Deel via

Beleggers vrezen een beurscrash

September 2016
Massa is kassa. Het is een bekend gezegde onder koopmannen, maar op de beurs is vaker het tegenovergestelde waar. Zodra de massa iets doet, loont het in veel gevallen om precies een tegenovergestelde positie in te nemen. Contrair beleggen, wordt dit ook wel genoemd. Op dit moment lijkt het contrair om te rekenen op een vervolg van de beurshausse. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, legt uit.

Posities van professionele beleggers

Inzicht krijgen in de posities van particuliere beleggers is vrij lastig. Veel brokers geven niet aan hoe hun klanten zijn gepositioneerd en hoeveel liquiditeiten er worden aangehouden. Maar bij professionele beleggers is dat wel heel makkelijk uit te zoeken. Bank of America Merrill Lynch becijfert zo iedere maand wat voor posities professionele beleggers aanhouden en hoeveel van de portefeuilles daadwerkelijk zit geïnvesteerd in aandelen, obligaties of andere activa.

De cashpositie van professionele beleggers staat op het hoogste peil sinds 2001

Het levert een interessant kijkje in de keuken van de dames en heren die iedere dag met de beurs bezig zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld uit data van september dat de cashpositie van professionele beleggers niet meer zo hoog is geweest sinds 2001. In dat jaar kreeg Amerika te maken met een grote terroristische aanslag: 9/11! De paniek op de aandelenmarkten steeg en professionals verkochten veel posities om veilig in cash te gaan zitten.

Bron: Fat Pitch

Ook vandaag is de cashpositie tot grote hoogtes opgelopen. In juli piekte de cashpositie van professionals tegen de 5,8% en vandaag de dag staat ze nog altijd op een hoge 5,5%. Cijfers die we alleen hebben gezien ten tijde van de val van Lehman, de discussies over het Amerikaanse schuldenplafond en de angst voor het uittreden van Griekenland uit de eurozone.

Een normale bandbreedte ligt tussen de 3,5 tot 5%. Bank of America, de samensteller van deze grafiek, ziet voor contraire beleggers kansen ontstaan zodra de cashpositie tot over de 4,5% loopt. Al is historisch gezien een niveau boven de 5% winstgevender gebleken.

Contrair in Amerikaanse aandelen

Uit het rapport van BAML blijkt verder dat professionals weinig blootstelling hebben aan Amerikaanse aandelen. We zien gelijke niveaus als in 2008. Opvallend is dat Amerikaanse aandelen het meestal beter deden in de afgelopen jaren als die bij professionals ondervertegenwoordigd waren.

Het is op z’n minst bijzonder te noemen dat zoveel professionals nu met zoveel cash aan de zijlijn staan. De laatste keren dat de cashposities zo hoog waren, ging dat altijd gepaard met een groot financieel risico. Het lijkt erop dat beleggers een renteverhoging in Amerika nu ook zien als een groot risico voor de financiële markt.

De massa lijkt zich dus voor te bereiden op een nieuwe periode van afkoeling. Maar als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, dan is het juist dat de massa in het laatste decennium vooral fout heeft gezeten toen er werd ingedekt. Keer op keer stegen de beurzen vrolijk verder. Keer op keer heeft contrair beleggen in die periodes geloond. En wie nu een contrair koopkansje zoekt, mag dan ook eens kijken naar Amerikaanse aandelen. Onbemind door de massa: een droom voor veel contraire beleggers.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

4 reacties

John3078
Bovenstaande bewijst dat niemand het weet hoe in de toekomst de “markt” zal evolueren. Niet de fondsbeheerders, niet de professionele beleggers, niet de beursgoeroes, niet de adviseurs in de banken en ook de individuele belegger niet.
Wat we wel weten is dat vandaag het klassieke spaarboekje niets opbrengt. Ik wil wel investeren in Eandis met de garantie van 4 % interest en ik zal beloven om niet te spioneren.
27/09/16 10:28 REAGEER
fransdeconinck
de beurs is een jojo
27/09/16 13:19 REAGEER
Na al hetgeen deze roversbende regering mij als gepensioneerde afgenomen heeft :(( blijft niets over om te beleggen , is dat niet goed? :)))) Gemakkelijk nietwaar !
28/09/16 03:37 REAGEER
aronjaco
Het enige wat ik onthou uit dit artikel dat is dat er enorm veel cash is , wachtend op iets. Wachten op de crash die er zal komen , dat is de reden ( mijn mening).
Verder bevat het artikel slechts zo'n een beetje ja-t-jes en neen-tjes , een beetje zoals de Indiërs die ja en neen tegelijk schudden met het hoofd. Later kan men daar alle kanten mee uit .
28/09/16 15:51 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels