Deel via

Maak je gezin nog gelukkiger met deze tips!

July 2016
Iedereen ziet natuurlijk het liefste een glimlach op de gezichten van z'n kinderen en kleinkinderen. Maar hoe kan je hun geluk een handje helpen? Deze week geeft lifecoach Wim Annerel je drie wetenschappelijk ondersteunde tips die je tonen wat je als ouder nog meer kan doen om je gezin gelukkig te maken. Heb je al kleinkinderen? Lees dan zeker de bonustip onderaan dit artikel!

 1. Eet samen

Samen eten is niet alleen gezellig, het heeft ook nog eens een positieve invloed op de levensstijl van je kinderen. Recent onderzoek toont immers aan dat kinderen die samen met hun ouders eten een verlaagde kans hebben op zelfmoordneigingen, eetstoornissen, tienerzwangerschappen, en gebruik van sigaretten, alcohol of andere drugs. Verder blijkt dat zij naast een gezondere levensstijl, ook een uitgebreidere woordenschat, betere manieren en meer zelfvertrouwen hebben!  

Bovendien toont een studie van de Universiteit van Michigan aan dat hoe meer tijd aan tafel gespendeerd wordt met het gezin, hoe beter de resultaten in het hoger onderwijs zijn en hoe minder de kinderen gedragsproblemen ontwikkelen.

Eén keer per week samen eten kan al een verschil maken!

Extra tip: Kan je dat maar moeilijk inplannen voor je gezin? Weet dan dat het niet noodzakelijk om het avondeten hoeft te gaan. En het hoeft zelfs niet elke dag te zijn. Zelfs één keer per week samen eten kan al een verschil maken.

2. Vertel de familiegeschiedenis

Kinderen die de verhalen van hun (voor)ouders kennen, hebben een groter gevoel van eigenwaarde en hebben meer controle over hun leven. Vertel dus al die leuke anekdotes en familieverhalen (opnieuw en opnieuw …). Je kinderen voelen zo dat ze deel uitmaken van iets groters dan zichzelf.

Extra tip: Vertel niet alleen over de successen in de familie, maar wijd ook uit de keren waarin het al eens misliep. Vergeet dan zeker niet te vertellen hoe die mislukkingen overwonnen werden!

3. Wees minder gestresseerd

Niet simpel natuurlijk, maar dat is wat kinderen hun ouders het meeste toewensen. In een onderzoek bij duizend gezinnen werd de vraag gesteld: als je één ding kon veranderen aan je ouders, wat zou dat zijn?

De meeste ouders verwachtten dat hun kinderen zouden zeggen dat ze meer tijd met hen wilden doorbrengen. Ze waren verkeerd. Kinderen willen vooral dat hun ouders minder vermoeid en minder gestresseerd zijn.

Wat je aan je dagelijkse routine kan veranderen om stress te minimaliseren, kan je lezen in het artikel ‘7 kleine gewoontes van minder gestresseerde mensen’.

Bonustip: Oma’s en opa’s hebben superkrachten

Heel wat studies tonen de enorme voordelen van … tijd doorbrengen met grootouders! Zo blijkt dat kinderen die regelmatig bij hun grootouders zijn beter leren samen te werken, socialer zijn, betere resultaten behalen op school, meer mededogen tonen en behulpzamer zijn. Hoog tijd dus om de kleinkinderen nog eens uit te nodigen!

Een samenvattend onderzoek uit 1992 van maar liefst 66 studies vond bovendien dat moeders die kunnen rekenen op de steun van de grootmoeders minder stress hebben, en dat hun kinderen zich beter kunnen aanpassen aan hun omgeving.  


Wat vind jij van deze tips? Heb je nog extra advies? Deel het hieronder in de reacties om ook andere (groot)ouders te inspireren!


 

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels