Deel via

Voeding

Bescherming of risico?

Waaruit bestaat precies een gezonde en evenwichtige voeding en hoe kan u met uw voeding uw kankerrisico helpen beperken? U vindt de informatie in deze rubriek.

We horen en lezen veel over hoe voedingsmiddelen en voedingsstoffen zouden kunnen beschermen tegen kanker, of het net in de hand zouden kunnen werken. We geven u ook een overzicht van hoe het echt in elkaar zit, ons daarbij telkens baserend op de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten.

In onze gedetailleerde fiches rond voedingsmiddelen halen we studieresultaten en soms ook aanbevelingen aan binnen het domein van voeding en kankerpreventie. Permanent wordt verder onderzoek gevoerd naar de relatie tussen voeding en kanker, waaruit eerdere hypothesen worden bevestigd, maar soms ook tegengesproken.
Tot op vandaag zijn er verschillende studieresultaten die bepaalde verbanden lijken aan te tonen, maar vaak is verder onderzoek nodig.

Momenteel bestaan er voldoende indicaties dat een gezond gewicht, de consumptie van 5 à 8 porties fruit en groenten per dag en voldoende volkorenproducten het risico op kanker of bepaalde kankertypes kan helpen verminderen. Andere aanbevelingen dienen in de toekomst nog door bijkomend onderzoek ondersteund te worden.

Meer en meer wordt in kankerpreventie, naast gezonde voeding, ook de nadruk gelegd op het belang van 'genieten van eten'. Neem dus de tijd om uw gezonde voeding zorgvuldig uit te kiezen en te plannen, neem daarbij ook voldoende maal'tijd', en u bent al een heel eind op weg!

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?