Deel via

Astma

Wat is astma?
Astma is het gevolg van een chronische ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp, waardoor die gevoeliger zijn. Bij contact met bepaalde irriterende factoren gaan ze zich vernauwen door een oedeem van de wand, een verhoogde slijmproductie en een samentrekking van de spier van de bronchiën. We hebben het dan over bronchiale hyperreactiviteit. Deze wordt zelf veroorzaakt door een chronische ontsteking van de wand van de bronchiën.

Wat zijn de symptomen van astma?
Typische symptomen van astma zijn hoesten, piepen en moeilijk ademhalen. Bij een aanval krijgt de astmapatiënt het benauwd, hij wordt kortademig en heeft het gevoel te stikken. In bepaalde gevallen is er alleen sprake van een chronische en afmattende hoest.

Wat zijn de oorzaken van astma?
Die verschillen van persoon tot persoon. Omdat er zoveel factoren in meespelen, moet de ziekte op maat van de patiënt worden aangepakt.
Vooral als het om allergisch astma gaat, is er meestal sprake van een erfelijke aanleg. Bij kinderen is blootstelling aan allergenen de belangrijkste uitlokkende factor. Allergenen zijn bijvoorbeeld huisstofmijten, schimmels, pollen, dierenhaar en pluimen. Ze zullen sneller een aanval uitlokken wanneer ze binnendringen in de luchtwegen. Ook bepaalde voedingsmiddelen en geneesmiddelen kunnen een allergische reactie veroorzaken ter hoogte van de bronchiën.
Het komt vooral bij kinderen voor dat ze pas bij lichamelijke inspanningen last krijgen van een astma-aanval.Toch is het van het grootste belang dat ze een sport blijven beoefenen, zoals bijvoorbeeld zwemmen. Op termijn kunnen ze zo steeds zwaardere inspanningen doen zonder een astma-aanval te krijgen.
Terugkerende virale infecties kunnen bij volwassenen de oorzaak zijn van astma.
Bovendien worden het uitlokken en het verergeren van de aandoening grotendeels beïnvloed door omgevingsfactoren: irriterende middelen (oplosmiddelen, verf...) en luchtverontreinigende stoffen, weersomstandigheden zoals droge koude of mistig weer
Andere elementen die ook een rol kunnen spelen bij het uitlokken van last of aanvallen: roken (ook passief roken) en de emotionele gemoedstoestand (stress, vermoeidheid...).

In cijfers ...
In de geindustrialiseerde landen wordt een duidelijke toename van astma vastgesteld. In België lijdt 6 tot 7% van de volwassenen van 20 tot 45 jaar aan astma. Toch zijn vooral kinderen astmapatiënt. In ons land zijn 8 tot 10% van astmalijders jonger dan 18 jaar. Dat geeft echter maar een gedeeltelijk beeld van het probleem. Uit verschillende studies blijkt immers dat bijjongeren veel astmagevallen niet als dusdanig werden erkend.

Waarom een aanpak op maat nodig is
Ook al is astma zelden dodelijk, toch heeft de ziekte een grote weerslag op de gezondheid en de levenskwaliteit.
Door de juiste behandeling tot in de puntjes te volgen, kan de astmapatiënt ervoor zorgen dat de ontsteking van de bronchiën afneemt. Andere preventieve maatregelen, zoals het vermijden van contact met allergenen, zijn nodig bij allergisch astma. Het aantal astma-aanvallen neemt dan af en ze zijn ook minder hevig. Het is dus van cruciaal belang met zekerheid te bepalen welk allergeen de boosdoener is. Op die manier kan er zo efficiënt mogelijk op worden ingespeeld.
Eenvoudige en vrij goedkope bestrijdingstips (verluchten, het aantal tapijten en behang beperken, geregeld matrassen en zetels stofzuigen,...) en maatregelen om de leefkwaliteit te verbeteren (sporten, stoppen met roken) kunnen een niet te verwaarlozen invloed hebben op de ziekte. Psychologisch is het vaak heel moeilijk om huisdieren weg te doen. Het is daarom beter om ze niet in huis te halen voor de geboorte van een kind als er in de familie al gevallen zijn geweest van allergieën.
Het is van het grootste belang dat de astmapatiënt meer achtergrondinformatie heeft, vooral omdat hij het heft in eigen handen moet nemen. Als hij de oorzaak van de ziekte beter kent en begrijpt, kan hij specifieke maatregelen nemen om de astma onder controle te krijgen.

Bron: Partena

Poll

Hoeveel zussen/broers heb je?