Deel via

Veel gestelde vragen ivm gezond slapen

9 veel gestelde vragen

  1. Ik wordt ’s nachts vaak met slapende handen en/of benen wakker. Ook pijnlijke krampen houden me dikwijls uit mijn slaap.
    Wat kan ik hiertegen doen?

    Spierkrampen en slapende lichaamsdelen wijzen op een slechte bloeddoorstroming tijdens de slaap. Té harde of té zachte bedsystemen garanderen geen evenwichtige ondersteuning van onze wervelkolom. Onze spieren zullen deze slechte houding proberen op te vangen en dus onder een voortdurende, statische spanning komen te staan. Aangezien de zuurstofvoorziening van een spier gekoppeld is aan een beweging, zal er ’s nachts geen voldoende zuurstoftoevoer zijn en dan kan dit zich uiten in krampen.
     
  2. Wat is de beste manier om uit bed te stappen?
    Draai je eerst op je zij, naar de bedkant toe. Duw je met je elleboog, je gehele arm of beide armen rustig overeind, terwijl je tegelijkertijd de benen buiten het bed brengt. Schuif nu zo ver mogelijk naar de rand van het bed, zodat je alleen nog met de zitknobbels van de billen de rand van het bed voelt. Kom met enigszins gebogen knieën overeind. Recht eerst de rug en pas daarna de benen.
    Extra tip: opstaan wordt kinderspel met een volledig verstelbaar bedsysteem. Aan de hand van een afstandsbediening breng je je bed in alle gewenste posities. Zonder één enkele inspanning te moeten leveren, ga je in dit bed rechtzitten. Zet je voeten op de grond, en de dag kan beginnen!
     
  3. Ik heb acute rugklachten en kan daardoor ‘s avonds heel moeilijk de slaap vatten. Ook ’s nachts wordt ik regelmatig wakker van de pijn.
    Welke tips kan je me geven om toch een minimale nachtrust te genieten?

    Bij acute rugpijn en blijvende klachten moet je in eerste instantie een dokter raadplegen. Deze zal de meest aangewezen behandeling voorschrijven, in functie van de letsels.
    Een goed bed zal geen genezing brengen, maar het kan ’s nachts wel de pijn verzachten of wegnemen, en bijkomende klachten vermijden. Een bedsysteem dat een evenwichtige ondersteuning aan de rug biedt, neemt de druk op de gevoelige punten weg. 
     
  4. Ik sta ’s morgens op met lage rugpijn die in de loop van de dag afneemt?
    Wat kan ik doen om deze pijn te vermijden?

    Onze rug krijgt het dagelijks hard te verduren. We tillen en heffen zonder erbij na te denken. We wringen ons in duizend bochten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Tijdens de slaap krijgt onze rug uiteindelijk zijn welverdiende rust… op voorwaarde dat hij de juiste ondersteuning krijgt. Een correcte anatomische houding van de wervelkolom staat garant voor een optimaal herstel, en zorgt er voor dat je met een herboren rug ontwaakt. Slaap je echter op een te hard of te zacht systeem, dan zal de rug gedurende 6 à 8 uren in een verkeerde houding liggen. Hij krijgt de kans niet om even op adem te komen en te recupereren. Met ochtendstijfheid tot gevolg.
    Extra tip: Ook tijdens de dag moeten we meer respect tonen voor onze rug. Voor elke houding en beweging bestaat een reeks rugvriendelijke technieken. Correcte zit-, sta-, til- en natuurlijk ook lighoudingen kan je onder andere in gespecialiseerde rugscholen aanleren.
     
  5. Ik ben een artrose- en/of reumapatiënt en ben op zoek naar het meest geschikte bedsysteem.
    Waar moet ik specifiek op letten bij de aankoop van een nieuw bed?

    Artrose- en reumapatiënten hebben er alle baat bij een bedsysteem te kiezen dat voor een evenwichtige lichaamsondersteuning zorgt. De druk op de aangetaste gewrichten wordt grotendeels weggenomen en men kan zonder pijn inslapen.
     
  6. Als ik ’s nachts gewekt wordt door pijn in de onderrug of ter hoogte van de nek, dan weet ik dat het tijd is om een andere houding aan te nemen.
    Is dit normaal en wat kan ik eventueel ondernemen om een ganse nacht door te slapen?

    Slapen is een moment van rust en herstel voor de wervelkolm, op voorwaarde dat ze niet in een verwrongen houding ligt. Gebrek aan een comfortabele steun in de nek en de onderrug kan nachtelijke rugpijn veroorzaken. Je kan het best je bedsysteem eens onder de loep nemen. Een goed bedsysteem moet steun bieden op de plaatsen waar het nodig is en de druk wat afnemen daar waar het kan. Hou ook altijd in je achterhoofd dat het geheim van een goed bedsysteem niet in de matras, noch in de lattenbodem schuilt, maar in de combinatie van de twee!
     
  7. Men raadt aan baby’s zonder hoofdkussen te laten slapen.
    Geldt dit ook voor volwassenen?
    Wat is een goed hoofdkussen?

    De holte ter hoogte van de nek heeft tijdens het slapen een correcte ondersteuning nodig. Voorgevormde kussens met extra neksteun falen vaak omdat ze enkel een kleine percentage van de bevolking uit de nood helpen. Kies daarom voor een kussen dat zich aan elke halsholte aanpast.
    Opgepast! Eén goed ondersteunend kussen is ruim voldoende. Leg nooit twee kussens op elkaar. Hierdoor zal je de rest van de wervelkolom in een slechte houding brengen.
     
  8. In welke mate beïnvloedt het bed de nachtrust en onze levenskwaliteit?
    We brengen één derde van ons leven in bed door. Slapen is een vitale levensbehoefte, voor jong en oud, voor man en vrouw, voor mens en dier. Het is een algemeen herstel- en ontspanningsmoment, zowel voor de geest als voor het lichaam.
    Het lichamelijk herstel staat of valt met een correcte slaaphouding. De wervelkolom is in haar nopjes als ze nergens een onnodige druk voelt, en als ze een evenwichtige ondersteuning krijgt ter hoogte van de nek en de onderrug. Eens we comfortabel inslapen, zullen we minder liggen woelen en sneller recupereren.
     
  9. Hier is plaats voor je eigen vraag.
    Zit je met een slaapprobleem of krijg je de rugklachten niet klein? Klik dan hier en laat het ons weten. Een team van deskundigen zal je binnen de 48 uur een antwoord bezorgen.

Poll

De neuwe website van Seniorennet is intussen al enige tijd online. Vind je het....