Deel via

8 tips om meer groenten te eten!

June 2016
Per dag zou je minimaal 250 gram groenten moeten eten. Heb je moeite om die hoeveelheid te halen? Geen nood, foodblogger Judith Pagrach heeft een aantal handige tips voor je om meer groenten te eten. Met haar recept voor caponata, een heerlijke Siciliaanse stoofpot, raak je ook al een eind op weg!

 Meer groenten eten in een handomdraai!

  1. Groentesoep is een van mijn favoriete manieren om direct heel veel groenten binnen te krijgen. Het is snel te maken, makkelijk én lekker. Denk bijvoorbeeld aan broccolisoep, courgettesoep, wortelsoep, pompoensoep of tomatensoep.

  2. Eet vooraf een salade. Voor je lunch of diner kun je prima een (kleine) salade eten. Zo begin je je maaltijd met groenvoer en dat is natuurlijk een goede basis!

  3. Spiraalsnijden is de hype van 2015, maar ook in 2016 kun je er niet omheen. Door bijvoorbeeld spaghetti te vervangen door courgetti (sliertjes courgette gemaakt met een spiraalsnijder), of gespiraliseerde bietjes of zoete aardappel als basis te nemen, heb je al een mooie portie groentjes binnen.

  4. Vervang snacks door groenten (bijvoorbeeld wortel met hummus, komkommer, snoeptomaatjes).

  5. Maak groene smoothies en drink deze als tussendoortje. Een goede basis voor een groene smoothie is spinazie. Voeg daar bijvoorbeeld bleekselderij aan toe en laat je fantasie de vrije loop. Banaan maakt je smoothie wat zoeter, of ga bijvoorbeeld voor een smoothie met daarin kokosmelk.

  6. Zorg ervoor dat je altijd voorgesneden groenten in de diepvriezer hebt. Zo heb je in geval van nood (lees: geen zin om groenten te snijden) toch de mogelijkheid om groenten aan je maaltijd toe te voegen.

  7. Probeer zoveel mogelijk groenten op je brood te eten door middel van groentedips, komkommer, tomaat, sla, kiemen, avocado. Een van mijn favoriete lunches is geprakte avocado met peper en zeezout. Voeg nog wat tomaat of komkommer toe voor extra vitamientjes.

  8. Experimenteer met groenten! Misschien zijn er bepaalde groentes die je niet zo lekker vindt, maar er is zo veel, dat ik me niet kan voorstellen dat er helemaal geen groente is die je lekker vindt! Tegenwoordig kan je steeds meer producten van over de hele wereld kopen. Ga eens naar een andere, bijvoorbeeld Aziatische, supermarkt en kijk eens wat je daar nog allemaal tegenkomt.

Heb je zelf nog een tip? Laat het vooral weten in de reacties onder dit artikel!

Caponata: gezond, lekker en gemakkelijk!

Om je op weg te helpen, geef ik je al een heerlijk recept mee. Deze caponata, een typisch Siciliaans gerecht, zit namelijk boordevol groenten! De stoofpot doet een beetje denken aan een ratatouille, maar je laat hem nog langer op het vuur staan zodat alle smaken goed intrekken en het een smeuïg en zacht gerecht wordt. De smaak van de groenten gaat heel goed samen met de ziltige kappertjes en olijven, dus probeer het vooral zelf ook eens! Wij aten er een rustiek brood bij wat echt een perfecte combinatie is!

Ingrediënten

  • aubergines (in grove blokjes gesneden)
  • 5 trostomaten (in grove blokjes gesneden)
  • 1 witte ui (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 3 takjes platte peterselie
  • 1 tl kappertjes
  • 12 groene  olijven
  • 100 ml kokend water
  • zwarte peper
  • zeezout
  • scheutje olijfolie

Receptinformatie

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 1 uur
Aantal personen: 2 à 3

Benodigdheden

stoofpot of diepe, zware koekenpan

Instructies

  1. Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de aubergineblokjes samen met wat zout toe en laat dit enkele minuten bakken totdat de aubergine wat slinkt en begint te verkleuren.
  2. Draai het vuur lager en voeg de oregano, ui en knoflook toe en bak dit enkele minuten mee. Vervolgens voeg je de tomaten en kappertjes toe. Bak dit ook weer enkele minuten totdat de tomaten wat zachter worden.
  3. Giet het kokende water erbij en breng op smaak met peper. Draai het vuur laag en laat dit 50 minuten tot een uur stoven.
  4. Voeg olijven toe en garneer met platte peterselie. Serveer er rustiek brood bij!

Smakelijk!

Naar een recept van Jamie Oliver

Auteur: Judith Pagrach

0 reacties

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels