Help Zoeken Gebruikerslijst Registreer Profiel Log in om je privé berichten te bekijken Inloggen

Nieuw antwoord
Canadees


Geregistreerd op: 23-12-2008
Woonplaats: Limburg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Vr 18 Sep 2015, 20:34  Onderwerp: HOE EEN PRINTSCREEN MAKEN
Zelf gebruik ik altijd "Gadwin Printscreen" en als het niet anders kan het "Knipprogramma", maar desondanks ... -->

... schreef en plaatste Canadees onderstaande ooit eens ergens op SeniorenNet.
Ik heb het daar gekopieerd en nu hier geplakt.


*****************************************************************************

Voor diegenen die het kunnen gebruiken!
Hier een kleine bijdrage.

Hoe een printscreen maken met het knipprogramma van Windows Vista - Windows 7 ?

In Windows 8-8.1 moet men anders te werk gaan.

*** Opmerking: het knipprogramma is niet beschikbaar in Windows 7 Starter en Windows XP. ***

Even kort trachten uit te leggen waar en hoe je het Knipprogramma kunt vinden en gebruiken.

Het "Knipprogramma" kun je hier vinden:
Ga naar "Start" >> "Alle programma's" >> "Bureau-accessoires" >> "Knipprogramma".
 

 
Om niet steeds bovenstaande weg via "Start", te moeten volgen kan je ook het icoontje van het knipprogramma, in je "Taakbalk" plaatsen.

Ga daarvoor zoals hierboven uitgelegd naar het "Knipprogramma", rechtsklik erop, je krijgt nu een submenu te zien en hier kies en klik je op "Aan de taakbalk" vastmaken.
 

 
Een icoontje van het knipprogramma staat nu in je "Taakbalk".
 

 
Vooraleer we een afbeelding/printscreen kunnen maken, moet je er voor zorgen dat het venster/pagina, waarvan je een schermafdruk of een gedeelte ervan wil maken, geopend is!!!

Als je nu op "Knipprogramma" klikt (in Bureau-accessoires of op het icoontje in je taakbalk), wordt je scherm wazig met daarin het kleine onderstaande venstertje (dat helder blijft).
Ook zul je nu merken, dat je muiscursor is veranderd in een "kruisje".
 

 
Hier een afbeelding van het wazige scherm:
 

 
Een afbeelding nemen doe je met de linkermuisknop ingedrukt te houden.
Sleep met het kruisje over het ganse scherm, als je daarvan een afbeelding wil maken en laat de muisknop los.
Hier een voorbeeld van een volledig scherm:
 

 
Wil je een afbeelding van enkel maar "een gedeelte van je scherm", omkader dan enkel dat gedeelte dat je wil hebben.
Hier een voorbeeld, een gedeeltelijke afbeelding van het begin van deze uitleg:
 

 

*** Het nadeel van dit "Knipprogramma" is, dat eenmaal je je muisknop gelost hebt, je het genomen printscreen (=heldere kader) niet meer kunt corrigeren/veranderen/vergroten/verkleinen.
Wil je dit wel doen, moet je op "Opnieuw" klikken en van voren af aan herbeginnen!!! ***


Nadat je je afbeelding hebt genomen, kan je deze opslaan door op het "diskette icoontje" te klikken.
 

 
Standaard krijg je dit scherm te zien, waarin je respectievelijk dit kunt aflezen:
1. De locatie (daar waar de afbeelding(en) zullen worden opgeslagen)
2. De bestandsnaam ( naar eigen herkenbare keuze)
3. De bestandsindeling (JPEG is hier de standaard voor)
4. Heb je dit alles nagekeken/veranderd >> klik dan op "Opslaan".
Je pas genomen afbeelding zal hier opgeslagen worden.
 

 
Indien je al je afbeeldingen hier op deze locatie gaat opslaan, staan ze dus allemaal in de algemene map "Afbeeldingen"!

Beter is er een aparte map voor aan te maken.
In het venster "Opslaan als ... "
1. Klik op "Nieuwe map".
2. Een nieuwe map zal verschijnen.
3. Geef deze map een andere naam bv. "Knipsels".
 

 
Indien er reeds een aantal genomen afbeeldingen in de map "Afbeeldingen" staan, plaats die dan in de nieuw aangemaakte map "Knipsels".
Gewoon aanklikken met linkermuisknop en in de map "Knipsels" slepen en loslaten.
Doe dit voor alle reeds genomen afbeeldingen.

Nu dat je een map "Knipsels" hebt gemaakt is het best mogelijk alle volgende genomen afbeeldingen rechtsreeks in de juiste map "Knipsels" op te slaan.

Je hoeft enkel na het nemen van het printscreen op het icoontje van de diskette te klikken en" éénmaligl" de juiste "opslaglocatie" aan te duiden in het scherm "Opslaan als ..."
Dit doe je zo:
In dit scherm:
1. Selecteer de map "Knipsels".
2. Klik op "Openen".
 

 
 

 
Nadat je op openen hebt geklikt, krijg je een volgend scherm.
Hier zie je duidelijk het verschil van de opslaglocatie, nl de eerdere nieuw aangemaakte map Knipsels.
Dit is nu de definitieve map waarin al je verdere afbeeldingen in opgeslagen zullen worden.
M.a.w. na een klik op het "diskette-icoontje", zal je terecht komen in het laatste bovenstaande scherm!
Controleer nog even je Bestandsnaam en Bestandsextensie.
Rest je nog enkel op"Opslaan" te klikken.

Succes!


Wil je nu een genomen printscreen/afbeelding/knipsel gaan bewerken, dat kan dan best met het programma Paint.

Hoe ga je te werk?

Navigeer naar je map "Knipsels".
Open daarvoor je "Verkenner" >> klik op "Afbeeldingen" >> daar zou nu je map "Knipsels" moeten staan.

Open deze map en kies het printscreen dat je wil gaan bewerken.
Klik hierop met "Rechts" >> kies (klikken hoeft helemaal niet) "Openen" >> in het volgende submenu kies je nu het programma "Paint".
 

 
Je gekozen afbeelding opent nu in "Paint".
Hier kun je allerlei zaken benadrukken, markeren, ... ook invoegen van vierkantjes, cirkels, pijltjes, tekstbalonnen, ... dikte van de lijnen, ...
En dit in alle gewenste kleuren en vormen.

Ook tekst invoegen is een fluitje van een cent!

Ik zou zeggen, even experimenteren en uitproberen, dat is nog steeds de beste leerschool.
Lukt het niet van de eerste keer, niet getreurd, oefening baart kunst.

Voorbeeld, een afbeelding genomen van een blanco Word pagina, geopend in Paint en maar uitproberen:
 

   

 
Is alles naar wens, dan rest je nog enkel het bewerkte printscreen op te slaan in je map "Knipsels".
Dit doe je door op het wederom icoontje van een diskette te klikken links bovenaan!
Hou er dan rekening mee dat je het originele kwijt bent, want dit is vervangen door het bewerkte!!!
Je vind het terug in je map Knipsels.
 

 
Wil je het originele bewaren, je weet nooit dat je het nog nodig hebt, sla het bewerkte dan op door op het blauwe vakje (juist boven Plakken) te klikken >> kies Opslaan als >> en dan voor JPEG.

Nu krijg je wel de kans een andere bestandsnaam te kiezen.
Geef het een andere bestandsnaam dan het eerdere geopende printscreen in Paint, je heb dan twee dezelfde printscreens nl. het bewerkte en het onbewerkte.
 

 
Stel ... het geopende printscreen in paint heeft de naam "1.JPG", na de bewerking bij het opslaan verander je bv de naam naar "1a.JPG" (gewoon een a toevoegen), "2.JPG -->2a.JPG" - "3.JPG -->3a.JPG", ...
Als je nu gaat kijken in je map "Knipsels" zullen daar steeds paren van knipsels staan, één onbewerkt en eenzelfde maar dan bewerkt.
Hier een voorbeeld van deze uitleg, de printscreens in de map "Knipsels":
 

 
Trouwens je krijgt daarvan een verwittiging als er iets fout loopt.
Dat er al een knipsel bestaat met die naam en of je het wil vervangen.

Veel uitleg, voor iets dat zichzelf wel zal uitwijzen, als je aan de slag gaat.

Nogmaals Succes!

Canadees.

*****************************************************************************
Noribo


Geregistreerd op: 12-1-2016
Woonplaats: Edegem

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 29 Feb 2016, 21:54  Onderwerp: HOE EEN PRINTSCREEN MAKEN
Bedankt voor de informatie Sita.
Neemt niet weg dat Faststone een heel handig tooltje is, dat ik al heel lang en veelvuldig gebruik, zowel op het werk als thuis. Blijkbaar kan je het ook rechtstreeks downloaden via www.faststone.org :

 

 
Op hoop van zegen deze keer javascript:emoticon('Wink')...
lode


Geregistreerd op: 13-3-2005


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 29 Feb 2016, 23:27 
http://www.faststone.org/FSCapturerDownload.htm
Maar voor de meeste gebruikers is het knipprogramma van Windows of Gadwin ruim voldoende. Het voordeel van Gadwin is dat men het kader, voor het opslaan, nog kan aanpassen.
1) HP Pavilion P6 2030 be/WIN 7 Home-Premium SP1/Intel Core i5 2500-3.3GHz/ 8Gb /HD1.5Tb /IE 11/MS Office 2013/ OpenOffice/ Eset Smart Security V9
verhaegen
Support SeniorenNet

Geregistreerd op: 3-4-2003
Woonplaats: kapellen

Profiel
Prive Bericht
E-mail
Geplaatst: Ma 27 Jun 2016, 9:35 
van pcekspeer

Hier kan je de volledige uitleg ook vinden hoe je een schermafdruk kan maken met het ingebouwde KNIPPROGRAMMA van Windows, en ook hoe je die schermafdruk kan posten in je bericht op sennet.
http://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?t=188799&highlight=knipprogramma
klinker


Geregistreerd op: 4-7-2015


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Ma 29 Aug 2016, 20:16  Onderwerp: Re: HOE EEN PRINTSCREEN MAKEN
Canadees schreef:
Zelf gebruik ik altijd "Gadwin Printscreen" en als het niet anders kan het "Knipprogramma", maar desondanks ... -->


Hier een handleiding van Gadwin Printscreen
lode


Geregistreerd op: 13-3-2005


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 8:53 
@klinker,
Dit is wel van een oudere versie, probeer dit eens met die versie


 

 
1) HP Pavilion P6 2030 be/WIN 7 Home-Premium SP1/Intel Core i5 2500-3.3GHz/ 8Gb /HD1.5Tb /IE 11/MS Office 2013/ OpenOffice/ Eset Smart Security V9
Canadees


Geregistreerd op: 23-12-2008
Woonplaats: Limburg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 10:13 
@ lode,

Wat bedoel juist?
Een printscreen nemen van de verschillende "uitvouwmenuutjes" ?

Ik werk ook nog steeds met de versie Gadwin 4.6 en wil geen andere.
Ik gebruik geen Windows Live Mail, waarmee kan ik dan eens een test doen?
lode


Geregistreerd op: 13-3-2005


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 11:00 
@Canadees,

Ik gebruik ook nog versie 4.6 en ook versie 5.4.2
voorbeeld in Word met 5.4.2
 

 

en in Excel

 

 

Dit werkt wel niet bij alle uivouwmenuutjes maar toch bij veel.
1) HP Pavilion P6 2030 be/WIN 7 Home-Premium SP1/Intel Core i5 2500-3.3GHz/ 8Gb /HD1.5Tb /IE 11/MS Office 2013/ OpenOffice/ Eset Smart Security V9
Canadees


Geregistreerd op: 23-12-2008
Woonplaats: Limburg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 11:42 
@ lode,

Dan had ik het toch verkeerd begrepen!
Ik ging er van uit dat het niet ging met de versie 4.6 en wel met een nieuwere versie.
Mis dus!

Alhoewel ik nog nooit een nieuwere (lees: meest recente) versie heb geïnstalleerd gehad.
Wel al eens gemerkt op computers van kennissen maar deze kan mij echt niet bekoren.
lode


Geregistreerd op: 13-3-2005


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 12:31 
Dat bedoel ik Canadees, met de 4.6 gaat het niet en met de 5.4 wel. 1) HP Pavilion P6 2030 be/WIN 7 Home-Premium SP1/Intel Core i5 2500-3.3GHz/ 8Gb /HD1.5Tb /IE 11/MS Office 2013/ OpenOffice/ Eset Smart Security V9
verhaegen
Support SeniorenNet

Geregistreerd op: 3-4-2003
Woonplaats: kapellen

Profiel
Prive Bericht
E-mail
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 13:27 
ik weet niet of het met de pro versie gaat
op deze comp heb ik hem niet staan (en gebruik hem tegenwoordig het meest)
en op de andere heb ik daar eigenlijk nog nooit op gelet
zal ik de volgende keer is op letten
Canadees


Geregistreerd op: 23-12-2008
Woonplaats: Limburg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 13:31 
@ lode,

Spijtig dat ik je toch moet tegenspreken.
Hier de bewijsjes, printscreens genomen met Gadwin versie 4.6.
Zeld meerdere uitklapvenstertjes lukt probleemloos.

Twee voorbeeldjes met Word.
Eentje hetzelfde als jij toonde:
 

 
Eentje dat ik zelf probeerde:
 

 

Drie voorbeeldjes met Exel.
Hetzelfde dat jij toonde met een extra uitklapvenstertje:
 

 
Twee die ikzelf nog extra probeerde:
 

 
 

 

Dit is wél degelijk te doen met Gadwin versie 4.6.
verhaegen
Support SeniorenNet

Geregistreerd op: 3-4-2003
Woonplaats: kapellen

Profiel
Prive Bericht
E-mail
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 13:36 
ik heb het vermoeden dat het kan zijn , dat der nog verschil zit in (hetgeen jullie ) uitklapvensters noemen
rolover eigenlijk of dropdown menu

als het in programmas is , of in windows
lode


Geregistreerd op: 13-3-2005


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 15:04 
Hey Canadees,
Dat is raar, bij mij verdwijnen de menuutjes zodra ik de PrntScrn toets indruk. Zou dit ergens in versie 4.6 in te stellen zijn ?
 

 
 

 
 

 
 

 
1) HP Pavilion P6 2030 be/WIN 7 Home-Premium SP1/Intel Core i5 2500-3.3GHz/ 8Gb /HD1.5Tb /IE 11/MS Office 2013/ OpenOffice/ Eset Smart Security V9
Canadees


Geregistreerd op: 23-12-2008
Woonplaats: Limburg

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Di 30 Aug 2016, 15:33 
@ lode,

Geen idee van!
Tussen jouw en mijn instellingen zijn enkele verschillen maar ik denk niet dat die daar iets mee te maken hebben!

Wat wél niet lukt hier is van de venstertjes van Gadwin met Gadwin zelf printscreens te maken - maar dat wist ik al langer.
Vandaar dat onderstaande printscreens, waar ze verschillen, genomen zijn met het knipprogramma van windows!

Vergelijk maar:
 

   

   

 
Question

 
Ga naar: 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in CET (Europa)
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.