Deel via

Laat de winter je niet tot een slippertje verleiden

January 2016
De ziektekiemen en bacteriƫn hadden we al op ons bord gekregen, en nu komen daar vriestemperaturen bovenop. Om maar te zeggen, de winter is echt begonnen. Een beetje voorzichtigheid is daarom wel gewenst. Peter Catthoor legt uit hoe men bij Familiehulp medewerkers en cliƫnten veilig door het barre weer loodst.

/115/Familie/cold-snow-landscape-nature-large.jpgWe hebben er even op moeten wachten, maar uiteindelijk is Koning Winter toch in ons land toegekomen. Het begon eerst nog met felle regenbuien en overstromingen, maar eens het overtollige water was weggespoeld, deden sneeuw en vriestemperaturen hun intrede. En dus mogen we elke ochtend vijf minuten vroeger de deur uit om eerst het ijs van onze autoruiten te krabben. En gelukkig moeten we slechts enkele kilometers tot aan het station, want de eerste sneeuw had traditioneel ook het verkeer en de ochtendspits volledig in de war gestuurd. Er zijn nog zekerheden in het leven …

De eerste sneeuwvlokjes waren amper gevallen toen er in onze mailbox een boodschap van de preventiedienst van Familiehulp belandde. De mail bevatte een lijst met tips hoe je het best met winterse omstandigheden omgaat. Allemaal ogenschijnlijk logische voorstellen, maar niet eens zo gek om er even bij stil te staan. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zowel voor onszelf, onze collega’s als onze cliënten.

Laat wat lucht uit je fietsbanden om niet uit te glijden als het vriestMedewerkers van Familiehulp bezoeken meerdere cliënten per dag en zijn dus regelmatig op de baan. Met de auto, maar ook heel vaak met hun fiets. Zeker met gladde wegen is dat niet altijd vrij van risico. In de veiligheidsmail las ik volgende tip voor fietsen in winterweer: zorg dat je fietsbanden niet maximaal zijn opgepompt. Door er een beetje lucht uit te laten, krijg je meer grip op het glibberige asfalt en behoud je gemakkelijker het evenwicht. Kijk, dat wist ik nu niet. En zo is een mens nooit te oud om iets bij te leren.

De mail bevatte ook een vraag om onze cliënten bij te staan en hen te helpen hun oprit of voetpad sneeuw- en ijsvrij te maken. Zeker senioren die minder goed te been zijn, lopen bij ruw winterweer extra risico. Besneeuwde of bevroren voetpaden kunnen dan spekglad zijn. Hetzelfde geldt voor opritten, parkings of toegangswegen van winkels en grote warenhuizen. En niet iedereen herstelt nog even snel van een zware valpartij of van een breuk. Voldoende strooizout voorzien en het voetpad voor je eigen woning vrijmaken, het zijn dus geen loze woorden. Een kleine moeite voor onszelf en onze medemens, zeker voor diegenen die niet meer zo mobiel zijn.

/115/Familie/wandel.jpgHet zou namelijk zonde zijn mochten veel senioren zich met dit weer verplicht voelen om binnen te blijven. De winterlandschappen zijn niet alleen mooi om in te wandelen, de koude lucht doodt veel bacteriën en ziektekiemen en is dus een pak gezonder dan ons traditionele kwakkelende buienweer. Pak dus die dikke sjaal en warme muts, doe je winterschoenen aan en trek er eens op uit. Maar wees uiteraard voorzichtig …

/115/Familie/muts.jpg3 extra tips om de koude te bestrijden:


  • Kledij in laagjes houdt je beter warm dan één dikke trui.

  • Je verliest de meeste warmte via je hoofd: draag dus zeker een muts.

  • Koude handen? Smeer ze in met handcrème: de masserende beweging stimuleert de bloedcirculatie, waardoor je handen het warmer krijgen. Daarbovenop zorgt de handcrème ervoor dat je handen lekker zacht blijven.
Auteur: Peter Catthoor

0 reacties

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels