Deel via

Cash geld staat voor gedrukte vrijheid

October 2016

Vooraanstaande economen bespreken of het zin heeft cash geld af te schaffen, of op zijn minst te beperken, om zo terrorisme, illegale tewerkstelling en belastingontduiking te helpen voorkomen. Maar we moeten ons niet laten misleiden, zegt de Luxemburgse investeringsmaatschappij Flossbach von Storch.

Het voorstel is namelijk gebaseerd op heel andere overwegingen. Wanneer cash geld zou verdwijnen, dan kunnen spaarders hun geld niet meer van de bank halen bij negatieve rentetarieven om het in een safe of onder de matras te steken. De overheid kan op die manier heel gemakkelijk het wapen van financiële repressie hanteren.

Bovendien is er nog een ander argument dat niet vermeld wordt in deze discussie. Bij een eventuele nieuwe financiële crisis in Griekenland met een herintroductie van de drachme zal het dan niet mogelijk zijn voor de Griekse spaarders om hun geld van de bank te halen en over de grens te brengen.

De argumenten die nu gebruikt worden om te pleiten voor het afschaffen van cash geld zijn slechts een voorwendsel, aldus Flossbach von Storch. De argumenten tegen zijn veel belangrijker. Cash is niets anders dan gedrukte vrijheid, en die vrijheid zou dan verloren gaan.

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels