Deel via

Het probleem van centrale bankiers

August 2016
Het is weer zover: centrale bankiers uit alle werelddelen komen deze week bijeen in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming. Het is een jaarlijks economisch symposium dat wordt georganiseerd door de Kansas Fed. En wie al wat langer op de beurs meeloopt, weet dat monetaire uitspattingen vaak op Jackson Hole worden aangekondigd. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, heeft bedenkingen bij een van de aandachtspunten.

Welke monetaire uitspattingen?

Het was Ben Bernanke, voormalig voorzitter van de Fed, die tijdens de bijeenkomst een programma van kwantitatieve verruiming aankondigde. En een paar jaar later weer met Operation Twist. Of opvolger Janet Yellen deze keer een monetaire verrassing in petto heeft? Beleggers lijken nu vooral uit te kijken naar hints over een mogelijke renteverhoging in Amerika dit jaar.

Werkt het wel?

De reden dat veel beleggers deze week extra aandachtig kijken naar de bijeenkomst, heeft alles te maken met de uitzonderlijke monetaire verruiming die door centrale bankiers over de hele wereld is doorgevoerd.

Economische groei creëren door de rente kunstmatig laag
te drukken

Het idee van de centrale bankiers was erg simpel: economische groei creëren door de rente kunstmatig laag te drukken. Lenen wordt dan goedkoper en sparen minder aantrekkelijk. Geld móet dan wel de economie inrollen, zo ging de gedachte.

Vraag een gemiddelde belegger of dit trucje van centrale bankiers heeft gewerkt en de kans is groot dat hier volmondig ‘ja’ op wordt geantwoord. De beurzen staan immers op recordstanden en hebben de verliezen van de financiële crisis volledig weggewerkt.

En nu kijken ze in Amerika naar een manier om de rente weer langzaam te verhogen. Mochten de centrale bankiers erin slagen om de inflatie wat aan te zwengelen en de economische groei wat te versnellen, dan is iedereen tevreden.

Zinloos beleid

Toch lijkt het sterk om ervan uit te gaan dat de centrale bankiers dit tot een goed einde kunnen brengen. Neem bijvoorbeeld de basisgedachte van de stimulans: verlaag de rente om voor groei te zorgen. Dat klinkt leuk en aardig, maar is een drama zodra je de realiteit hierin verwerkt.

In het Westen hebben we namelijk te maken met een vergrijzing en een krimpende populatie. Best belangrijk, want een groeiende bevolking is altijd een drijfveer geweest voor groei. Nog belangrijker zijn de pensioenverplichtingen die gepaard gaan met deze tsunami van vergrijzing.

In een omgeving met lage rente wordt het voor pensioenfondsen haast onmogelijk om een degelijk rendement te halen. En dus te voorzien in een goed pensioen.

Pensioentekort

Door de lage rente is het pensioen dus niet zeker. Voor consumenten is de noodzaak om te sparen hierdoor alleen maar groter geworden. De lage rente heeft precies een tegenovergesteld effect: mensen gaan niet méér geld uitgeven, maar juist méér sparen.

Voor consumenten is de noodzaak om te sparen alleen
maar groter geworden

Voor pensioenfondsen wordt de zaak nog veel lastiger. Door de lage rente is het moeilijk om aan dekkingsgraden te voldoen, maar dat kan nog veel problematischer worden als de aandelenbeurzen onverwacht een flinke stap terug doen. Pensioenfondsen zijn, door het beleid van centrale bankiers, eigenlijk een stapje dichter naar een faillissement geduwd.

Helikoptergeld

Omdat echte groei niet kan ontstaan in een omgeving met deze kunstmatig lage rente en een vergrijzende bevolking, mag duidelijk zijn dat een andere oplossing nodig is. De rente verhogen heeft weinig effect en om dit feestje draaiende te houden, mogen we juist rekenen op meer stimulans. Bijvoorbeeld in de vorm van rechtstreekse stimuleringen aan burgers (helikoptergeld).

In Japan lijken de eerste stappen al te worden gezet voor een grote ingreep, zoals helikoptergeld. En dat is in onze optiek ook iets waar beleggers rekening mee moeten gaan houden. Terwijl iedereen denkt aan een renteverhoging in Amerika, waar deze week misschien al wat duidelijkheid over kan komen, mag het niet verbazen als centrale bankiers in de komende jaren inzetten op het laatste redmiddel om inflatie te creëren: directe stimulering aan burgers.

Beleggers die zich willen indekken tegen manische centrale bankiers, kunnen kijken naar assets zoals goud en zilver, maar ook naar opkomende markten. Pensioentekorten en krimpende bevolking zijn daar niet aan de orde en veel opkomende landen worden minder afhankelijk van het Westen als exportmarkt. Zet daar een goedkope aandelenwaardering naast en je hebt een prima investeringskans.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Aandelen kopen in opkomende markten ? Wel , als er een crash komt ( en die kan nu niet zo heel lang meer uitblijven ), dan bloeden de opkomende markten mee met al de andere markten. Dus , momenteel wegblijven van die aandelen zou ik zeggen. Fysiek goud en zilver , wel , dart lijkt mij zowat het enige veilige alternatief momenteel .En ,zo haal je eveneens uw geld weg van uit de banken. En , denk maar niet dat schulden aanhouden een oplossing geeft. De banken doen nl. wat ze willen, d.w.z. dat contracten geen verzekering bieden. Hebben we toch reeds gezien hé .
30/08/16 10:23 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels