Deel via

Het jaar van de vallende dollar

May 2016
2016 zou volgens het boekje het jaar van de stijgende dollar moeten worden. Toen de Fed eind december 2015 een renteverhoging doorvoerde, werd daar direct aan toegevoegd dat het niet bij één renteverhoging zou blijven. In theorie is dat goed nieuws voor de dollar. Maar in de praktijk, pakt het net even iets anders uit, legt Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, uit.

Goedkope dollar merkbaar op de beurs

Wie de dollarontwikkeling een beetje in de gaten heeft gehouden, weet dat de ‘greenback’ dit jaar alleen maar in waarde is gedaald. Dat terwijl iedere analist, econoom en valuta-expert het er wel over eens was dat de dollar in 2016 vooral duurder zou moeten worden.



Heel vreemd is die gedachte overigens niet: de Fed heeft in 2015 duidelijk gemaakt dat het tijd werd om de rente te verhogen. En een hogere rente staat meestal gelijk aan een hogere wisselkoers. Door het optrekken van de Amerikaanse rente, wordt het voor beleggers interessanter om te beleggen in aandelen en obligaties. Daardoor zal dan de vraag naar dollars stijgen, omdat ook buitenlandse investeerders een graantje willen meepikken en hun eigen munt inwisselen voor de dollar.

Nu de dollar steeds goedkoper wordt, merken we dat ook op de beurs. Opkomende markten doen het al maanden goed. Die beweging valt voor een groot gedeelte te verklaren door de lagere dollar: veel opkomende markten hebben schulden genoteerd in dollars. Daardoor fungeert de dollar als een soort hefboom voor het schuldenbedrag. Ook grondstoffen doen het doorgaans een stuk beter bij een lagere dollar. Heel gek is het dus niet dat veel grondstoffen in 2016 ontzettend goed presteren.

45% van de Amerikaanse bedrijven openden de boeken met minder goede cijfers vanwege de stijgende dollar
De dollar was al sinds midden 2014 aan het stijgen, in anticipatie op een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Voor veel Amerikaanse bedrijven, was dat een tegenvaller. Zeker voor de bedrijven met veel omzet buiten Amerika. Zodra de winsten in euro’s of andere valuta moesten worden terugvertaald naar de duurdere dollar, bleef er steeds wat minder winst over. In het laatste kwartaal van 2015, was de impact erg fors: maar liefst 45% van de Amerikaanse bedrijven openden de boeken met minder goede cijfers vanwege de stijgende dollar.

Steuntje in de rug

Die tegenwind is nu veranderd naar een mooi steuntje in de rug. IBM merkte bijvoorbeeld op dat de omzetdaling voor dit kwartaal slechter had kunnen zijn, ware het niet dat de lagere dollar ondersteuning bood. En er zijn veel meer bedrijven die hebben aangegeven te profiteren van de goedkope dollar.

Nu is het niet alleen maar goed nieuws. Want de dollar is dit jaar dan wel in waarde gedaald, als we de historische gegevens erbij nemen, valt op dat de dollar nog steeds duurder is dan in dezelfde periode vorig jaar.


Op het moment van schrijven, noteert de dollar aan een punt waar veel analisten dit jaar geen rekening meer mee hadden gehouden. En het lijkt ons dat dit ook voor veel fondsmanagers geldt: bijna iedereen zat aan het begin van dit jaar gepositioneerd voor een hogere dollar.

Sneeuwbaleffect

Nu heeft de Fed wel de macht om met een paar zinnen de dollar zo weer hoger te zetten. Al heeft het er alle schijn van dat de Fed op dit moment niet zo happig is op een hogere dollar. De arbeidsmarkt trekt immers aan, de economie ontwikkelt zoals verwacht en toch is er nog geen nieuwe renteverhoging doorgevoerd. En dat lijkt de dollar nu ook in te prijzen: het onvermogen van de centrale bankiers om iets anders te doen dan stimuleren.

Het lijkt erop dat de Fed op dit moment niet zo happig is op een hogere dollarMocht de dollar nog wat aan waarde verliezen, dan mag het niet verbazen als er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Veel beleggers en fondsmanagers moeten dan herpositioneren, wat voor nog een grotere daling van de dollar zal zorgen. Goed voor de Amerikaanse beurs, goed voor grondstoffen en goud, goed voor opkomende markten, maar minder goed voor de economische ontwikkeling van de eurozone, met hun steeds duurdere euro.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels