Deel via

Kurkuma: een wonderkruid voor je gewrichten?

September 2016
Kurkuma ken je vast als het kruid dat je gerechten een heerlijk oosters tintje en een vrolijke gele kleur geeft. Maar wist je ook dat deze smaakmaker een heleboel positieve effecten kan hebben op je gezondheid? Geen wonder dat het in India de veelzeggende naam ‘het heilige kruid’ heeft gekregen! Zo draagt het onder andere bij tot soepele gewrichten, pezen en gezond kraakbeen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma, geelwortel, curcuma, koenjit, koenier, tarmeriek: al deze benamingen duiden op het gele kruid gemaakt van de wortel van de Curcuma longa. De plant doet wat denken aan gember; ze komen immers van dezelfde plantenfamilie. Bij ons is kurkuma vooral gekend als een van de belangrijkste bestanddelen van curry, maar in de Indische keukens heeft het al eeuwenlang een vaste ereplek in het kruidenrekje. En dat heeft het niet enkel aan de mild bittere smaak en gele tint te danken!

4 weetjes over kurkuma

1. Heilige kruid

Zowel in de traditionele Indische als de Chinese geneeskunde is men sinds jaar en dag overtuigd van de heilzame werking van kurkuma. Allerhande kwalen, van ontstekingen tot lever- en darmklachten, huidaandoeningen, menstruatiepijnen en zelfs kanker, worden er behandeld met het ‘heilige kruid’. 

Interessant om even te onderzoeken, niet? Dat moeten ook honderden wetenschappers gedacht hebben, want inmiddels zijn er al tal van onderzoeken verricht naar de gezondheidseffecten van kurkuma. Daaruit is inderdaad gebleken dat kurkuma en curcumine, het belangrijkste actieve bestanddeel, verschillende gunstige effecten hebben op het lichaam. Zo is curcumine sterk ontstekingsremmend, antibacterieel en is het ook nog eens een krachtige antioxidant.

2. Ontstekingsremmend

De ontstekingsremmende werking werd al ruimschoots aangetoond in meerdere studies en is daarmee ook een van de belangrijkste eigenschappen van de kurkumawortel. Omdat curcumine verschillende fasen van het ontstekingsproces belemmert, heeft het een erg groot ontstekingsremmend effect dat in sommige gevallen zelfs niet moet onderdoen voor moderne medicijnen. Zowel de spieren, pezen, gewrichten en het kraakbeen kunnen rekenen op verbetering! Wie last heeft van ontstekingsziekten zoals reuma en artritis, of andere gewrichtsklachten zoals slijtage en kraakbeendegeneratie, kan dus zeker baat hebben bij een kurkuma-extractkuur.

3. Een van de veiligste en sterkste ziektebestrijders

Verschillende ontstekingsziekten worden behandeld met medicijnen die jammer genoeg vervelende of zelfs ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Kurkuma daarentegen kan beschouwd worden als een veilige behandelingsmethode zonder ernstige bijwerkingen. Een onderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis bijvoorbeeld heeft aangetoond dat curcumine niet enkel veilig en doeltreffend is, maar zelfs beter de pijn verlicht dan een standaard niet-steroïdale ontstekingsremmer. Daarnaast heeft een onderzoek bij patiënten met osteo-artrose in de knie bewezen dat kurkuma-extracten de symptomen even goed verminderen als ibuprofen. Bovendien werden er minder bijwerkingen opgetekend in de kurkumagroep! En zo zijn er nog een heleboel studies terug te vinden die de heilzame kracht van kurkuma bevestigen.

4. Eén nadeel

Omdat curcumine vetoplosbaar is, kan ons lichaam het maar moeilijk opnemen. De biobeschikbaarheid, zoals dat heet, van het wonderlijke stofje is enorm laag. Een snuifje kurkuma over je gerechten strooien is prima, zorgt voor een heerlijke smaak, maar om even positieve resultaten te bekomen als de vele wetenschappers is dat veel te weinig. Dan zou je dagelijks zo’n 1000 à 1500 mg curcumine moeten opnemen, de dosis die zij ook meestal hanteren. Dat betekent dat je wel érg veel kurkumapoeder moet toevoegen aan al je maaltijden. En dat lijkt
ons niet meteen haalbaar.

Daarom is het veel makkelijker om extra kurkuma op te nemen via een supplement met kurkuma-extract. Met speciale technologieën hebben wetenschappers andere manieren gezocht om van de vele voordelen van curcumine te kunnen genieten.


Bronnen:

Chandran et al. A Randomized, Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid Arthritis. Phytother. Res. 2012;26:1719–1725.
Jurenka J. MT. Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research. Altern Med Rev 2009;14(2):141-53.
Kuptniratsaikul V et al. Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clin Interv Aging. 2014 Mar 20;9:451-8.

CurcuDyn®

Metagenics heeft bij de ontwikkeling van CurcuDyn® een speciale techniek gebruikt waarbij het vetoplosbare curcumine in een wateroplosbaar omhulsel verpakt zit. Daardoor kan ons lichaam de curcumine tot maar liefst 1350 keer beter opnemen dan standaard kurkumapoeder!

Om een nog groter versterkend effect op de gezondheid van de gewrichten, spieren en het kraakbeen te bereiken, werden ook nog de cofactoren vitamine C, D en gember toegevoegd. Vitamine C om de vorming van het kraakbeen te bevorderen, vitamine D om de spieren te ondersteunen en gember om de gewrichten soepel te houden.

Gebruik: 2 capsules per dag of zoals aanbevolen door je arts
Hoge tolerantie
Gluten-, soja- en lactose-vrij

Wanneer wordt CurcuDyn® aanbevolen?

CurcuDyn® kan aanbevolen zijn als:

  • je lichaam niet soepel genoeg (meer) is,
  • je moeite hebt om de trap op en af te gaan,
  • je het gevoel hebt dat je rug en/of de schouders vastzitten,
  • je het gevoel hebt dat je gewrichten gezwollen zijn,
  • je ‘s morgens moeilijk op gang komt,
  • lichamelijke inspanning moeilijk is,

Verkrijgbaar bij jouw apotheek

Meer informatie: www.curcudyn.eu

17 reacties

losseke
Ben wel nieuwsgierig wat het resultaat zal zijn, al jaren lijd ik pijn ten gevolge van artrose.
4/10/16 08:27 REAGEER
truuskwel
Mijn dochter neemt al een paar jaar curcuma voor haar gewrichten en zij is er zeer tevreden over. Zij geeft het trouwens ook aan haar oud paard en dat is ondertussen al 38 jaar geworden!
4/10/16 08:46 REAGEER
Rammie
truuskwel :
jou paard 38 ???? waw ! mijn paard is 23 en heeft ziekte van Cushing. hoe lang heb je dat al gegeven en hoeveel, in welke vorm ?
8/11/17 19:19 REAGEER
Mielabis
Hopelijk geeft dit goede resultaten, dan kan ik zware ontstekingsremmers die negatieve invloed hebben op maag en nieren wat afbouwen.
4/10/16 09:07 REAGEER
losseke
En? Voel je al enig verschil. Ik heb geprobeerd om een 1 avond geen Brufen meer te nemen maar de volgende dag had ik terug prijs, terug zo een zere benen.
18/10/16 07:12 REAGEER
josephdevos
ik gebruik curcuma reeds meer dan een jaar en dit geeft zeer goede resultaat
4/10/16 09:23 REAGEER
aronjaco
Ik denk dat dit werkelijk een zeer goede tip is op seniorennet. Kurkuma heeft zijn nut bewezen binnen andere culturen ( India vooral). I'm a believer en ik heb dus een proefpakket aangevraagd. Trouwens : ik doe al jaren kurkuma in mijn gerechten. Heeft dat geholpen ? Dat weet ik uiteraard niet aangezien er geen vergelijkbare body aanwezig is .In elk geval , ook gember lijkt me een zeer goed kruid voor de gezondheid en ... dat zit ook verwerkt in curcumine. Doen zou ik zo zeggen. Trouwens ik ben een grote vijand van statines ( klassiek cholesterol bestrijder)..Daarom ook trek ik na welke natuurlijke cholesterol betrijders er zijn ; en geloof me : er zijn er heel veel . holesterol is ( over het algemeen ) een welvaartsprobleem. Cholesterol is eveneens een gretig aangegrepen item ( nodig of niet nodig , een cijfertje bepaalt dat zonder het algemeen plaatje te bekijken )voor dokters . Voorschrijfgedrag noemt men dat ..
4/10/16 11:31 REAGEER
elsgoos
Er is mij verteld iemand die bloedverdunnend neemt geen kurkumasupplementen mag nemen , kan er iemand daar een sluitend antwoord op geven ?
4/10/16 13:34 REAGEER
ndelvo
inderdaad, er staat een duidelijke waarschuwing hierover op de site van de online apotheek 24pharma.be
Bij de beschrijving van het product Curcudyn staat daar NIET GEBRUIKEN IN COMBINATIE MET BLOEDVERDUNNERS.
Jammer genoeg zetten niet alle sites die medicatie en/of voedingssupplementen verkopen deze info beschikbaar om geen rem op hun verkoop te zetten.
Het meest raadzame is dus altijd aan je apotheker te vermelden welke geneesmiddelen je al inneemt als je een nieuw product wil proberen.
5/10/16 11:49 REAGEER
rivanho
Oei, ben al 2 weken bezig met een vergelijkbaar curcumine product te nemen en neem ook een lichte bloedverdunner Asaflow. Zal dus maar stoppen met de curcumine. Er stak geen bijsluiter bij.
18/10/16 13:03 REAGEER
Cyper
Jij hebt makkelijk praten, Aronjaco. Als je genetisch bepaald bent om een hoog cholesterolgehalte (en dan vooral de slechte LDL) te hebben, dan heeft eten en bewegen en zo geen enkele zin. Dan moet je wel een statine nemen. En zo slecht zijn die nu ook weer niet, mensen die ze nodig hebben mag je niet overtuigen om ze te laten liggen, daar doe je ze geen dienst mee! Met natuurlijke cholesterolbestrijders kom je er niet altijd. Als je pijnstillers kunt vermijden door kurkuma (en op voorwaarde dat het betaalbaar is voor iedereen), dan is dat geweldig meegenomen. Maar statines zijn geen pijnbestrijders: die behoeden je voor hart-en vaatproblemen door te hoge cholesterol. En als dat komt doordat je teveel ongezond eten hebt gegeten en niet wil veranderen, dan is dat je eigen schuld. Maar als je erfelijk voorbestemd bent om hoge niveaus LDL te halen, dan mag je zo gezond eten en leven als je wil, dan gaan ze niét omlaag zonder statines!
4/10/16 13:42 REAGEER
aronjaco
Volledig gelijk Cyper . Ik had dat even over het hoofd gezien. Mijn excuses daarvoor .
Niettemin , heel veel mensen zitten totaal onnodig aan de statines . Ik zeg dit omdat erin het artikel gesproken wordt over antioxidanten. Wel , antioxidanten werken ook cholesterol verlagend. Uiteraard , zolang men niet voorbestemd is , genetisch, tot het aanmaken van slechte cholesterol, of , misschien helpen antioxidanten dan ook . Ik ben een leek in die zaken , vandaar mijn " misschien".
5/10/16 12:00 REAGEER
Croes
Beste

Hartelijk gefeliciteerd met dit artikel, het is een bijna 100% waarheid. En omwille van die" bijna" wil ik graag dit bericht sturen.. Het gele poeder is redelijk moeilijk zelf te bewerken vooral omdat het moet bijna kruk droog zijn voordat het kan tot poeder gemalen worden . Als dit proces door machines gedaan wordt gaat een groot gedeelte van de heelkracht helaas verloren. Als je toevallig door het "oosten" zou komen, ga dan naar de markt en koop daar de voorraad voor een jaar, echt waar, een paar centen en een goede kwaliteit, die nog koud gemalen wordt. Thuis doe je dat knalgele poeder in een klein toestelletje dat waarschijnlijk wel in België te koop is bij sommige apothekers, om capsules mee te vullen (100 capsules in minder dan 30 minuten) China verkoopt dit via internet. Wat de opname door het lichaam betreft, is het heel juist dat zonder drager , peper, cayenne en nog andere producten maar ongeveer 10 % wordt opgenomen door het lichaam . Maar die dure peper kan rustig vervangen worden door , gewone houtskool te mengen met de kurma, waardoor de opname vernegenvoudigd zou worden( X9) Zou deze publikatie misschien wel een beetje overdreven zijn, zal de verveelvoudiging, toch een opmerkelijke verbetering betekenen.
Neveneffecten zijn er normaal gezien niet, als men de maximale hoeveelheden per dag een beetje respecteert . Hier wordt gesteld dat 6 gram per dag het maximum zou zijn om nierstenen te vermijden
6 Gram betekent ongeveer 24 capsules van .250 ml = +- 8 per maaltijd. Te veel van het goede moet nu toch ook niet! Verder kan ik alleen iedereen aanraden dit wonder product te gebruiken en zou er bijna durven aan toevoegen, als je dat zou doet kun je bijna niet sterven.
Vriendelijke groeten.
Lukas Croes
4/10/16 13:48 REAGEER
Casper van Eijk, bekend oncoloog uit het Erasmus MC vertelde in een interview dat wetenschappelijk is bewezen dat Kurkuma bij alvleesklier kanker betere werkt dan Chemo maar dat hij van Big Pharma daar geen onderzoek naar mag doen !!!!!!!! Hoe fout is dat ?
Ik gebruik naar alle tevredenheid curcuma van het merk Ukon uit Japan, een capsule van hoogwaardige kwaliteit. Deze is ontstekingsremmend en verhoogd het immuunsysteem.Voor een goede opname neem ik het in met alkalisch water.
4/10/16 20:03 REAGEER
Walterke
Bedankt voor de info aangaande dit product. Morgenvroeg direct naar de apotheek gaan en de pillen halen.
Goed voor m'n vrouw haar nek, en voor mijn knieën. Ik moest (verplicht) 18 pillen/dag nemen voor de ziekenhuisbacterie + ontsteking. En dan nog de pijnstillers erbij.
Ik zal al beginnen met een paar dozen ineens te nemen. Want als je ze met 2 personen inneemt, zal het zeker wel vooruit gaan.
4/10/16 20:54 REAGEER
Dank u voor deze tip, moet dit onthouden. FF navraag doen bij mijn apotheek :)) MVG Nicky
4/10/16 23:32 REAGEER
chrisvanlaenen
Ik neem al een paar jaar Flexofytol en ben zeer tevreden. De medicatie voor mijn cholesterol is gehalveerd. En met mijn botten gaat het veel beter. Het is wel een dure aangelegenheid. 1 doos van 100 tabletten kost € 55 en je komt daar 3 maanden mee toe. Dat andere product is blijkbaar iets gelijkaardig maar daar zit ook gember in en ik kan daar niet van slapen. Dus voor mijn dagelijks 2 tabletten Flexofytol.
6/10/16 00:15 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels