Deel via

Profiteren van een stijgende rente

October 2016
Als we de marktreactie mogen geloven, is een renteverhoging voor veel beleggers een rampenscenario. Iedere keer dat Janet Yellen, voorzitter van de Fed, ook maar hint op een renteverhoging, volgt een verkoopgolf. Gelukkig zijn er op de beurs nog wel kansen om te verdienen aan een renteverhoging. Volgens Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, zijn zogenaamde Business Development Companies een interessante optie.

Business Development Companies

Een renteverhoging is niet voor iedereen slecht nieuws. Zo zijn er op Wall Street verschillende bedrijven die geld verdienen met schulden. Zij verstrekken bijvoorbeeld leningen aan het MKB of door uitstaande leningen over te nemen. Die bedrijven worden Business Development Companies genoemd (beter bekend als een BDC) en zijn vooral bij dividendbeleggers in trek. Het gemiddelde dividend op een BDC ligt namelijk rond de 8%, op het moment van schrijven.

Variabele rentecoupon

Nu is een dividendrendement van gemiddeld 8% voor een sector natuurlijk erg interessant. Maar wat vooral interessant is aan de sector: veel van de schulden staan uit met een variabele couponrente (floating rate note). Deze schulden zijn dus gekoppeld aan de rentestand. Met andere woorden: als de rente gaat stijgen, stijgt de rente die moet worden betaald. Hierdoor kunnen BDC’s dus meer verdienen aan een stijgende rente dan in de huidige omgeving met lage rente.

Veel van dit soort schulden zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld de London Interbank Offered Rate (LIBOR). Dat is de gemiddelde referentierentevoet waartegen een select groepje banken geld aan elkaar uitlenen. Veel van de leningen die door BDC’s uitstaan, gaan pas wat merken van het floating rate effect als de LIBOR boven de 1% stijgt. Maar, die 1% ligt best dichtbij de huidige cijfers.

De kans dat BDC’s meer gaan verdienen in de komende maanden kan dus als groot worden gezien. Zeker nu Yellen nog steeds vasthoudt aan haar plan om de rente te verhogen (als we haar uitspraken in de media serieus mogen nemen).

Het is dan ook niet heel verrassend dat beleggers sinds dit jaar meer en meer interesse hebben gekregen in BDC’s. Dat is duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld de VanEck Vectors BDC Income ETF. Een flinke stijging, sinds ongeveer maart dit jaar:

Toch lijkt er nog meer in het vat te zitten voor BDC’s. Want het merendeel van dit soort bedrijven handelen nog onder de boekwaarde, zelfs met een renteverhoging in het vooruitzicht.

De juiste selectie

Het is echter wel belangrijk om te kijken naar de juiste BDC’s. In januari dit jaar zijn heel veel BDC’s verschrikkelijk hard afgestraft door beleggers. De reden: sommige BDC’s hadden een flinke blootstelling aan energiebedrijven. En die leningen leken niet meer te kunnen worden terugbetaald door de crash van de olieprijs.

Hierdoor is het zaak om te kijken naar de juiste bedrijven. Bij voorkeur bedrijven met een geringe blootstelling aan de energiesector en een goed trackrecord (weinig leningen die niet presteren of niet zijn afbetaald).

Een andere manier is om te beleggen in ETF’s, die weer investeren in mandjes van BDC’s. Op deze manier wordt er automatisch gespreid, profiteert men nog steeds van het aantrekkelijke dividendrendement en is er door de grotere spreiding minder risico. Nu nog veel BDC’s onder de boekwaarde handelen, is dit best een interessante manier om te ‘hedgen’ tegen een renteverhoging.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.comVolg ons ook op Twitter @SlimBeleggen.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels