Deel via

Over rugpijn

8 op de tien Belgen krijgen vroeg of laat te kampen met rugproblemen. Uit een grootschalige gezondheidsenquête van 2004, in opdracht van verschillende ministeries, blijkt dat 33% van de Belgische bevolking momenteel chronische rugpijn heeft. In de leeftijdsklasse vanaf 35 jaar beginnen de klachten toe te nemen.
Bij klachten is een bezoek aan de huisdokter of kinesist de oplossing. Blijven sukkelen met een rugaandoening loont niet. Daarnaast kunnen ook veel kwalen voorkomen worden door een correct gebruik van onze rug.

Anatomie van de rug in een notendop

Onze ruggengraat bestaat uit een complex geheel van 33 wervels, die als blokjes op elkaar passen.

Tussen de bovenste 24 wervels zitten wervelschijven, een soort “schokdempers” die ervoor zorgen dat we onze rug kunnen bewegen.
Een tussenwervelschijf bestaat uit een zachte, geleiachtige kern, met daarrond stevige, vezelachtige ringen. Spieren en pezen helpen de wervelzuil overeind te houden. Je zou onze rug met een zeilboot kunnen vergelijken: de ruggengraat is de mast, en de rugspieren zijn de kabels die hem rechthouden. Hoe sterker de spieren, hoe sterker de rug.

Anatomie van de rug: slapen zonder rugpijn

Als we rechtop staan, en onze wervelkolom in vooraanzicht bekijken, dan is die mooi recht. In zijaanzicht zien we dat de rug 3 natuurlijke krommingen heeft: twee hollingen ter hoogte van de nek en de lenden, en een bolling ter hoogte van de bovenrug. Deze S-vorm is de neutrale houding van onze rug.

Anatomie van de rug

 Hoe ontstaat rugpijn?

Veel rugklachten zijn te wijten aan een verkeerd gebruik van de rug. Elke houding of beweging die afwijkt van zijn natuurlijke S-vorm zorgt voor een extra belasting van de wervelkolom.

Liggen en staan zijn bijvoorbeeld natuurlijkere houdingen dan zitten en bukken. Wanneer we gaan tillen wordt de druk pas echt heel hoog, vooral in de onderrug. De problemen ontstaan wanneer zo’n foutieve houding langdurig of veelvuldig wordt uitgevoerd. Hoe hoger de belasting van de wervelkolom, hoe meer kans op vervorming en beschadiging van de tussenwervelschijf en de omliggende pezen en spieren.

druk rugpijn ontstaan

Een voorbeeld: we stellen een druk van 140 kg vast op de onderste tussenwervelschijf als we zittend aardappelen schillen. Wanneer we een last van 50 kg opheffen, zien we op dezelfde plaats een druk van 300 kg.

Omdat elk individu uniek is, zal elke persoon op dergelijke belastingen verschillend reageren. De ene zal veel sneller pijn en ongemakken voelen dan de andere. Deze individuele belastbaarheid (=incasseringsvermogen van uw rug) is voor een stuk bij de geboorte bepaald. Toch kan je de natuur een handje helpen, en ervoor zorgen dat je je eigen belastbaarheid verhoogt. Een lichaam in optimale conditie kan veel meer aan!

Voor meer praktische informatie, klik hier

Effect van een verkeerde houding op de tussenwervelschijven

STAANDE HOUDING
ZITTENDE HOUDING
Ontstaan rugpijn: slapen zonder rugpijn
Ontstaan rugpijn zittende houding
  Staande houding rugpijn

Gelijkmatige druk op de tussenwervelschijven bij een rechte houding

Zittende houding rugpijn

Ongelijkmatige druk op de tussenwervelschijven bij bekkenkanteling. Vermijd doorhangen en ga rechtop zitten.

Hoe herstelt de rug?

De krachten die dagelijks op de wervelkolom inspelen, eisen hun tol. Van ’s morgens tot ‘s avonds worden onze tussenwervelschijven samengedrukt. Ze verliezen hierdoor vochtgehalte en een stuk elasticiteit. Om onze rug in goede conditie te houden, moeten we twee gouden regels respecteren.

  1. Bewegen
    In de hedendaagse maatschappij brengen we onze dag grotendeels zittend door: autorijden, kantoorwerk, TV-kijken,… We moeten dan ook zo veel mogelijk bewegingspauzes inlassen: rechtstaan om een kopje koffie te drinken, de trap nemen in plaats van de lift, een dossier rechtop aan een lage kast bespreken, enz. De afwisseling van verschillende houdingen zorgt ervoor dat de sponsachtige structuur van de tussenwervelschijf ruimte krijgt om vocht en voedingsstoffen te absorberen.
     
  2. Een correcte slaaphouding
    Tijdens de nachtrust neemt de druk op de tussenwervelschijven af. Als de wervelkolom zich in haar natuurlijke stand bevindt, kan de rug recupereren. De tussenwervelschijven kunnen in alle vrijheid vocht opnemen en terug uitzetten. Dit verklaart meteen ook waarom we na een ontspannen nachtrust tot 2 cm groter kunnen zijn dan de avond ervoor.

Herstel van de rug slapen

Bron: Dorsoo

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?