Deel via

Wat kan ik doen tegen ouderdomsvlekken?

July 2016
Ouderdomsvlekken of pigmentvlekken (hyperpigmentatie) hebben een grote invloed op de aanblik van de huid. Steeds meer mensen hebben hier last van, mede door de toenemende vergrijzing. Wat zijn ouderdomsvlekken? Hoe kun je ze voorkomen? En heb je eenmaal ouderdomsvlekken, is er dan nog wat aan te doen? We geven hier een antwoord op deze vragen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn verkleuringen van de huid, niet in de vorm van kleine sproetjes, die de meesten juist vrolijk vinden staan, maar in de vorm van grotere vlekken die de huid een vermoeide en oudere aanblik geven. Ouderdomsvlekken ontstaan onder invloed van de zon. De zon zet onze pigmentcellen in de huid aan het werk, waardoor ze pigment (melanine) aanmaken en we bruiner worden. Dit is bedoeld als natuurlijk beschermingsmechanisme tegen de zon. Na veel blootstelling aan de zon kunnen de pigmentcellen ontregeld raken en plaatselijk te veel pigment aanmaken. Dit uit zich in pigmentvlekken.

Ouderdomsvlekken is een ‘verkeerde’ benaming

Pigmentvlekken zien we vaak bij ouderen, omdat zij gedurende hun leven meer blootgesteld zijn aan de zon. De vlekken ontstaan vooral op plaatsen die veel zon vangen, zoals op de handen, de hals en het gezicht. In dat geval is het begrip ‘ouderdomsvlekken’ op zijn plaats. Maar ook op jongere leeftijd kunnen er pigmentvlekken ontstaan, onder invloed van:

  • Huidirritaties
    Wanneer de huid ontstoken is, bij wondjes of als iemand veel last heeft van acné en puistjes kunnen de pigmentcellen overprikkeld raken en op deze plekken op de huid voor pigmentvlekken zorgen.
  • Hormonale schommelingen
    Ook hormonen kunnen de normale werking van de pigmentcellen in de war sturen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. In dit geval noemen we de verkleuring een ‘zwangerschapsmasker’ of ‘melasma’. Dit verdwijnt echter weer vanzelf.

Wat kan ik doen tegen ouderdomsvlekken?

Hoewel het zwangerschapsmasker vanzelf weggaat, is dat helaas niet het geval bij de ouderdomsvlekken. Voorkomen is het sleutelwoord. Je kunt ouderdomsvlekken voorkomen door je van jongs af aan zo goed mogelijk tegen de zon te beschermen.

Niet alleen op zonnige zomerdagen, maar ook als het bewolkt is en op andere momenten in het jaar. Bescherm vooral de huid van de handen, de hals en het gezicht dagelijks met een crème met een geschikte beschermingsfactor (SPF). Maar wat als je al ouderdomsvlekken hebt? Hoewel er geen wondermiddel bestaat om ze als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, zijn er wel een aantal behandelmethoden waarmee ze minder opvallend worden.

Tips om ouderdomsvlekken te verminderen

  • Blijf je huid beschermen
    Voorkom nog meer ouderdomsvlekken door je huid goed te blijven beschermen met een zonnebrandcrème. Verder kunnen ook bepaalde cosmeticaproducten en medicijnen de pigmentcellen verstoren. Houd hier rekening mee. Probeer eveneens blootstelling aan felle zon zo veel mogelijk te voorkomen.

  • Pigmentcrème
    Er zijn allerlei pigmentcrèmes die pigmentvlekken kunnen verminderen. Voorbeelden van ingrediënten die helpen tegen pigmentvlekken zijn hydroquinone (alleen op voorschrift), azelaïnezuur (alleen op voorschrift), vitamine C, arbutin en zoethoutwortelextract. Laat je altijd adviseren door een huidexpert voor crèmes met het correcte gehalte aan werkzame stoffen.

  • Exfoliëren van de huid
    Door de huid regelmatig te exfoliëren, zullen de gepigmenteerde cellen sneller van de huid vallen. Er bestaan speciale exfolianten met ingrediënten die de huid extra oplichten waardoor ouderdomsvlekken minder opvallen. Laat je informeren door een professionele schoonheidsspecialist.

  • IPL-therapie en lasertherapie
    Dit zijn behandelingen die alleen door een ervaren professional uitgevoerd moeten worden. De pigmentvlekken zullen hierdoor een stuk minder zichtbaar worden. Je hebt echter nooit de garantie dat ze helemaal verdwijnen.

 

Auteur: Wellness Academie

0 reacties

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels