Deel via

Er zit een ezel in ieder van ons!

April 2016
"Koppige ezel!" "Gedraag je niet als een ezel!" Iedereen heeft die verwijten wel al eens naar z'n hoofd gekregen. Volgens healingcoach Isabelle Lambrecht hebben mensen en ezels meer gemeen dan je denkt. Bovendien lijkt 'de ezel uithangen' haar net de beste manier om te groeien!

De ezel in j-ezel-f

Ik denk dat we ons allemaal wel al vaak een ezel gevoeld hebben. We voelen ons dan meestal voor schut staan. Maar omdat ik ezels eigenlijk hele leuke beestjes vind, was ik nieuwsgierig naar de spirituele betekenis van het dier. Wie een beetje thuis is in energiewerk, weet namelijk dat elk dier bij de indianen en sjamanen als totem of krachtdier een bepaalde betekenis heeft.

De ezel zit in j-ezel-f verscholen, het symboliseert de essentie
van je wezen
Terwijl ik het woord ‘ezel’ intikte, maakte ik een tikfout en typte ‘ezelf’. Daardoor viel mijn oog op de verweving van de ezel en het woord jezelf. Zou dat de reden zijn waarom in de spreektaal de mens gekoppeld wordt aan de ezel? De ezel zit in j-ezel-f verscholen, het symboliseert de essentie van je wezen.

De kracht van de ezel

De mens kan net als de ezel heel veel aan. Net als de ezel zal jij in je leven ook de moeilijkste paden bewandelen, zelfs met zware ladingen aan bagage op je rug. Je draagt gewillig je lasten en soms neem je er nog de lasten van anderen bij.

Ja’ zeggen tegen het leven en je eigen potentieel vergt moed en durf. Hoezeer jij je ook probeert te conformeren aan de maatschappij, blijf je toch altijd je eigen unieke accenten hebben. Eigenzinnig dus, net als de ezel.

Ezels scannen constant hun kudde om op elk moment te weten wie de zwakste schakel is, zodat ze bij gevaar snel kunnen handelen. Dat doe jij ook, scannen wie je pijn zou kunnen doen. De ezel leert je om jezelf te blijven en alert te zijn voor wat wel en niet goed voor je voelt.

Wijsheid in sprookjes

  • Het sprookje Het ezeltje van Grimm gaat over ware schoonheid die niet altijd zichtbaar is:

Een rijke koning en koningin hebben alles, behalve een kind. Uiteindelijk komt hun wens uit, maar blijkt hun zoon een ezeltje te zijn in plaats van een kind. Hij blijkt een vrolijk wezentje te zijn dat dol is op muziek. Van de beste muzikant van het koninkrijk leert hij luit spelen als de beste. Op een dag zag het ezeltje voor het eerst zijn spiegelbeeld in het water. Hij was zo bedroefd over zijn ezelsgedaante dat hij besloot weg te gaan. Hij trok de wijde wereld in met zijn luit, tot hij uiteindelijk aankwam in een ander koninkrijk. Eerst wilden ze de onbeduidende ezel wegsturen, maar omdat hij meesterlijk de luit bespeelde, mocht hij toch binnen. Na een tijdje begon de koning van het ezeltje te houden, waardoor hij met de prinses mocht trouwen. In de nacht na de bruiloft, gooide de bruidegom zijn ezelshuid af en bleek hij een knappe jonge prins te zijn! ‘Nu zie je wie ik echt ben en dat ik je waard ben!’ zei de prins tegen zijn bruid. De volgende ochtend trok hij zijn ezelshuid echter weer aan. Ondertussen was de koning erachter gekomen wat er gebeurd was, en ’s nachts ging hij de huid van de kamer halen om hem te verbranden. Als de prins de volgende ochtend ontdekt dat zijn huid weg is, wil hij vluchten, maar de koning houdt hem tegen. 'Laat iedereen toch zien hoe mooi en goed je bent!' De jongeman blijft bij de oude koning wonen, erft zijn rijk en als zijn eigen vader sterft, heerst hij zelfs over twee koninkrijken.

Zolang we in contact blijven met ons gevoel en onze passie, kunnen we de talenten die in onszelf verscholen liggen verfijnen!Dit verhaal maakt duidelijk dat zolang we in contact blijven met ons gevoel en onze passie, we vrolijk door het leven kunnen en de talenten die in onszelf verscholen liggen kunnen verfijnen. Maar ook dat schoonheid en talenten niet altijd zichtbaar zijn op de manier waarop we die verwachten. Door onze oordelen missen we vaak de essentie. Het is niet omdat iets niet strookt met je manier van denken, dat het daarom waardeloos is. Ook hier wordt de ezel gebruikt om de ware essentie van het wezen aan te geven.

  • Het sprookje Tafeltje dek je, ezeltje strek je van Grimm:

Een jongeman kreeg een speciale ezel van een molenaar als beloning voor zijn harde werk: je hoefde maar 'Ezeltje strek je' tegen hem te zeggen en dan kwamen er goudstukken vanonder zijn staart te voorschijn.

Als je je ware zelf blijft, genereer je automatisch goud. Dat goud zijn dan je talenten en je gaven die goud waard zijn: ze zijn jouw unieke gift aan de wereld. Ook in dit verhaal duidt de ezel je ware essentie aan.

Terug meer 'de ezel uithangen'?

Als totemdier draagt de ezel volgende eigenschappen: intelligentie, nederigheid, wijsheid, toonbeeld van deemoed en zachtmoedigheid, maar ook van domheid, luiheid en koppigheid.

‘De ezel uithangen’ lijkt mij de ideale manier om te groeien. Laat het niet aan je hart komen als iemand je een ‘domme ezel’ noemt. Jij bent tenminste jezelf, want eigenzinnig. Je doet je eigen zin, ook al wordt dat door iemand anders als een domme zet gezien . Treur ook niet als iemand je een ‘koppige ezel’ noemt. Jij gaat tenminste aan de slag met je eigen wijsheid.

Tijdens mijn opleiding als bemiddelaar leerde ik dat we ons tijdens een bemiddelingsgesprek als een domme, luie ezel moesten gedragen. 

DOM = We mogen onze klanten niet voorkauwen wat er loos is. Als bemiddelaar luister je, geef je ruimte en stuur je bij, zodat ze zelf hun problemen kunnen erkennen = onpartijdigheid. Je van de domme houden, dus.
LUI = De partijen met elkaar laten praten in plaats van zelf vaak het woord te nemen. Niks forceren.

Wat met die zogenaamde koppigheid?

De koppigheid van een ezel lijkt mij meer een kracht te zijn. Een ezel doet gewoon niet snel iets tegen z’n zin. Daar kunnen wij misschien nog iets van leren … De ‘koppige ezel’ maalt niet om wat de maatschappij wil, hij volgt lekker zijn eigen gevoel. Het vergt moed om jezelf te aanvaarden en jezelf te zijn. Zoals je vast al ontdekt hebt, heeft de maatschappij er de grootste moeite mee als jij je unieke zelf wil zijn. Niks makkelijker dan allemaal willoze afgietsels die conform zijn. Maar daarvoor is het leven niet bedoeld. Er is een reden dat er zoveel diversiteit is op aarde. Ingaan tegen deze natuur is de natuur proberen te vernietigen.

Als iemand je in het vervolg wil verwijten dat je een ezel bent of dat je je gedraagt als een ezel, zeg dan gerust ‘bedankt’. Dan weet je dat je op de goeie weg bent. Vermijd alleen een pakezel te worden!

Auteur: Isabelle Lambrecht

0 reacties

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels