liggende of kruipende teelt
    Bij deze teelt laat u de kiwano gewoon zijn gang gaan en over de grond groeien. Verdere teeltzorgen zijn hierbij niet vereist.
     
  • De klimmende of rankende teelt
    Bij deze teelt kunt u de kiwano laten klimmen en zich in de hoogte laten ranken. Hierbij spaar je veel ruimte en het is eveneens handiger en netter werken.
    Daarnaast heb je hierdoor minder kans op schimmelziektes daar de bladeren en de vruchten de grond niet raken.

Bemesting
Kiwano is op vlak van bemesting een erg makkelijke plant.
Ze vraagt zoals vele vruchtgewassen een grote hoeveelheid fosfor (P) die voor een goede bloem- en vruchtzetting zorgt.
Belangrijk is hierbij te weten dat je het toedienen van (N) stikstof beter voorkomt, omdat deze voor een nog sterkere groei zullen zorgen. Dit ten nadele van de bloemen en vruchten.

Kerstmis?
Kiwano of stekelaugurk wordt ingevoerd vanuit Nieuw-Zeeland en dit vooral in de kerstperiode. Je komt ze dan tegen in de winkelrekken waar ze aangeboden worden als benodigdheden voor decoratie en sfeer.

Gebruik en verwerking
De typische smaak van kiwano is erg flauw en zwak en is te vergelijken met die van een komkommer, enkel veel lichter en soms smaakloos.. Het is dan ook meer een siergroente dan een groente die je met smaak kan verorberen. Wie ze wel verwerkt kan dit beter in een frisse salade doen met een snuifje zout.
Op een koude schotel zijn de opengesneden vruchten erg mooi met veel groene zaden.
Je kunt de kiwano ook uitlepelen zoals een passievrucht.

Auteur: Foto's en tekst Dorny Angelo

bron: www.tuinadvies.be