Deel via

11 tips om je huishoudapparatuur langer te laten meegaan!

September 2016
Veel mensen hebben er geen idee van hoe ze bijvoorbeeld hun strijkijzer of wasmachine langer kunnen laten meegaan. En fabrikanten vinden dat helemaal niet erg. Gevolg: men koopt (te) vaak nieuwe toestellen. Zo belanden we in een wegwerpmaatschappij, waarin we even goed heel wat geld hadden kunnen besparen. Wij zetten een aantal tips op een rij om je apparatuur schoon te houden en langer te laten meegaan.

Strijkijzer

De twee meest voorkomende problemen die kunnen opduiken als je aan het strijken bent:

1. Er hangt viezigheid op de hete plaat waarmee je strijkt. Daardoor wordt je kleding opnieuw vuil of glijdt je strijkijzer er minder vlot over.

Je kan dat vermijden met speciale reinigingssticks voor strijkijzers. Even je strijkijzer opwarmen en met de stick over de onderkant wrijven totdat hij begint te smelten. Even laten inwerken en nadien afwrijven met een droge ruwe doek. Enkele seconden werk en je strijkijzer is terug als nieuw!

2. Je strijkijzer raakt verstopt door kalk.

Dat kan je vermijden door altijd gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. Maar lang niet iedereen doet dat omdat het toch ook wel kostelijk is en extra moeite vraagt. Het is zoveel makkelijker water van de kraan te gebruiken. Vervelend genoeg zal je strijkijzer dan vroeg of laat verstopt zitten door de kalk. Daarom moet je net als bij een waterkoker of koffiezet je strijkijzer ontkalken. Het gaat op een wat andere manier dan bij een waterkoker, maar het is even eenvoudig. Je kan er speciale capsules om te ontkalken voor gebruiken, waarna alle kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.  

Wasmachine

Je wasmiddel en wasverzachter maken je was fris en schoon, maar niet je machine. Aangezien de wasmachine water opwarmt, kan er ook in je machine kalkaanslag ontstaan: een van de belangrijkste redenen waarom wasmachines stuk gaan! Als je wilt vermijden dat je wasmachine er vroegtijdig de brui aan geeft, verdient ze ook af en toe een schoonmaakbeurt. 

Dat kan je doen met een speciaal reinigingsmiddel voor wasmachines, dat defecten zal voorkomen. Elke drie maanden een extra wasje voor je je vuile kleren wast en het zal veel langer voor je blijven werken.

Vaatwasser

Drie keer raden wat ook voor je vaatwasser nefast kan zijn? Inderdaad, kalkaanslag. Een cyclus met een speciale ontkalker voor vaatwassers op maandelijkse basis zorgt er volgens wetenschappers voor dat de vaatwasser langer meegaat. Waarom een nieuwe kopen als je oude vertrouwde zo jaren langer werkt?

Sieraden

Als je sieraden vuil zijn, kan het een hele klus zijn om ze weer proper te krijgen. Je hebt vaak moeilijk bereikbare hoekjes en bovendien kan goud, zilver enz. zeker niet tegen alle schoonmaakmiddelen. Opletten geblazen dus!

Een verrassende oplossing daarvoor is een ultrasone sieradenreiniger. Je legt de sieraden in de reiniger en door middel van ultrasone schokjes wordt al het vuil er letterlijk af getrild, zonder de sieraden zelf te beschadigen. Het resultaat is verbluffend omdat ook op de minst bereikbare plaatsjes het vuil verdwijnt.

Koffiezet / Senseo-/ Espressomachine

Vergeet de toestellen niet die je dagelijks van heerlijke koffie of espresso voorzien. Ook zij hebben een veel langere levensduur als je ze degelijk beschermt tegen kalk. Voor de Senseo-apparaten zijn er speciale ontkalkerzakjes, voor gewone koffiezettoestellen zijn er speciale tabletten .

Voor espressomachines is het belangrijk dat je een dubbel onderhoud doet, zowel op kalk als op vetresten. Je hebt hiervoor eenvoudige ontkalkende en ontvettende zakjes die het werk voor je doen. Vind je dat ontvetten toch niet nodig is (of minder vaak dan ontkalken), dan kan je ook enkel speciale ontkalkpotjes gebruiken voor espressotoestellen.

 

Beeldschermen (tv-, laptop-, computerscherm …)

Veel mensen weten dit niet, maar je kan het beste nooit een beeldscherm afstoffen. Je maakt het hiermee namelijk erger! De fabrikant legt een speciale stofafstotende laag op het beeldscherm van tv’s, laptops en computers. Door er met een stofdoek of vochtige doek over te gaan, maak je die laag stuk, waardoor je scherm net méér stof gaat aantrekken.

Je beeldschermen kan je natuurlijk wel schoonmaken, maar daar bestaan speciale vloeistoffen voor. Die beschermen het beeldscherm en voorkomen erger.

Stofzuiger

Deze tip gaat niet over het langer laten meegaan van je stofzuiger, maar om het leven aangenamer te maken. Wist je dat er geurstaafjes bestaan voor de stofzuiger? Je steekt ze in de stofzak (of stofcompartiment bij zakloze modellen), waardoor de lucht heerlijk gaat ruiken als je stofzuigt!

Scheerapparaat

Mannen, ook je scheerapparaat verdient regelmatig een onderhoud! Waarschijnlijk gebruik je het bijna elke dag, maar maak je het dan ook elke keer schoon? Al eens gedacht hoeveel bacteriën en viezigheid zich na verloop van tijd op en tussen de mesjes verzamelen? Met een speciale reinigingsspray maak je het apparaat niet enkel schoon, je smeert de mesjes er ook mee. Op die manier is het veel hygiënischer om te scheren, én gaat het toestel ook veel langer mee. Bovendien scheren scherpe mesjes veel aangenamer dan onscherpe.

Waterkoker

De waterkoker kan je het beste kalkvrij houden door hem regelmatig gewoon met azijn te ontkalken. Kook water met azijn en spoel daarna nog enkele keren na. Klaar!
Let op, verhitte azijndampen zijn giftig. Doe het dus in een goed geventileerde ruimte.

Roestvrij staal (RVS / inox)

Het staat prachtig in je woning, vooral als je het net gekocht hebt. Maar als je die accessoires of toestellen met inox bijna dagelijks gebruikt, zie je er nogal snel een heleboel vlekken op. Het is vaak gekkenwerk om het mooi te houden. De truc om ze schoon te maken is een vochtige microvezeldoek te gebruiken. Heb je ze echter met andere middelen schoongemaakt, dan is de beschermlaag eraf en kan je het best speciale schoonmaakdoekjes voor roestvrij staal gebruiken. Die maken niet enkel schoon, maar ze leggen er terug het beschermende laagje op zodat ook waterdruppels geen sporen meer nalaten.

Laat je toestellen langer leven!

Het vergt wel wat werk om je toestellen langer te laten leven en vaak zijn er extra kosten verbonden aan speciale capsules of zakjes. Toch is de verlengde levensduur van je vaak dure toestellen het zeker waard. Het kan je vele honderden euro’s besparen, samen met veel frustratie!

Via SeniorenNet hebben we ervoor gezorgd dat je alle bovenstaande producten aan een goede prijs kan kopen. Vaak zijn ze ook niet zo eenvoudig te vinden, aangezien fabrikanten liever hebben dat je toestel snel stuk gaat en je gewoon een nieuw koopt. Daarom nog eens alles op een rijtje:

4 reacties

SjanetZ
Wat ook goed is voor je afwasmachine/wasmachine is en, wat minder geld kost?
Eens in de een/twee maanden soda en op 90 graden laten draaien.
27/09/16 13:16 REAGEER
Marina52
Heel interessant. Er zijn nog wel meer handige tips.
27/09/16 14:53 REAGEER
Joke
Als "wasverzachter" gebruik ik al jarenlang altijd witte azijn. En nee, de was ruikt er beslist niet naar.
Voordelen: 1) goedkoop , 2) je spoelt alle wasmiddel er goed uit waardoor er minder kans is op allergische reactie , 3) de kleuren van je kleding blijven er mooier door, 4) het is heel goed voor je wasmachine die als het ware iedere keer ontkalkt.
27/09/16 21:41 REAGEER
Leuk toch deze tips, ik zweer bij azijn, goed en goedkoop :))))))))))))))
28/09/16 03:32 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels