Deel via

Lenteschoonmaak: voorzichtig met huishoudproducten!

April 2016
Met de lente in het land maken veel mensen tijd voor de traditionele lenteschoonmaak. Het huis poetsen verloopt echter niet altijd zonder gevaar. Dat bewijzen alvast de cijfers van het Antigifcentrum. Peter Catthoor van Familiehulp legt uit hoe men ook in zijn organisatie waarschuwt voor een correct gebruik van huishoudproducten.

At Waterloo, Napoleon did surrender

Wat als … niet de hertog van Wellington, maar een voetbad Napoleon fataal werd in de slag bij Waterloo? Die vraag vormde het uitgangspunt van een ludiek animatiefilmpje van het Antigifcentrum, dat enkele dagen geleden in onze mailbox belandde. Via dit filmpje wil het Antigifcentrum de aandacht vestigen op een veilig gebruik van huishoudproducten.

Ongelukken met huishoudproducten: tot 1.500 gevallen per jaar!

Als leek in de huishoudkunde vond ik het opzet van deze campagne eerst vrij raar. Welk gevaar schuilt er nu in schoonmaakproducten? Tenminste, zolang je er niet van gaat drinken. Maar is dat niet een risico dat je enkel met kleine kinderen loopt?

Na geneesmiddelen, zijn huishoudproducten de meest frequente oorzaak van ongevallen met giftige productenNee dus … Een beetje surfen op de website van het Antigifcentrum leert dat, na geneesmiddelen, huishoudproducten de meest frequente oorzaak van ongevallen met giftige producten vormen. Vaak loopt het mis als verschillende producten met elkaar gemengd worden. Zo krijgt het Antigifcentrum jaarlijks gemiddeld 500 oproepen over mensen die een chemische substantie hebben ingeademd nadat ze verschillende huishoudproducten hebben gemengd. In 60% van de gevallen gaat het om het mengen van bleekwater met ammoniak of met een zuur zoals ontkalker, zoutzuur of azijn. Het chloorgas dat dan vrijkomt, is erg irriterend voor de luchtwegen.

Daarnaast krijgt het Antigifcentrum jaarlijks een 1000-tal oproepen voor mensen die zijn blootgesteld aan bijtende producten. Het gaat dan meestal om ontstoppers, ovenreinigers, kachelruitenreinigers, groenaanslagreinigers en geconcentreerd bleekwater. 1.000 oproepen per jaar: dat zijn er gemiddeld 3 per dag! Ik vind het alvast opzienbarende cijfers.

Ongelukken met huishoudproducten: kinderen én volwassenen

/128/Welzijn/bijtend.pngOok de stelling dat ongelukken met huishoudproducten vooral kinderen treffen, gaat niet op. Het Antigifcentrum telt in de slachtoffercijfers geen opvallende verschillen tussen volwassenen en kinderen. Dat onderscheid is er wél als we kijken naar de oorzaak van het ongeluk. Bij volwassenen gaat het vaak om ongevallen die te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van huishoudproducten. Bij kinderen gaat het inderdaad meestal om de inname van producten via de mond of om spatten in de ogen of op de mond.

Op haar website geeft het Antigifcentrum nog wat meer details. Zo komen ongevallen vaak voor wanneer gevaarlijke producten worden overgegoten in een waterflesje. Elk jaar krijgen tientallen mensen zo een bijtend product in de mond, wanneer ze de inhoud van het flesje onterecht aanzien als onschuldig water.

Meng geen huishoudproducten met elkaar!

/128/Welzijn/kind.jpgDe omvang van de cijfers doet meteen de logische vraag rijzen of zulke ongevallen niet vermijdbaar zijn. Huishoudproducten zijn noodzakelijk om schoon te maken en worden bijna dagelijks gebruikt. Enig risico zal je dus altijd moeten incalculeren. Maar de omvang van het risico kan je al voor een belangrijk deel reduceren door in de eerste plaats logisch na te denken. Is het verstandig om een bijtend of gevaarlijk product in een waterflesje te bewaren? Is het niet veiliger om huishoudproducten op te bergen op plaatsen waar kinderen er niet bij kunnen?

Ook bij Familiehulp luidt de kernboodschap: meng geen producten met elkaar!Stap twee is dan een correct gebruik van de producten. Ook bij Familiehulp, waar onze duizenden huishoudhulpen dagelijks met schoonmaakmiddelen en andere huishoudproducten in aanraking komen, geven we praktische richtlijnen en advies mee. Onze medewerkers vinden hierover heel wat informatie in de preventiefiche en op hun materiaallijst. De kernboodschap daarbij luidt altijd: meng geen producten met elkaar! Daarnaast verspreidt Familiehulp een lijst van bijtende of gevaarlijke producten die onze medewerkers niet mogen gebruiken. Zo hopen we alvast het aantal ongevallen tot een absoluut minimum te beperken. En het mag gezegd worden: de ruime ervaring van onze huishoudhulpen op de werkvloer vormt ook altijd een goede leerschool!

Meer informatie en concrete tips vind je op de website van het Antigifcentrum.

Auteur: Peter Catthoor

3 reacties

omatita
Om goed te poetsen heb je feitelijk maar drie dingen nodig : poetsazijn, groene zeep en soda. Zoek maar eens op op internet. Er zijn ook boeken over geschreven.(Diet Groothuis: Het grote poetsboek).Ecover producten zijn ook goed maar véél duurder natuurlijk.
Onze grootmoeders wisten het wel beter hé....
26/04/16 08:00 REAGEER
paulrenders
EM=effectieve Micro organismen probeer Wipe&cline zonder gevaar voor mens en dier en natuur
26/04/16 13:36 REAGEER
Tygo
als je het hele jaar door alle afdelingen en voorwerpen in je huis af en toe even flink onderhanden neemt dan blijft alles netjes het hele jaar door,,, geen absurde schoonmaak woede helemaal ''gebroken'' zijn, en daarna denken ; dit doe ik nooit meer.
Is helemaal niet nodig die onzin.
26/04/16 13:52 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels