Deel via

Tips tegen opgezwollen voeten in de zomer

September 2016
Wanneer de temperatuur begint te stijgen, is het een veelgehoorde kwaal: opgezwollen voeten. Met elegante voetjes rondlopen in open schoenen is voor sommigen dan ook niet mogelijk. Waardoor ontstaan opgezwollen voeten in de zomer? Welke bijkomende klachten kunnen er ontstaan? En met welke tips kun je opgezwollen voeten voorkomen? Je leest het hier!

Waardoor ontstaan opgezwollen voeten?

Opgezwollen voeten ontstaan wanneer het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van lymfevocht uit het lichaam is verstoord. Daarom heet het ook ‘lymfoedeem’. Bij warm zomerweer gaan de gladde spiertjes in de lymfevaten bij sommige mensen langzamer werken, waardoor het lymfevocht niet meer goed wordt afgevoerd en zich ophoopt, bijvoorbeeld in de voeten, rond de enkels en in de onderbenen. Sommigen hebben aanleg tot lymfoedeem, anderen verwerven dit probleem tijdens hun leven, bijvoorbeeld na een operatie. Ook tijdelijke situaties als zwangerschap, een botbreuk en te weinig beweging kunnen lymfoedeem in de hand werken.

Welke bijkomende klachten kunnen er ontstaan?

Opgezwollen voeten in de zomer zijn niet alleen ontsierend, maar kunnen ook tot bijkomende klachten leiden. Door de zwelling kan je mogelijk je voeten en benen minder goed bewegen. Lopen wordt moeilijker, waardoor andere spieren zwaarder belast worden. Een ander bijkomend probleem is dat door de zwelling de huid onder grote druk komt te staan en veel gevoeliger is voor wondjes en infecties. Mensen met opgezwollen voeten en enkels hebben een groter risico op wondroos; een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriën. De huid wordt rood (glanzend), dik en voelt pijnlijk aan. Ook kunnen er blaartjes en pusblaasjes ontstaan en je kunt last krijgen van koorts, misselijkheid en een rillerig gevoel.

Tips tegen gezwollen voeten

Heb je snel last van gezwollen voeten bij warm weer, dan zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt treffen. We zetten hier de belangrijkste tips voor je op een rij: 

  • Beweging stimuleert lymfevochtcirculatie
    Vooral sporten als zwemmen, fietsen en wandelen zijn effectief, als je ze niet te intensief uitoefent tenminste. Zware inspanningen met veel krachtige en herhalende bewegingen werken juist averechts.

  • Compressiekous en oefeningen tijdens vliegreis
    Ga je op vakantie met het vliegtuig en ben je gedwongen vele uren achtereen te zitten, doe dan een compressiekous aan. Doe ook oefeningen met je voeten; strekken en cirkeltjes draaien.

  • Draag gesloten schoenen die niet knellen
    Schoeisel dient voldoende steun te bieden, zodat je je voeten niet overbelast. Slippers, sandalen en hoge hakken zijn daarom geen goed idee.

  • Blijf uit de zon
    Te veel blootstelling aan de zon zal de spiertjes van de lymfevaten nog meer ontspannen, waardoor je nog sneller en meer last krijgt van lymfoedeem.

  • Vermijd verwondingen
    Heb je gezwollen voeten, let dan extra goed op voor wondjes, omdat die voor extra problemen als wondroos kunnen zorgen. Loop niet op blote voeten, trek niet aan velletjes (bijvoorbeeld langs je nagels) en verzorg je nagels goed.

  • Manuele lymfedrainage
    Manuele lymfedrainage is een ideale massagevorm om lymfoedeem te voorkomen en te verminderen. Het is een hele zachte en ritmische massage met veel cirkelende en spiraalvormige massagetechnieken die de lymfevaten en lymfeklieren activeren. Hierdoor wordt de afvoer van overtollig lymfevocht bevorderd.

Heb jij ook last van gezwollen voeten? Misschien heb je wel nog enkele tips?


 

Auteur: Wellness Academie

2 reacties

Mooi toch deze goede raad, maar desalnitemin: zal het je maar overkomen.....Lastig....voor mij : leve de Winter, dan ben ik in topvorm. Jaja, ik ben 'n typische Zomerhater, dan ben ik geen stamp onder mijn kont waard, helaas :(((((((((
6/09/16 22:45 REAGEER
Judje
Een paar andere nuttige en praktische tips als je voeten dik zijn:
Ga een paar keer per dag met je voeten in een bakje met koud water zitten gedurende een 15 à 20 minuten. Gooi het water niet steeds weg maar koel het met een koel element (water besparing!)
Met je voeten omhoog liggen! Niet zitten maar lekker lang uit liggen waarbij je voeten hoger dan je hart komen. Ondertussen lekker relaxen terwijl de zwaartekracht zijn werk doet.En doe je de combinatie koelen en daarna liggen is het helemaal super! (Wat kan je anders doen op een hete/warme dag? ;-D
16/09/16 14:52 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels