Deel via

Spaarders dreigen opnieuw het kind van de rekening te worden

August 2016
De kans is groot dat wij als particulieren (in navolging van de bedrijven) binnen afzienbare tijd geen cent rente meer krijgen op ons spaarboekje. Of erger nog: dat we onze bank moeten gaan betalen om ons geld te bewaren. In de media wordt eraan getwijfeld of de banken dat laatste wel zullen aandurven. Maar de praktijk bewijst dat banken veel aandurven. Deze keer wordt ons als argument daarbij de ‘situatie op de geldmarkt’ door de strot geduwd. Onze columnist Jan Schils is het daar allerminst mee eens.

Topadvocaat

Niet de ‘huidige marksituatie’ ligt aan de basis van het financieel-economische onheil dat ons sedert het uitbreken van de bankencrisis is overkomen, wel het haast criminele doen en laten van de banken tot 2008-2009 ,waarvoor in de VS bankiers gerechtelijk vervolgd en tot strenge straffen veroordeeld werden. In dit land is justitie daar op beperkte schaal mee bezig, maar ze is geen partij voor de topadvocaten die de topbankiers verdedigen. Zij slagen erin om met steeds nieuwe procedureslagen de rechtsgang te vertragen om zo de verjaring van de strafbare feiten te proberen te versieren. Wat de zaak-Fortis betreft, dreigen de topbankiers dankzij deze handige advocatentrucs binnenkort vrijuit te gaan. Is dat niet wraakroepend?

De negatieve rente in het buitenland zal voor de Belgische banken een welkom alibi zijn om dit voorbeeld te volgen

In het buitenland is het renteloze spaarboekje en zelfs een negatieve rente op het spaarboekje hier en daar al het geval, bijvoorbeeld in Duitsland. Voor de Belgische banken zal dat een welkom bijkomend alibi zijn om dit voorbeeld te volgen. Alsof het niet anders kan ... KBC heeft de weinig eervolle primeur voor België in de schoenen geschoven gekregen als het gaat om een nieuwe aanslag op spaargeld. Voorlopig gaat het bij KBC nog om een verlaging van de rente op spaarrekeningen van bedrijven tot onder het wettelijk minimum van 0,11 procent. Bij Belfius geldt al langer een nulrente voor grote bedrijfsklanten. Maar niets staat de bankwereld in de weg om ook de spaarboekjes van particulieren aan te pakken. Tot nu toe legt geen enkele wet de banken daaromtrent iets in de weg. Integendeel. De spaarders zijn, ook al kunnen ze wettelijk altijd rekenen op minstens 100.000 euro als hun bank failliet gaat, vogelvrij. Binnen de federale regering wordt wel overwogen om wettelijk vast te leggen dat de rente op spaarboekjes niet onder nul mag dalen. Dan moet de regering wel opschieten, anders zijn de banken haar eens te meer een slag voor.

Meer donkere wolken

Voor de gewone spaarder dreigen behalve een renteloos spaarboekje of erger nog meer donkere wolken: een bijkomend aantal percentages aan voorheffing op de rente en een stijging van de inflatie, die vorige maand maar liefst 2 procent bedroeg, ofwel de hoogste stijging in de landen van de Europese Unie. Voorts is de regering bezig met een denkoefening over het percentage van de vennootschapsbelasting, dat van 33,99 procent naar 20 procent of minder zou moeten dalen in ruil waarvoor andere belastingvoordelen voor bedrijven moeten worden afgeschaft. Om dat te kunnen betalen, heeft de regering miljarden nodig, die voor een belangrijk deel van u en mij moeten komen.

Daarbovenop komt nu ook een vermogenswinstbelasting om de hoek kijken, die de CD&V voor de zoveelste keer eist om de verlaging van de vennootschapsbelasting te compenseren. Omdat de grote fortuinen in België deze vermogenswinstbelasting al langere tijd zagen aankomen, hebben zij hun centen allang in het een of andere belastingparadijs geparkeerd. Gevolg: opnieuw is de middenklasse in eigen land, die toch al zwaar wordt belast, het kind van de rekening. Dat kan een gemiddeld gezin al gauw enkele honderden euro’s per jaar kosten, maar daarover zwijgt de politiek in alle talen. En in de zoektocht naar geld willen politici van verschillende pluimage nu ook een belasting op huuropbrengsten voor niet-commercieel vastgoed (dus huizen en appartementen van particulieren) om de geldhonger van de staat te lenigen. Of anders gezegd: vele duizenden mensen die krom hebben gelegen om een huis te kunnen kopen als belegging voor later om hun karige pensioen aan te vullen, zullen het zwaarst door de vermogenswinstbelasting worden getroffen.

Geld weghalen lijkt verlokkelijk

Intussen regent het klachten over de handelwijze van KBC, die inderdaad beneden alle peil is. Zo moet de bank minstens twee maanden tevoren de klant persoonlijk en schriftelijk inlichten over de rentewijziging. Dat kan gebeuren per brief of ook via een rekeninguittreksel. De rentewijziging alleen in de krant aankondigen kan niet en is bovendien totaal respectloos tegenover de klant. Het ongenoegen bij de klanten zit dan ook hoog. Op de sociale media werden spaarders al aangespoord hun geld bij de KBC weg te halen om de bank op andere gedachten te brengen. Dit paardenmiddel lijkt inderdaad aantrekkelijk, maar andere banken zullen het voorbeeld van KBC vrijwel zeker volgen.

Als het spaarboekje steeds meer geld gaat kosten, is het misschien beter naar andere vormen van sparen te kijken 

Eind maart hadden de banken ruim 262 miljard euro aan spaargelden van particulieren onder hun hoede, waarvan 90 procent van gezinnen. Dat geld brengt intussen nog nauwelijks iets op. Wanneer de spaarders inderdaad massaal hun geld zouden weghalen bij de banken, gaan die weliswaar voor de bijl, maar zijn de spaarders nog geen stap verder. Bovendien zou een dergelijke daad van terechte burgerwoede niet door de overheid worden geduld om het financiële systeem niet in elkaar te laten klappen. Ze zou in navolging van wat enkele jaren geleden in Griekenland en op Cyprus gebeurde de banken in staat stellen het afhalen van geld van hun rekening door spaarders limiteren. Maar als het spaarboekje steeds meer geld gaat kosten, is het misschien beter naar andere vormen van sparen te kijken, zoals aandelen en/of obligaties, waarbij bedacht moet worden dat de risico’s er niet minder om zijn, zeker bij aandelen. Maar geld bewaren in een sok in de kleerkast of onder de matras is niet aan te bevelen. Toch geven opiniepeilingen aan dat de meeste bankklanten hun spaargelden zullen weghalen wanneer het ooit tot een negatieve rente zou komen. D.w.z. als ze voor het in bewaring geven van hun geld, een rente moeten betalen.

Streng beleid ECB

Voor een goed begrip tenslotte van het doen en laten van de banken en hun steeds terugkerende attitude om verhoging van kosten en andere tegenslagen steeds maar weer op hun klanten te verhalen, moeten we kijken naar de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank (ECB). Die is weliswaar officieel onafhankelijk, maar staat in werkelijkheid onder voogdij van een college van schoonmoeders, ofwel de ministers van Financiën van de eurozone.

Het probleem dat de banken zeggen te ondervinden, draait rond het lagerentebeleid van de ECB. Die verlaagde onlangs haar basisrente naar 0 procent en de depositorente naar 0,4 procent. Voor de banken is het voordeel daarbij dat zij gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De keerzijde van de medaille is dat zij 0,4 procent strafrente moeten betalen bij de ECB als ze daar hun geldoverschotten laten bewaren. Doel van de ECB is met haar maatregelen de inflatie beteugelen en de economische groei een boost geven. Het probleem is dat de banken de daling van de marktrente niet helemaal kunnen doorrekenen naar de rente die ze geven op spaartegoeden van gezinnen, waardoor hun winstmarges onder druk staan. In eerste instantie hebben de banken hun rente op spaarboekjes verlaagd naar het wettelijk minimum van 0,11 procent. Maar nu staat dus ook die rente onder druk! Gezien hun verleden zouden de banken wel naar een creatieve oplossing in het voordeel van hun spaarders mogen zoeken.

We hebben niet lang hoeven te wachten op de nieuwste rotstreek van de banken: ze gaan om te beginnen hun tarieven verhogen voor woonkredieten en zichtrekeningen om de daling van hun inkomsten uit rentemarges te compenseren. Zo treffen ze meteen de meerderheid van de bevolking. BNP Paribas Fortis (!) neemt daarbij het voortouw. De andere banken 'kunnen niet anders dan volgen', zo klinkt het in de bankwereld. De komende tijd zal een hele waaier van bankdiensten duurder worden. De zichtrekeningen worden nu duurder gemaakt omdat veel mensen gevlucht zijn van hun spaarrekening naar hun zichtrekening. En om ons het zout nog wat dieper in de wonde te strooien: BNP Parobas Fortis behaalde dit eerste halfjaar een nettowinst van 1 miljard euro! De lage rente speelt de bank dus kennelijk geen parten.

Run op brandkasten in Duitsland

De Duitsers bijvoorbeeld zijn hun vertrouwen in de banken in snel tempo aan het verliezen en kopen massaal brandkasten om hun spaargeld te bewaren. Volgens de grootste Duitse fabrikant van brandkasten is de verkoop daarvan in de eerste zes maanden van dit jaar met 25 procent gestegen tegenover het eerste halfjaar van 2015. Ondanks de dalende spaarrente bleef de Duitse consument lange tijd trouw aan de banken. Dit vertrouwen is de jongste maanden echter zo goed als totaal verdwenen. De negatieve rentevoet heeft de Duitse spaarders massaal aangezet om naar alternatieven op zoek te gaan. En een daarvan is het bewaren van spaargeld thuis.


Wat zal jij doen met je spaargeld als de rente onder nul daalt? Vertel het ons in de reacties.


 

Auteur: Jan Schils

22 reacties

De spaarrekening (ofte spaarboekje ) laten omzetten in 'n nieuwe lopende rekening...Je krijgt daar ook geen rente op.......dan liever 2 lopende rekeningen.....:(((((((((((((((((((((((((
29/08/16 04:17 REAGEER
Jablanica
prima idee!!! begin er morgen aan!!
30/08/16 14:51 REAGEER
waltertje
Wordt de ECB niet gevoed met ons geld, en die zwaarbetaalde mensen denken dat ze met een lage intrest de economie kunnen die herleven, niets is minder waar, want de mensen hebben gewoon schrik dat het de jaren 30 word. Vroeger als we jong waren moesten wij voor onze lening van ons huis 11 tot 13 percent intrest betalen, nu als we oud zijn en gewerkt om een spaarcentje te hebben zouden wij moeten betalen, het is de wereld op zijn kop. Wij doen verlies met de inflatie, waarom deze niet laten lopen, zoals in de jaren. Maar daar hebben de hoge pieten van de banken en vooral van de ECB geen last van, want ze hebben geen hongersloon
30/08/16 09:10 REAGEER
Volledig met u eens.....de tijd van die hoge rente op 'n hypotheek heb ik ook nog meegemaakt :(
30/08/16 21:31 REAGEER
Robifoto
Mijn spaargeld is al weg bij KBC, en stilaan ook bij AXA bank !
Je ziet van hier dat ik niet zal betalen om dit spaargeld in bewaring te geven.
U haalt aan ik citeer "Maar geld bewaren in een sok in de kleerkast of onder de matras is niet aan te bevelen"... vroeger gebeurde dat ook, meer dan je denkt... het voordeel: steeds beschikbaar.
En tot slot: wat je cash niet nodig hebt zet je toch gewoon om in goud en zilver.
ps: een kluisje kost op jaarbasis minder dan de vergoeding die de bank vraagt op beheersvergoeding.
Wie niet veel heeft is inventiever !
30/08/16 09:45 REAGEER
reporterxyz
Naar waar, dat weet ik nog niet. Maar mijn laatste cent zal verdwijnen bij die bende oplichters.
Dikke dividenten uitkeren, dat gaat allemaal wel, daar hebben ze geld genoeg voor, en degenen die hun klanten het meest bedrogen hebben krijgen de vetste premie.
En de staat huppelt achteraan. Ze doen er niks aan, of willen ze er niks aan doen ???

Verjaringstermijnen ? Mijn botten ! Schaf had die gewoon af. De rest waar de gewone mensen wat voordeel uithaalden kan toch allemaal afgeschaft worden. Dat gaat wel, dat is geen enkel probleem.
Gewoon één bende zakkenvullers.

30/08/16 09:46 REAGEER
Roland2
Als dat gebeurd dat we nog moeten betalen om voor onze centen te zorgen dan zorg ik er liever zelf voor. Het is in België echter ver gekomen dat een mens meer dan 100 jaar wordt terug geslagen toen mensen nog hun spaarcenten in een kous onder de matras moesten bewaren. En dat noemt men dan de vooruitgang. Ik noem het eerder een achteruitgang. Ik laat er een lopende rekening staan waar niet al teveel geld opstaat voldoende om mijn rekeningen te betalen anders zijn ze nog bekwam om de kosten van een lopende rekening ook nog te verhogen. Ik wil echter niemand op ideeën brengen.
30/08/16 09:54 REAGEER
aronjaco
De banken , die blijken onmisbaar te zijn binnen het kapitalistisch- neoliberaal systeem . Zij , de banken doen wat ze willen en de politiek huppelt achter hen aan . De macht berust bij de banken en de multinationals en dat zal vroeg of laat iedereen zuur opbreken( zoals reeds gezien trouwens).Wat ik van dit alles enk : wel haal uw centen weg uit die banken maar talm niet te lang , anders komen er " maatregelen om de economie te beschermen". Aandelen kopen , bij God niet , want er staat naar mijn inzicht een ferme crash voor de deur op de aandelenmarkten. Goud en zilver lijkt mij inderdaad het meest plausibel alternatief , maar dan wel fysiek aan te houden. Zoniet , wel dan bezit ge nog steeds enkel één of andere munt en blijft ge in hetzelfde doodlopende straatje vertoeven. Anders : men kan ook grote aankopen doen om te voorzien in het levensonderhoud. Weg dus van valuta , zij het euro's , dollars , of welke dan ook.
30/08/16 10:12 REAGEER
noriem
Noriem

Als men destijds een beetje rente ontving bij het begin van het jaar werden plannen gemaakt om dingen aan te kopen .. Denk je nu dat met het huidige rentebeleid de economie zal opveren .
Geen inkomen geen zinnen .

Werklozen staan er best voor . Die zitten in hun vuist te lachen .
30/08/16 10:28 REAGEER
Jablanica
het wordt tijd dat we beseffen dat wij wonen in DDR nr 2! stasi hebben we al!!!
30/08/16 14:48 REAGEER
Julieke
Onze ministers willen dat we het spaargeld spenderen (goed voor de economie zeggen ze) daarbij gaan ze de onroerende voorheffing nogmaals verhogen. We hebben een huis en hoeveel maal betalen wij dat huis aan allerlei taksen? Walgelijk! Ik denk dat dit geld ( taksen) dient om al die vluchtelingen, die hier NOOIT iets bijgedragen hebben, te betalen -( leefloon , kinderbijslag enz.) waar zijn ze mee bezig. We zouden allemaal asiel kunnen aanvragen in België, dan krijgen we tenminste MEER dan nu met ons pensioen. NIET NADENKEN mensen of we zien het bos niet meer tussen de bomen. Sorry moest van mijn hart.
30/08/16 10:57 REAGEER
En niet vergeten met wat die Christine Lagarde eens uitgepa
30/08/16 21:37 REAGEER
En niet vergeten met hetgeen die Christine Lagarde ooit eens uitgepakt heeft: 10% sowiso van elk spaarboekje nemen......wedden dat dit er zal van komen ??? Hun geldhonger geraakt maar niet ............
30/08/16 21:45 REAGEER
Apollo
Ikzelf heb wat gouden munten gekocht en heb een deel van mijn spaargeld al geïnvesteerd in de nieuwe digitale munt die er staat aan te komen, de Onecoin (zie www.onlife.eu). Heb ook al wat geïnvesteerd in voedselvoorraad. Of het nu via de Banken gaat of via Monsanto, E's in voeding, chemtrails, fluorides in ons water en tandpasta, giftige vaccinaties of ondermijnende medicijnen, werkdruk of verkeersinfracten....arm en ziek moeten we worden! De Elite zelf kikt op onze onmacht en wordt er stinkend rijk van. Opgeruimd staat netjes, zo denken zij. Ongelooflijk hoe onze politici meeheulen met die onmensen en ons, werkmensen, compleet onderuit halen. Een goede raad die ik heb gekregen in verband met onze financiën : investeer in zilveren (Philharmoniker bijvoorbeeld) of gouden munten, in voedselvoorraad, eventueel in de nieuwe digitale munt die binnen een 2 tal jaren officieel op de markt zal komen. En vooral : leg niet alle eieren in één mand. Zeker niet in die van de Banken !
30/08/16 11:54 REAGEER
Apollo
Ach ja, was nog een raad vergeten : als de Banken in acute crisis komen, dan zijn de Banken gesloten en de Bancontacts gauw leeg, kijk maar naar Cyprus. Zorg dus voor genoeg cashgeld waar je meteen vrij kan over beschikken in geval van crisis.

Marie
30/08/16 12:28 REAGEER
Jablanica
haha! ik doe de centen op: 2 eigendommen gekocht voo r de kinderen in een Balkanland! misschien verlaat ik zelfAbsurdistan (België) ook voor goed!! goede raad? doe boodschappen in Nederland en ga eten op restaurant in Frankrijk!!!
30/08/16 14:43 REAGEER
aronjaco
@Apollo : onecoin is op het ogenblik enkel en alleen gebakken lucht .Een zeer goed verhaal , dat wel , maar niets in de realiteit. Ik denk dat we met scam te maken hebben ; ik hoop dat ik mij vergis , maar .......
6/09/16 15:03 REAGEER
De banken zouden beschaamd moeten zijn over hetgeen zij momenteel communiceren. Als we hen moeten geloven zouden we hen nog moeten geld bijgeven om uit de kosten te komen!!!! Zij willen ons doen geloven dat zij geen frank meer kunnen verdienen en het allemaal de schuld is van de ECB en de regering omdat zij zich nu moeten houden aan voorschriften. Maar ze vergeten er wel bij te zeggen dat hun specialisten er wel voor gezorgd hebben dat het systeem ten onder is gegaan in 2008 samen met het geld van de spaarder die gans zijn leven zorgvuldig heeft gespaard om wat ruimte te hebben in zijn pensioen. Ze zijn weer prachtig lobbywerk aan het doen. Ik zal hen wat helpen als ze nog lang klagen en alles afhalen om onder mijn matras te steken. Dan heeft de overheid ook geen zicht meer op mijn roerend kadaster en zullen mijn erfgenamen zeer gelukkig zijn!!!!.
30/08/16 15:55 REAGEER
Detemmerman
Ook in dit artikel doet men alsof aandelen/obligaties een oplossing zouden zijn. Weet echter dat onze CD&V vrienden graag de voorheffing zouden willen optrekken naar 30% op een eventueel divident. Of zelfs een meerwaarde belasting willen invoeren ... bij een minderwaarde mag je het verschil zelf bijpassen. Vrees dat er geen echte oplossing is tenzij je veel geld hebt
30/08/16 16:26 REAGEER
reporterxyz
Misschien kunnen ze nog eens wat arcopar "aandelen" uitgeven.
Dan kunnen ze opnieuw het spaargeld van de mensen verbrassen.
Dank je wel Christelijke beweging. Met de nadruk op Christelijk !! Bende hypocrieten.
30/08/16 17:27 REAGEER
Trouwaanhetland
Beste , wat de rol van de banken is geweest is ons meer dan bekend , een catastrofe voor de trouwe spaarder . Maar wat onze regeringen met onze spaarcenten uitsteken is zeker evenwaardig crimineel te noemen . Enkele jaartjes terug een oproep van onze toenmalige regering om onze bedrijfjes en andere instellingen een duwtje in de rug te geven via een volkslening . Als dank een roerende voorheffing van 12% , fijn om te helpen en daarvoor beloond te worden .De trouwe Belg geeft een goede respons . Nu komen de nieuwe ministers het verhaal afmaken en trekken de roerende voorheffing in hun belastingszucht naar inkomsten op naar 25 % om die trouwe Belg te bedanken en lustig te bestelen ! Bravo aan onze . . . hoeveel regeringen !
31/08/16 13:04 REAGEER
LaatJeNietDoen
De media is ook schuldig omdat er een filter staat op de informatie. Waarom lezen we nergens dat de Deutsche bank in de problemen zit (via o.a. radio mensen aanzetten om te investeren in de probleembank), valse stresstest om de burger vertrouwen te geven! We weten wel beter de buitenlandse media ook eens raadplegen kan een beetje helpen. De bevolking aanzetten om te beleggen wetende dat de beurzen totaal onbetrouwbaar zijn en er enkel op uit zijn het geld te laten verdwijnen om een legale manier.........gecamoufleerde bandieten! Het Amerikaans model van nooit genoeg is hier bij de banken al lang ingeburgerd.................ze zijn onbetrouwbaar en de politiek doet er niets aan, ze spelen het spelletje mee op onze kosten. België en de EU zijn een lompe besluiteloze troep profiteurs.............ik trek er alvast mijn conclusies uit.
1/09/16 07:34 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels