Deel via

Dikkedarmkanker

In België tekent men jaarlijks meer dan 6.500 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker op. Deze ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).

Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikkedarmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50. De gemiddelde leeftijd van de patiënten ligt hoger bij vrouwen (72 jaar) dan bij mannen (69 jaar).

Meer dan de helft van de dikkedarmkankers doen zich voor in het achterste deel (de S-vormige darm en vooral de endeldarm).

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een uitwas (een goedaardige poliep) van het slijmvlies. In de loop van zijn ontwikkeling dringt hij binnen in de diepste lagen van de darmwand. Wanneer kankercellen voldoende diep zijn doorgedrongen om de bloed- en lymfevaten te bereiken, kunnen ze ontsnappen en klieren en andere organen koloniseren (de lever, soms de longen of de beenderen).

De ontwikkelingsgraad van een dikkedarmkanker hangt af van de lagen in de darmwand die het gezwel bereikt heeft en de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of andere delen van het lichaam).

Er bestaan twee classificaties om het stadium van de ziekte te omschrijven: "Dukes" en "TNM". Als uw huisarts deze termen gebruikt om over kanker te spreken, vraag dan wat ze betekenen in uw specifiek geval.

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?