Deel via

Autosector bereikt cyclische piek

August 2016

De Europese en Chinese automarkten bleven verrassend sterk groeien in de eerste helft van 2016, maar de groeivertraging in de VS kan de voorbode zijn voor een algemeen zwakker 2017. Dat schrijft Patrick Casselman, aandelenanalist bij BNP Paribas Fortis, in de Beste Belegger van september.

Na de forse opvering in 2015 (+9%), groeide de Europese automarkt ook in de eerste helft van 2016 opnieuw met een verrassend sterke +9,4%. Daarmee is het verkoopvolume al 30% hersteld tegenover het crisisjaar 2009 en benadert het bijna dat van het recordjaar 2007. De autoverkopen worden ondersteund door de lage rente en olieprijzen en het economische herstel in Zuid-Europa.

De Amerikaanse automarkt begint na 7 jaar van ononderbroken groei duidelijke tekenen van saturatie te vertonen. De voorraden zijn hoog, net als de uitstaande autoleningen en leasing-volumes. Weldra komen heel wat einde-lease wagens op de tweedehandsmarkt, wat de prijzen kan drukken. De piek van de Amerikaanse automarkt komt samen met heel wat capaciteitsuitbreidingen, wat tot toenemende overcapaciteit en prijsdruk kan leiden. In het eerste halfjaar vertraagde de groei al tot 1,5% (na gemiddeld 5% jaarlijkse groei de voorbije jaren). En in 2017 zou het verkoopvolume voor het eerst sinds lang kunnen krimpen.

Mede dankzij fiscale stimuli en soepele kredietvoorwaarden, groeide de Chinese automarkt in het eerste halfjaar met een stevige +9,5%. Er is wel een verschuiving naar kleinere auto’s en lokale Chinese merken. Voor het volledige jaar verwachten we een groei van +7% voor de Chinese automarkt. Als de fiscale stimuli niet verlengd worden, is in 2017 een terugval te verwachten. De Duitse autoproducenten, die de voorbije jaren een groot deel van hun winst uit China haalden, zien hun marktaandeel en winstmarge onder druk staan door toenemende (prijs)concurrentie.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels