SeniorenNet Forum Index SeniorenNet
Het forum voor elke 50-plusser!
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst     RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken 
 InloggenInloggen 

brood bakken

 
Plaats Reactie    SeniorenNet Forum Index -> Eten en drinken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
denieske



Geregistreerd op: 28-3-2006
Woonplaats: diegem

BerichtGeplaatst: Do 01 Dec 2016, 9:24    Onderwerp: brood bakken Reageer met quote

hallo vrienden vraagje ik heb me een brood machien gekocht ,eerste brood goed gebakken en mooi af gerond,nu is mijn brood niet meer mooi de korst van boven staat scheef ,heb al van alles gedaan minder water meer gist, dan weer minder gist, het blijft hetzelfde ,eens klein, eens groter ,vroeger bakte ik met een kenwood 10 minuten laten draaien en rijzen 20 minuten, en weer met de hand kneden en rijzen 20 minuten, en dan de oven in altijd mooie broden, kenwood kapot en nu broodmachien omdat ik last heb van mijn rechterarm, ga een voorbeeld mee sturen van mijn broden

Panasonic SB-2512 met een apart compartimentje voor gist in te doen
met aveve bloem voor wit brood
groetjes denieske]  

 




_________________
pluk de dag,want het gaat allemaal zo snel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
sacho



Geregistreerd op: 3-11-2014

BerichtGeplaatst: Do 01 Dec 2016, 10:11    Onderwerp: Reageer met quote

De combinatie van uw ingrediënten zal niet goed zijn.
Ook de omgeving kan bepalend zijn voor uw brood, warmte en vochtigheid.
500 gr meel, 300 ml water(niet ijskoud), een klein schepje zout, een groot schepje suiker en vetstof, met een pakje verse gist bak ik drie boerebroden.
Wit brood lust ik niet.

Probeer eens een all-in meel 2,5 kilo, 500gr meel en 300ml water, dus goed voor 5 broden.



Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denieske



Geregistreerd op: 28-3-2006
Woonplaats: diegem

BerichtGeplaatst: Do 01 Dec 2016, 11:00    Onderwerp: bood bakken Reageer met quote

dank voor het antwoord zal dat eens proberen in de week, heb er nu juist die twee gebakken ,ik laat nog wel iets weten
nog een fijne dag
groetjes denieske Very Happy




_________________
pluk de dag,want het gaat allemaal zo snel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MichelN



Geregistreerd op: 16-11-2008
Woonplaats: Groot-Leuven

BerichtGeplaatst: Do 01 Dec 2016, 15:02    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

denieske schreef:
Panasonic SB-2512 met een apart compartimentje voor gist in te doen
met aveve bloem voor wit brood
groetjes denieske

Geen idee hoe zo'n ding precies werkt, mij lijkt het in ieder geval dat de temperatuur te hoog is (of broden te dicht bij elkaar in de oven) en je deeg niet genoeg is gerezen.
Mijn basisformule is 100% bloem/meel - 60% water (handwarm) - 4% verse of 2% instant gist - 2% zeezout en 2% vetstof (boter, margarine, of olijfolie).
Tien minuten kneden op de op één na laagste stand, 2x45 minuten rijzen. Tweede rijs in bakblik of rijsmandje.
Oven voorverwarmen op +/- 220°, brood oven inschieten en na tien minuten temperatuur verlagen tot 180°. Totale baktijd 40 minuten.



Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denieske



Geregistreerd op: 28-3-2006
Woonplaats: diegem

BerichtGeplaatst: Do 01 Dec 2016, 16:23    Onderwerp: brood bakken Reageer met quote

hallo het is het brood bakken in een broodmachien ,dat is niet normaal ik deed het vroeger in de oven en dat was altijd heel goed ,ik bakte er 3 tegelijk in de oven en nooit een probleem ,daar ik last heb van mijn arm en mijn kenwood kapot was, ben ik over geschakeld op broodmachien
groetjes denieske




_________________
pluk de dag,want het gaat allemaal zo snel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
denlowie



Geregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Vr 02 Dec 2016, 15:47    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

MichelN schreef:

Mijn basisformule is 100% bloem/meel - 60% water (handwarm) - 4% verse of 2% instant gist - 2% zeezout en 2% vetstof (boter, margarine, of olijfolie).


Normaal werk ik nooit met zulke formules, maar iedereen werkt zoals hij of zij natuurlijk het gemakkelijkst vinden.

Even je formule ongeveer omzetten hoe ik werk !

59,53% bloem
35,71% water
2,38% gist vers
1,19% zout
1,19% vetstoffen

Het resultaat is het zelfde maar voor een vakman is dit wel het gemakkelijkst bij omzetten naar grote volumes !!




_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MichelN



Geregistreerd op: 16-11-2008
Woonplaats: Groot-Leuven

BerichtGeplaatst: Za 03 Dec 2016, 12:01    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

denlowie schreef:
Even je formule ongeveer omzetten hoe ik werk !

59,53% bloem
35,71% water
2,38% gist vers
1,19% zout
1,19% vetstoffen

Het resultaat is het zelfde maar voor een vakman is dit wel het gemakkelijkst bij omzetten naar grote volumes !!

Onzin, je vertrekt altijd van de hoeveelheid bloem = 100% en dat is de meest precieze basis, ongeacht of je nu met 400g, 5 of 125kg werkt. Ik heb nog nooit een bakker met twee cijfers achter de komma en percentages van 1,19 weten rekenen.



Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denlowie



Geregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

BerichtGeplaatst: Za 03 Dec 2016, 15:42    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

MichelN schreef:


Ik heb nog nooit een bakker met twee cijfers achter de komma en percentages van 1,19 weten rekenen.


Die rare cijfers na de koma dit is nu omdat in u voorbeeld dit zo was !

Ik ben geen specialist bakker maar heb wel ooit in mijn opleiding ook lessen gehad en zal eens het boekje bakkerij opzoeken en je eens een recept hier neer zetten en alle maal in % zoals ik, in de vlees industrie is die ook zo alles in % !

Maar ik zeg het nogmaals iedereen werkt zoals hij wilt en gewoon van doen is, als ik vroeger een bereiding moest doen en ik had 250kg nodig dan vertrok ik nooit van het aan tal kg vlees maar van de 250 kg, en ja ik heb zeer veel recepten van de industrieel keuken van zeer gekende grootkeukens zelfs van de grootste van Belgie en alle recepten zijn zo geschreven in % en niet in gewichten !

Maar ja u bent nu éénmaal geen industeriele kok hé !




_________________
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur mail
MichelN



Geregistreerd op: 16-11-2008
Woonplaats: Groot-Leuven

BerichtGeplaatst: Ma 05 Dec 2016, 12:05    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

denlowie schreef:
Die rare cijfers na de koma dit is nu omdat in u voorbeeld dit zo was !

Dat is pertinent niet waar, jij bent met die fantasierijke percentages komen aandraven, niet ik. Je hebt er trouwens niets van begrepen, wat ik aangaf was de verhouding tussen de verschillende ingrediënten, niets meer dan dat.

Quote:
Ik ben geen specialist bakker maar heb wel ooit in mijn opleiding ook lessen gehad en zal eens het boekje bakkerij opzoeken en je eens een recept hier neer zetten en alle maal in % zoals ik, in de vlees industrie is die ook zo alles in % !

Jaja, ik ben benieuwd.
Quote:
Maar ik zeg het nogmaals iedereen werkt zoals hij wilt en gewoon van doen is, als ik vroeger een bereiding moest doen en ik had 250kg nodig dan vertrok ik nooit van het aan tal kg vlees maar van de 250 kg, en ja ik heb zeer veel recepten van de industrieel keuken van zeer gekende grootkeukens zelfs van de grootste van Belgie en alle recepten zijn zo geschreven in % en niet in gewichten !

Recepten van grootkeukens of jouw chemische fabriekje interesseren mij voor geen moer, ik merk dat je nog steeds niet door hebt dat het niet gaat om het gewicht van het eindproduct. Denk jij misschien dat een bakker niet weet hoeveel broden hij kan maken uit een zak meel van pakweg 25 kilo?

Quote:
Maar ja u bent nu éénmaal geen industeriele kok hé !

Moet je een industriële kok zijn om een brood te kunnen maken? Het gaat hier tenslotte om thuisbakkers.
Ik heb tijdens mijn beroepsleven bij talloze bakkerijen werken uitgevoerd, van een kleine artisanale dorpsbakker tot een industriële biobakkerij met 19 personeelsleden en 3000 broden per dag, wees maar gerust dat ik van allemaal wat opgestoken heb.



Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Reini



Geregistreerd op: 18-7-2004
Woonplaats: Brasschaat

BerichtGeplaatst: Di 06 Dec 2016, 11:03    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

denieske schreef:
hallo het is het brood bakken in een broodmachien ,dat is niet normaal ik deed het vroeger in de oven en dat was altijd heel goed ,ik bakte er 3 tegelijk in de oven en nooit een probleem ,daar ik last heb van mijn arm en mijn kenwood kapot was, ben ik over geschakeld op broodmachien
groetjes denieske


We laten de heren nog wat voort discussiëren denieske. Ik geef u het volgende mee : u kan het deeg kneden, wat tenslotte het zwaarste werk is, en dit dan na afloop in uw broodvormen doen, en afbakken in uw oven.
Succes gegarandeerd, je zit dan ook niet met het probleem van de kneder achteraf die uit het brood moet gepeuterd worden.




_________________
we leven allen op de aarde, maar we zijn niet altijd aardig.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Prima Vera



Geregistreerd op: 25-5-2012

BerichtGeplaatst: Di 06 Dec 2016, 11:06    Onderwerp: Re: brood bakken Reageer met quote

Reini schreef:
denieske schreef:
hallo het is het brood bakken in een broodmachien ,dat is niet normaal ik deed het vroeger in de oven en dat was altijd heel goed ,ik bakte er 3 tegelijk in de oven en nooit een probleem ,daar ik last heb van mijn arm en mijn kenwood kapot was, ben ik over geschakeld op broodmachien
groetjes denieske


We laten de heren nog wat voort discussiëren denieske. Ik geef u het volgende mee : u kan het deeg kneden, wat tenslotte het zwaarste werk is, en dit dan na afloop in uw broodvormen doen, en afbakken in uw oven.
Succes gegarandeerd, je zit dan ook niet met het probleem van de kneder achteraf die uit het brood moet gepeuterd worden.


Zo zou ik het dan ook doen. Je deeg laten kneden door de broodbakmachine en daarna manueel afbakken in de oven.



Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats Reactie    SeniorenNet Forum Index -> Eten en drinken Tijden zijn in CET (Europa)
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.