Deel via

Naar het ziekenhuis

De behandelingen tegen kanker en de follow-up ervan, vereisen voor tal van patiënten verschillende verplaatsingen naar het ziekenhuis: poliklinische behandeling van chemotherapie, radiotherapie, transfusies, hospitalisaties, onderzoeken verbonden aan de behandeling.

Deze verplaatsingen kunnen uitgevoerd worden door de patiënt zelf of door zijn mensen uit zijn omgeving. Het ziekenfonds betaalt via de verplichte verzekering bepaalde kosten volledig of gedeeltelijk terug.

Merk op dat sinds 1 juli 2008, indien een ander vervoersmiddel wordt gebruikt dan de tram, metro, bus of trein, de verplichte verzekering tussenkomt voor een bedrag van 0,25 euro per km, op basis van de werkelijk afgelegde afstand tussen de effectieve verblijfplaats en het gespecialiseerd behandelingscentrum.

  • Wie betaalt de vervoerskosten terug?
  • Een aanvraag tot terugbetaling indienen voor kankerpatiënten, maar ook voor ouders of voogden van een gehospitaliseerd kind met kanker

Het formulier 'Aanvraag voor tegemoetkoming in de reiskosten van de rechthebbende die voldoet aan de bepalingen van het ministeriële besluit van 6 juli 1989' is beschikbaar bij uw ziekenfonds of in het ziekenhuis.

Indien een ziekenwagen wordt gebruikt, dient een onderscheid gemaakt te worden tussen dringende en niet dringende verplaatsingen, of met andere woorden, geplande verplaatsingen. Afhankelijk van het geval, kunnen de financiële tegemoetkoming van het ziekenfonds (verplichte verzekering en/of aanvullende verzekering) en de tegemoetkoming van een eventuele hospitalisatieverzekering heel verschillend blijken.

Het is dus essentieel zich duidelijk te informeren over de formaliteiten en de kosten bij het ziekenfonds en/of de hospitalisatieverzekering.

Aanvullende informatie, neem contact op met:

  • Uw ziekenfonds
  • De sociale dienst van het ziekenhuis waar u behandeld wordt

Andere diensten
Soms moet de patiënt een beroep doen op externe hulp, door ofwel een gewone wagen/personenwagen te gebruiken: ziekenfonds, OCMW, privéverenigingen, Stichting tegen Kanker, ofwel een aangepaste wagen of een ziekenwagen (ziekenfonds, Rode Kruis, privéverenigingen).

Aarzel niet contact op te nemen met uw ziekenfonds en/of de sociale dienst van het ziekenhuis waar u behandeld wordt, om na te gaan welke dienst het best op uw situatie is afgestemd.

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?