Deel via

Ben jij thuis genoeg bezig met je gezondheid? Deze tips heb je nodig!

August 2016
De belangrijkste doodsoorzaken in België zijn hart- en vaatziekten, op de voet gevolgd door kanker en longziekten. Om te vermijden dat jij er ook het slachtoffer van wordt, is het niet genoeg om één keer per jaar naar de dokter te gaan om je bloeddruk te laten meten. Of je nu gezond bent of minder geluk hebt, het is sowieso slim om thuis je gezondheid méér in het oog te houden. We leggen je uit hoe je dat eenvoudig kan doen.

Bijna 40% van overlijdens

Momenteel is 28,6% van de overlijdens te wijten aan hart- en vaatziekten en 10% aan longziekten. Samen met kanker (26,3%) behoren ze tot de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Toch zijn veel van die hart-, vaat- en longziekten sneller op te sporen door het thuis zélf te doen. Aangezien het onmogelijk is om dagelijks naar je dokter te gaan voor een check-up, kan je thuis wel makkelijk enkele controles uitvoeren.

Longziekten

Veel longziekten hebben gemeen dat ze de werking van je longen gaan verminderen. Het resultaat is dat je minder zuurstof binnenkrijgt, wat extra druk zet op je hele lichaam, wat dan weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Er op tijd bij zijn is daarom de boodschap, want voor de meeste ziekten geldt; hoe sneller je diagnose gesteld wordt, hoe beter je geholpen kan worden.  

Dagelijks zuurstofgehalte in je bloed meten

Weet je wat ongeveer het eerste is dat men doet als je een ziekenhuis binnenstapt als patiënt? Men schuift iets over je vinger met een rood lampje: een toestelletje om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Sinds kort bestaan dergelijke ‘saturatiemeters’ ook voor thuisgebruik die medisch gecertificeerd zijn.

100% zuurstof?

In optimale omstandigheden is in je bloed ook ongeveer 100% zuurstof aanwezig. Je longen werken op dat moment volledig optimaal. Als dat percentage begint te zakken, is het mogelijk dat er iets aan de hand is. Hevige rokers en astmapatiënten hebben vaak al zo’n saturatiemeter in huis om het saturatieniveau in het oog te houden, want bij hen ligt het percentage dikwijls al lager: 90% tot 95%. Als het niveau zakt onder 95% (voor gezonde mensen) of onder 90% voor voorgenoemde groepen, is een arts raadplegen belangrijk. Ook voor mensen die op grote hoogte gaan, bijvoorbeeld in de bergen gaan wandelen, is het nuttig om dit percentage zelfs mobiel ter plaatse te meten.

Regelmatig meten

Als iedereen dagelijks, of liefst ‘regelmatig” met zo’n saturatiemeter (ook pulse-oximeter genoemd) die ergens rond de 60-80 euro kost zijn of haar zuurstofpercentage in het bloed meet, kan je snel zien of er iets scheelt aan je longen. Zie je het percentage op een dag afwijken zonder reden en blijft dat een tijdje aanhouden, raadpleeg dan een arts.

En je bloeddruk?

Ook je bloeddruk in het oog houden is belangrijk. Wie constant een verhoogde bloeddruk heeft, heeft ook een groter risico op hart- en vaatziekten. Of je nu weet dat je een hoge bloeddruk hebt en er rekening mee houdt met je voeding en/of medicijnen, of je denkt dat je bloeddruk normaal is, het is voor iedereen belangrijk regelmatig de bloeddruk te meten. Heb je echt wel een goede bloeddruk? Helpen je medicijnen wel? Eet je wel voldoende? Of heb je misschien een te lage bloeddruk (dat ook niet goed is!)?

Bij de dokter de bloeddruk laten meten is nuttig, maar is een momentopname. Omdat artsen weten dat je altijd wat zenuwachtig bent bij een doktersbezoek, neemt men bovendien een ruime marge voordat men over een te hoge bloeddruk spreekt: stress verhoogt namelijk ook je bloeddruk. Door thuis je bloeddruk te meten, neem je de extra stress weg en meet je de échte bloeddruk. En het kan zijn dat je erg zal schrikken over de meetwaarden. Misschien heb je helemaal geen hoge bloeddruk terwijl je dat wel dacht, of erger, heb je juist wél een hoge bloeddruk.

Misschien heb je nog een bloeddrukmeter van vroeger, maar hou er rekening mee dat die minder nauwkeurig zijn. De nieuwste zijn medisch gecertificeerd en werken even goed als bij de dokter. Als je een nieuwe bloeddrukmeter zoekt, kies dan zeker eentje met meting aan de bovenarm (zoals een dokter doet) en niet eentje die aan de onderarm, vingers of pols meet, want die zijn veel minder betrouwbaar.

Net zoals bij alles met je gezondheid, kan de bloeddruk ook wisselen in de loop van je leven. Dagelijks of minstens ‘regelmatig’ meten is daarom nuttig. Een plotse trendbreuk kan wijzen op medische problemen waar je het best snel achter komt.

Ook hartritme

De nieuwe bloeddrukmeters meten niet enkel je bloeddruk, maar ook je hartslag. Ze controleren zelfs je hartfrequentie en geven een melding als er onregelmatigheden zijn. Als je dat enkele keren voorhebt, kan je het best onmiddellijk een arts raadplegen. Je kan op die manier je eigen leven redden!

Niet enkel 50-plussers

Ook kinderen, jongeren en jonge volwassenen kunnen deze zaken het best nauwgezet checken. Hoewel de doodsoorzaken bij hen procentueel minder aan de longen of het hart liggen, zijn er jaarlijks nog veel te veel slachtoffers die mogelijk eerder gered konden worden. Iedereen die je dierbaar is kan je misschien beter toch overtuigen thuis regelmatig hun waarden te controleren, of jij kan het bij hen doen als ze bij je op bezoek komen.

Samengevat: 2 belangrijke tips

Meet regelmatig bij je thuis het zuurstofgehalte in je bloed en je bloeddruk. Op die manier blijf je op de hoogte van je gezondheid, en merk je afwijkingen op vooraleer je er fysieke last van ondervindt. Opnieuw een wapen om langer gezond te leven! Raadpleeg zeker je arts of een specialist zodra je afwijkingen vaststelt.

Naar aanleiding van dit artikel heeft SeniorenNet een korting kunnen bedingen bij een van de belangrijkste leveranciers voor dergelijke medisch gecertificeerde apparatuur. Je kan de toestelletjes kopen en op +- 1 week tijd zijn ze bij je thuis gratis geleverd.

  

De informatie in dit artikel is enkel ter informatie en vervangt nooit het advies van uw huisarts of specialist. Bij twijfel of vragen, raadpleeg een dokter ter zake. Stop of begin nooit een behandeling zonder medisch advies.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels