Deel via

5 beautymythes ontkracht!

August 2016
Wie wilt er niet graag mooi voor de dag komen? De beauty-industrie springt hier mooi op in met het ene wondermiddel na het andere. Zo zijn er door de jaren heen heel wat beautymythes ontstaan. Van vele van die mythes is helemaal niets van aan. Welke fabeltjes over schoonheid kun je maar beter niet geloven? We ontkrachten hier alvast 5 veelgehoorde beautymythes om eindelijk schoon schip te maken!

Mythe 1: Je kunt van je cellulite afkomen

Helaas, dit is niet waar. Cellulite is een probleem waar nog steeds heel wat dermatologen zich over buigen om er een oplossing voor te vinden. Tot nu toe is er nog geen behandelwijze of middeltje uitgevonden dat cellulite helemaal kan laten verdwijnen. Bij cellulite is de structuur van het onderhuids vet veranderd, waardoor het huidoppervlak grover wordt. Daarom wordt het ook wel ‘sinaasappelhuid’ genoemd. Of je er wel of geen last van hebt is waarschijnlijk erfelijk bepaald. Mogelijk zit het vrouwelijke hormoon oestrogeen er ook voor iets tussen. Andere mogelijke oorzaken zijn een verminderde bloedcirculatie en vervuilende stoffen als alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers.

Mythe 2: Geen allergische reactie met hypoallergene producten

Mensen met een gevoelige huid krijgen het advies om hypoallergene producten te gebruiken. Het is echter een misvatting dat deze producten nóóit een allergische reactie veroorzaken. Hypoallergeen wil alleen zeggen dat de kans dat deze producten voor een allergische reactie zorgen kleiner is, maar ze sluiten het niet uit. Heb je vaak last van een allergische reactie als je cosmeticaproducten gebruikt? Zoek dan liever uit waarvoor je precies allergisch bent, in plaats van blind te vertrouwen op zulke producten. Als je weet waardoor je allergische reactie wordt veroorzaakt, kun je deze ingrediënten in producten gericht vermijden.

Mythe 3: Haartjes groeien na het scheren dikker terug

Wie kent het verschijnsel niet; na het scheren verschijnen na enkele dagen dikke harde stoppels. Ze voelen heel ruw en onaangenaam aan. Het lijkt wel of je haartjes na het scheren dikker terugkomen. Dat is echter niet het geval. Hoe kan je dan die stugge stoppels verklaren? Bij het scheren verwijder je alleen de bovenkant van het haar, dat gedeelte van het haar is altijd fijner dan het gedeelte dicht bij de haarwortel, van waaruit de haar groeit. Enkele dagen na het scheren zie je dus een haartje naar boven komen, dat dikker is dan het gedeelte dat je hebt weggehaald. Het haar groeit niet dikker terug en er verandert niets aan de kenmerken van je haartjes.

Mythe 4: Je kunt je poriën verkleinen

Talloze schoonheidsproducten willen je laten geloven dat ze je poriën kunnen verkleinen. Dat is onzin! Poriën beschikken niet over spiertjes en kunnen dus niet zomaar van grootte veranderen, ook niet onder invloed van crèmes, zalfjes of lotions. Wanneer je last hebt van een verhoogde talgproductie, bijvoorbeeld onder invloed van hormonen, dan kunnen je poriën verstopt raken door de grotere hoeveelheid talg en hierdoor iets oprekken. De poriën lijken nu groter. Je kunt ze echter niet beïnvloeden met een wondermiddel om ze kleiner te maken. Een schoonheidsspecialiste kan je wel helpen met het mooi schoon houden van je poriën en je tips geven om vergrote poriën te camoufleren.

Mythe 5: Trek je één grijze haar uit, dan krijg je er twee terug

Wanneer het eerste grijze haartje wordt ontdekt, is dat voor de meeste mensen even schrikken. De neiging is groot om dat grijze haartje er meteen uit te trekken, maar dan klinkt in je achterhoofd een stemmetje: ‘Trek je één grijs haartje uit, dan krijg je er twee terug.’ Dit is wereldwijd een veelgehoorde fabel. Er is echter niets van waar. Vanuit elke haarfollikel (haarzakje) kan steeds maar één haar groeien. Door het haar uit te trekken, krijg je er geen meerdere voor terug. Dat neemt niet weg dat het grijze haar uittrekken een goed idee is. Als je één grijze haar ontdekt, heb je er waarschijnlijk al meerdere. Er zijn betere manieren om grijze haren te verdoezelen, zonder je haar uit te dunnen!


Ken jij nog beautymythes die geen steek houden? Vertel het ons in de reacties!


 

Auteur: Wellness Academie

0 reacties

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels