Deel via

5 krachtige manieren om meer gedaan te krijgen in je dag

August 2016
Met volle moed ga je slapen, klaar voor die drukke dag morgen. Uiteindelijk is de volgende dag zo weer voorbij, en heb je amper iets van je to-dolijstje kunnen schrappen. We kennen allemaal wel eens een minder productief dagje, maar als die eerder de regel dan de uitzondering worden, kunnen deze 5 handige tips van lifecoach Wim Annerel je helpen.

1. Weet wanneer je op je best bent …

En plan je dag in overeenstemming daarmee. Wat zijn je beste uren in de dag? Ben je een ochtendmens? Of eerder een avondmens? Ben je moe na het middageten? En weer superactief na een kort middagdutje?

Ga eens na wat de beste momenten van de dag zijn voor jou. En plan dan wat je het best op die momenten doet.

Charles getuigt: ‘Vroeger las ik moeilijke zaken na de middag, of probeerde ik zelfs te studeren. Maar toen ik het eens ’s ochtends plande, merkte ik dat het dubbel zo snel en dubbel zo makkelijk ging. Sindsdien plan ik zaken waar ik concentratie voor nodig heb in de ochtend, en meer routinezaken in de namiddag.

2. Slaap voldoende

Besparen op slaap heeft een reeks negatieve effecten.

Karolien: ‘Als ik slecht geslapen heb, voel ik me de dag erna nooit vrolijk. Integendeel, ik bekijk de dingen veel somberder. Ik merk dat ik makkelijker naar zoetigheden grijp, omdat ik minder wilskracht heb om te weerstaan aan ongezonde dingen. Bovendien ben ik prikkelbaarder: ik vlieg sneller uit tegen mijn dochter en mijn man.’

3. Afleidingen verslechteren je prestaties

Iedereen wordt wel eens afgeleid terwijl ie aan het werk is, dat is normaal. Je urenlang focussen is moeilijk, maar te veel afleidingen zorgen ervoor dat je taken blijven liggen en je uiteindelijk niets gedaan krijgt.

Een groep studenten bijvoorbeeld bij wie het klaslokaal naast een luidruchtig treinspoor lag eindigden hun schoolcarrière met een volledig jaar achterstand tegenover studenten met een rustig klaslokaal - in hetzelfde schoolgebouw. Wanneer het geluid gedempt werd, verdween het verschil in prestaties.

4. Kies je plekje verstandig

Heb je een plek waar je normaal gezien productief bent? Ga daar werken. En een plek waar je je vaak laat afleiden en tijd verspilt? Vermijd die. De plaats waar je werkt is belangrijk dan je denkt.

Machteld: ‘Voor mijn avondschool Spaans studeerde ik eerst in de woonkamer terwijl de televisie opstond. Dat ging moeizaam. Nu ik in de keuken met de deur dicht studeer, lukt het me veel beter om me te concentreren.’

5. Geloof in wat je doet

Onderzoekers Wrzesniewski en Dutton volgden een groep ziekenhuispoetsdames. Ze vonden dat sommige poetsdames hun werk als een job zagen die ze enkel deden voor het inkomen. Zij beschreven hun job als saai en zinloos. Andere dames daarentegen zagen hetzelfde beroep als een roeping en ervaarden de werkuren als zinvol.

Die tweede groep pakte de zaken ook duidelijk anders aan. Ze hadden meer contact met het verplegend personeel, met patiënten en bezoekers. Ze wisselden bijvoorbeeld vriendelijke woorden met hen uit, waardoor ook hun gesprekspartners zich beter voelden dankzij hun contact. Bovendien zagen ze hun werk in een bredere context: ze poetsten niet zomaar de kamers en gangen, maar ze droegen bij aan de gezondheid van de patiënten en het vlot functioneren van het ziekenhuis.

Lees verder over een belangrijk inzicht in productiviteit: Zo krijg je eindelijk echt iets gedaan.


Vind je deze tips nuttig? Hoe kijk of keek jij naar je werk? Onderschat nooit de kracht van een positieve attitude op hoeveel je gedaan krijgt in je dag!

 

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels