Deel via

De zomer van … Chris Van Tongelen!

July 2016
Hij studeerde moderne talen in Mechelen, had ooit z’n eigen reisbureau en begon z’n muzikale carrière bij Roestvrij. Toch moest hij nog enkele jaren wachten op de grote doorbraak. Daarvoor zorgden enkele geslaagde musicalrollen, De Romeo’s én zijn rol van Bart Van Den Bossche in de populaire tv-reeks Familie. Voor onze Upstars-rubriek ‘De zomer van’ wist reporter Kurt dit keer Chris Van Tongelen te strikken. De 48-jarige Lierenaar vertelt ons waarom hij niet graag naakt slaapt, hoe lichtgroen zijn vingers zijn én hoe een ideale vakantiedag eruit ziet als hij vrijaf heeft.

Chris Van Tongelen: ‘Er is niets mooier dan onder de blote hemel de liefde te bedrijven.’

Kurt: Een overbodige vraag om mee te beginnen, Chris; de zomer is dat vakantie of …?

Je raadt het al: de zomer is altijd hoogtij, wat zoveel wil zeggen als werken, werken, werken. Wat voor veel mensen vakantie betekent, staat voor mij én voor De Romeo’s genoteerd als een absolute werkperiode.

Kurt: In de veronderstelling dat je nu eens vrij zou zijn. Hoe ziet zo’n ideale zomerdag er bij jou uit?

Die begint ’s morgens met – in de veronderstelling dat ze er is –een kop koffie, op het trapje in mijn tuin genietend in de stralende zon. Later op de dag evolueert dat naar
het loungesetje, achteraan in mijn tuin. Daar lig ik dan een ganse dag niets te doen. Af en toe een plonsje in en uit mijn zwembadje. Ja, dat is mijn lang leven. Graag tot ’s avonds, en zo min mogelijk doen. Rondlopen in een T-shirt en een onderbroek, een godganse dag. Ik teken daar direct voor. Dat is voor mij ‘pure vakantie’.

Kurt: Naar het strand gaan en niets doen, is dat ook voor jou weggelegd?

Goh, dat hou ik niet zo lang vol. Het durft wel eens te gebeuren. Als het zich in het buitenland afspeelt, dan begint het na een paar dagen al onwaarschijnlijk te kriebelen. Dan moet ik iets kunnen doen. Ik ga dan iets bezoeken. Dat moet niet iets hoogstaand cultureel zijn, integendeel. Ik ben al tevreden met naar een stad te gaan, de winkeltjes te bezoeken, een cafeetje, een terrasje. Ganse dagen liggen te zonnen en te rusten, dat is niet aan mij besteed. Ik moet echt iets kunnen doen.

Kurt: Heb jij groene vingers?

Lichtgroene vingers. Mijn tuin is zodanig aangelegd dat ik hem volledig zelf kan onderhouden, behalve de haag snoeien. Dat lukt mij niet omdat die gewoon te lang is. Ik rij zelf het gras af en ik heb het zodanig ontworpen dat ik helemaal niet van mijn zitmaaier af moet komen. Voor de rest heb ik alleen maar hoge grassen en daar moet je geen kneit aan doen. Zalig. Geen bloemen, enkel groen. Ideaal. Vroeger haatte ik het om het gras af te rijden, maar ik heb vijf jaar in de stad gewoond en toen begon ik dat echt te missen. Op het moment dat je je gras aan het afrijden bent –veel mensen die dat af en toe doen gaan mij begrijpen – dan denk je aan niets anders dan alleen maar aan dat rechte stukje groen. Dat is pure ontspanning, geloof me!

Kurt: Ben jij een natuurmens?

Neen, zo wil ik mezelf niet noemen, maar ik ben wel begaan met de natuur. Ik zal geen of zo weinig mogelijk zwerfvuil laten rondslingeren en ik vind het ook zo verschrikkelijk dat het regent. Dan zie je dat de aarde in Vlaanderen echt wel verzadigd is met water en dat vind ik toch wel problematisch.

Kurt: Maar, je vrouw Brigitte is wel bezig met yoga en gezond leven?

Ja, dat klopt. Zij is daar veel mee bezig, om op een andere manier te leven, maar dat is voorlopig nog niet aan mij besteed. Ik hou mij nog bezig met de ontspanning, met gewoon het gazon afrijden. Dat is mijn yoga! (lacht uitbundig)

Kurt: Hoe zag je vakantie eruit als kind?

We gingen altijd op reis. Veel naar Duitsland, Oostenrijk en de bergen. We gingen veel wandelen, maar eigenlijk deed ik dat niet zo graag. Pas op, ik vond het wel altijd leuk als we dan weer zo’n berg overwonnen hadden. Eenmaal boven was er altijd wel een meer. Dat ziet er dan zo schoon uit, zo blauw dat je spontaan zin hebt om erin te springen, zeker als het mooi weer is. Je doet dat maar een keer en daarna nooit meer, want het ijswater is echt ijskoud. Die vakanties verklaren deels mijn voorliefde voor de Duitse taal. Later zijn we trouwens ook nog op reis gegaan naar Spanje en Ibiza.

Kurt: Ben jij het type dat het plezierig vindt om op reis te gaan met een mobilhome of een caravan?

We gingen altijd op hotel, mijn ouders, mijn broer en ik. Met een camper op reis gaan, dat wil ik altijd nog wel eens doen. Je weet dat wij met De Romeo’s eens een zomer lang rondgereden hebben met zo’n mobilhome? Ik ben er toch één keer blijven in slapen. Gunther en Davy niet, maar ik wel, samen met chauffeur Carl. Ja, dat heeft wel iets. Maar om nu met een caravan of een tent 14 dagen op reis te gaan? Ik weet het niet. Het heeft deels te maken met het feit dat wij zoveel werken. Ik hou ervan om voor de pure ontspanning op hotel te gaan, benen onder de tafel te schuiven zodat je zelf niet meer naar de winkel moet lopen, want dan is het weer geen vakantie.

Kurt: Slapen onder de blote hemel? Heb je dat al eens gedaan?

Ja, ik heb dat ooit eens gedaan. Het heeft iets, maar ik ben nogal een schrikkepiet. Ik associeer buiten slapen met beesten. Het is nu niet omdat het een zwoele zomeravond is, dat ik per se in mijne blote onder de blote hemel moet gaan liggen. Dat niet!

Kurt: Ooit al de liefde bedreven in de buitenlucht?

Ja, dat zal wel zijn begot. Er is niets schoner dan onder de blote hemel, in uwen bloten, de liefde te bedrijven.

Kurt: Had jij vroeger veel ‘vakantieliefjes’?

Ik heb er wel gehad, maar niet overdreven veel. Geen gebroken harten, daar heb ik niet voor gezorgd.

Kurt: Stel dat je een droomvakantie mag maken, naar waar zou je dan willen gaan?

Ik wil nog een groot stuk van het Verre Oosten zien, want daar heb ik tot nu toe de kans nog niet voor gehad. Ik heb wel Sri-Lanka en de Malediven bezocht, maar verder ben ik nooit geraakt. En Australië. Ja, die kant van onze aardkloot moet ik echt nog wel gaan exploreren.

Kurt: Stel, het zijn warme zomerdagen. Slaap jij dan met slaapkledij of naakt?

Nee, ik moet altijd ‘iets’ aanhebben. Al is het maar een onderbroek. Ja, anders dan denk ik weer aan die beesten. Liefst heb ik ook nog een T-shirt aan.

Kurt: Zijn er hypes waar jij in meegegaan bent of verfoei jij zoiets?

Als ik nog jong en fruitig was, dan was er de rage van de up-coming skateboards. Ik moest dan ook zo’n board hebben. Ja, ik ben regelmatig op mijn gezicht gegaan. Wij gingen dan altijd in mijn geboortedorp Putte oefenen. Dat was dan in Den Heuvel. De naam alleen al, zegt genoeg. Wij gingen dan ons blokjes zetten en er tussendoor slalommen. Ja, dat was de enige hype die ik niet aan mij heb laten voorbijgaan.

Kurt: Barbecueën, hoe graag doe jij dat?

Ik ben de barbecuespecialist thuis, maar het probleem is dat er niemand nog vlees eet. Mijn broer werkt in de vleesindustrie en mijn vader is beenhouwer, en ik zit daar met een hoop veganisten thuis opgescheept. Neen, Lilla-Jane (Chris’ jongste dochter) niet, maar voor twee man een barbecue aansteken? Tja, ik doe het toch, hoor. Ik vind dat plezant. Dat is voor mij vakantie. Een winterbarbecue? Ja, dat heb ik één keer gedaan op kerstdag of 2de kerstdag, samen met de buren. Ook al was het koud, het was voor mij memorabel. Zo tof was het!

Kurt: De zomer van 2016 is wel erg druk voor jou, hé?

Absoluut. Met De Romeo’s doen we heel veel optredens en in de maand augustus komen daar ook nog eens de opnames bij van onze film H.I.T. Die starten al vanaf 27 juli. In het voorjaar verschijnt hij in de bioscoop. Het wordt een actiekomedie, maar de rest moeten de mensen zelf maar komen ontdekken!

Kurt: En kijk ik iets verder ... 23 november?

Ja, dan hebben wij in de Ethias Arena de wereldpremière van Christiano and his Magical Orchestra. Ook dat wordt iets speciaals. Een unieke totaalbeleving. Mensen gaan echt ondergedompeld worden in de wereld van Christiano. Het wordt een magisch evenement. Ik zou tegen iedereen zeggen: come and see that!

Kurt: Komt voor elkaar, Chris. We gaan er zijn!

Woensdag kan je het integrale interview met Chris ‘Christiano’ Van Tongelen beluisteren op Family Radio. Tussen 15.00 en 16.00 uur hoor je ‘De zomer van’ met Sébastien Vansever. Surf naar www.familyradio.be voor meer informatie en de frequenties.

Tickets voor Christiano and his Magical Orchestra, op woensdag 23 november in de Ethias Arena in Hasselt, kan je hier bestellen.

Meer info op www.christianomusic.com.


'De zomer van … Lindsay' gemist? Dan kan je het hier terug beluisteren! 

 Tekst: Kurt Frederickx / Upstars

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels