Deel via

Last van broze nagels?

October 2016
De menopauze gaat bij veel dames gepaard met allerlei lichamelijke veranderingen en vervelende kwaaltjes. Zo kan je ook last krijgen van broze, droge en afbrokkelende nagels. Dat leidt samen met alle andere kwaaltjes tot heel wat frustratie. Je wilt er immers mooi en verzorgd bij lopen. Wat kan je eraan doen om broze nagels tijdens de menopauze tegen te gaan?

Nagels als de spiegel van je gezondheid

Nagels worden vaak de ‘spiegel van je gezondheid’ genoemd. Dat komt omdat je aan nagels kunt aflezen of er misschien problemen zijn in je stofwisseling. Tijdens de overgang neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Daardoor raakt het lichaam tijdelijk uit balans, met allerlei klachten van dien. Ook de stofwisseling vertraagt en er kan een tekort aan calcium, kiezelzuur (silicium) en ijzer ontstaan. Die tekorten leiden onder andere tot broze nagels. De overgang is, zoals de naam doet vermoeden, een fase. Na verloop van tijd gaan de meeste klachten weer over, dat geldt ook voor broze nagels. Toch kan je wel enkele maatregelen nemen om het probleem te beperken.

Eet je nagels mooi!

Op de eerste plaats kan je broze nagels te lijf gaan door extra aandacht te besteden aan je voedingspatroon en dan vooral aan de inname van voldoende eiwitten, ijzer, zink, calcium en kiezelzuur. Eiwit, ijzer en zink zijn belangrijk voor de aanmaak van keratine, een eiwit dat als bouwstof dient voor de nagels. IJzer en zink zit onder andere in rood vlees, schaal- en schelpdieren, bonen en noten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kiezelzuur zijn bamboe, gierst, gerst, champignons, heermoes en brandnetel. Calcium zit vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, peulvruchten en noten. Naast aandacht besteden aan je voeding, is het ook verstandig om regelmatig een professionele manicure te laten doen om je nagels in optimale conditie te houden.

Tips voor nagelverzorging tijdens de menopauze

  • Vijl de nagels kort
    Lange nagels kunnen makkelijker afbreken. Daarom is het verstandig om ze steeds kort te vijlen. Vijl de nagels altijd in één richting. Vijl nooit met zigzagbewegingen, want daardoor ontstaat er wrijving tussen de verschillende nagellagen, waardoor ze nog sneller afbreken.

  • Nagelbad
    Een lauwwarm nagelbadje met verzorgende oliën zorgt voor soepele nagelriemen, waardoor ook de gezondheid van je nagels wordt gestimuleerd.

  • Nagelolie
    Na het nagelbadje kan je je nagels inmasseren met een speciale nagelolie, bijvoorbeeld arganolie. Deze olie bevat vitamine E, die de nagelgroei stimuleert. En het heeft een schimmelwerende en hydraterende werking.

  • Nagelverharder
    Om de nagels wat extra stevigheid te geven kan je ze lakken met een nagelverharder.

  • Geen nagellakremover met aceton gebruiken
    Dat maakt de nagels brozer.
     
  • Vermijd water, zeep en schoonmaakmiddelen
    Vermijd zoveel mogelijk rechtstreeks contact met water, zeep en schoonmaakmiddelen. Ook dat maakt je nagels brozer. Draag bij het poetsen of afwassen handschoenen.

Overige oorzaken van broze nagels

Hoewel de overgang bij veel vrouwen de broze nagels veroorzaakt, kunnen er ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Broze nagels kunnen ook wijzen op osteoporose, diabetes, een traag werkende schildklier of nierproblemen. Wanneer er sprake is van een van deze aandoeningen, dan zijn er vaak ook andere symptomen aanwezig. In dat geval is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Auteur: Wellness Academie

0 reacties

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels