Deel via

Goedaardige prostaatvergroting

Hoe vaak deze aandoening voorkomt is niet met zekerheid bekend. Ze neemt alleszins toe met het ouder worden. Bij autopsie vindt men een stijging van BPH van 25 % op 40-jarige tot 80 % op 75-jarige leeftijd. Maar niet al deze mannen hebben ook last van de prostaatvergroting. Naar schatting 10% van de mannen ouder dan 75 jaar heeft klachten op dit terrein.
De oorzaak is onbekend, maar waarschijnlijk spelen hormonale factoren een belangrijke rol.
Er is geen verband tussen BPH en prostaatkanker. Wel zijn er gelijkenissen (leeftijd, hormonale luik, natuurlijk verloop...). Maar het aantal prostaatkankers begint 15 à 20 jaar later te stijgen.
Veel mannen die last hebben van prostaatklachten praten daar niet over uit schaamte of uit angst voor onbegrip of afwijzing. Het is belangrijk om niet met de klachten te blijven lopen omdat deze vaak verholpen kunnen worden. Men neemt nu aan dat de toestand van 100 BPH patiënten bij 55% verergert, bij 15% verbetert en bij 30% stabiel blijft.
Wanneer moet u in ieder geval naar uw huisarts gaan?
- als deze klachten u dagelijks leven gaan beheersen en u daardoor uw huis niet meer uit gaat
- bij een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- bij bloed in de urine
- bij pijn in de onderbuik
- als u langere tijd (meer dan 10 uur) helemaal niet meer hebt kunnen plassen

Preventie
- Zorg voor een goede stoelgang
- ga op tijd naar het toilet om te plassen. Als u door moeilijk lopen niet op tijd het toilet kunt bereiken, zet dan een pot of emmer bij het bed.
- Neem voldoende lichaamsbeweging.
- Wees matig met alcohol.
- Blijf voldoende drinken, ook als het plassen moeilijk gaat.

Symptomen

  • In een vroeg stadium
    • plasproblemen (prostatisme of LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms): de plas komt moeilijker, de straal wordt minder krachtig, het duurt het langer voor het plassen op gang wil komen, terwijl men toch aandrang heeft. Na de plas kan er nog wat urine nadruppelen. Soms moet men 's nachts vaker naar het toilet.
    • irritatie
  • In een later stadium
    • chronische moeilijkheden of acute onmogelijkheid om te plassen
    • uitzetting van de blaas
    • gedaalde nierfunctie
    • urinaire infecties
    • Gestegen PSA (in 30 tot 50% van de gevallen)
    • drang tot wateren
    • incontinentie

Onderzoek

Bij dergelijke klachten zal de arts eerst een rectaal onderzoek doen waarbij hij de prostaat met de hand betast op eventuele onregelmatigheden (verdikking, vergroting, verharding…). Nadien volgt eventueel een PSA-bepaling.
Ook zal meestal een labotest worden uitgevoerd om de nierfunctie te controleren

Behandeling
BPH is zelden levensbedreigend. Het is vooral wanneer de symptomen écht hinderlijk worden dat een of andere behandeling zich opdringt.
Milde symptomen vergen meestal geen behandeling, matige symptomen geen of een medische behandeling, en bij ernstige symptomen zal eventueel een operatie gebeuren.

Geneesmiddelen

  • - Alfa-blokkers: verbeteren de plasproblemen doordat ze de druk van de prostaat op de blaas verminderen.
  • - Finasteride: doet het prostaatvolume afnemen en doet zo de druk verminderen. Finasteride is dus vooral geïndiceerd bij grotere prostaatvolumes (meer dan 40 g). Terugkeer tot een normaal volume is echter niet mogelijk. Omdat een hormonale werking heeft bevordert dit geneesmiddel de haargroei, wat bij neiging tot kaalhoofdigheid zeker niet erg is.

Andere medicatie
Er bestaan tientallen produkten die gebruikt worden voor BPH: plantextracten (de meeste), cholesterolverlagende middelen, aminozuurcomplexen en orgaanextracten. Van deze produkten is tot nu toe niet bewezen dat zij meer doen dan een placebo. Orgaanextracten worden best niet gebruikt.

Chirurgie
Er bestaan verschillende chirurgische technieken om een vergrote prostaat te behandelen. Meestal wordt met een speciaal toestel dat via de penis wordt ingebracht een deel of de hele prostaat verwijderd (transurethrale resectie van de prostaat,TUR) . Er bestaan ook speciale laser- en microgolftechnieken om de prostaat in omvang te doen afnemen.

Bron: Gezondheid

Poll

De neuwe website van Seniorennet is intussen al enige tijd online. Vind je het....