Deel via

De winstrecessie zet door

October 2016
Beleggers hebben vandaag genoeg situaties om zich zorgen over te maken. Van de Amerikaanse verkiezingen tot de renteverhoging in Amerika en problemen met Europese banken. En daar komt in de komende weken nog een situatie bij: de winstcijfers van bedrijven. In de afgelopen kwartalen was die trend neerwaarts gericht. Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft duiding bij die winstdaling.

Neerwaartse trend

Over het algemeen wisten bedrijven minder winst te maken dan in de voorgaande kwartalen. Als we af mogen gaan op de eerste bedrijven die cijfers hebben gerapporteerd, zal deze winstrecessie ook in het derde kwartaal doorzetten.

Vorige week was het bijvoorbeeld Alcoa dat de boeken opende over het derde kwartaal. Het Amerikaanse aluminiumbedrijf stelde bijzonder teleur en moest het bekopen met een pandoering van 11%. Hoewel de winst bij Alcoa hoger uitkwam dan dezelfde periode vorig jaar (door lagere kosten en herstructureringen), was het toch een pak lager dan analisten hadden verwacht.

Opnieuw minder winst

Volgens het persbureau Bloomberg gaan analisten voor het derde kwartaal uit van een gemiddelde winstdaling van 1,6%. Dat betekent opnieuw een daling, waardoor de trend van steeds lagere winsten bij bedrijven opnieuw lijkt door te zetten.

Op bovenstaande grafiek wordt duidelijk dat de winsten van bedrijven in Amerika al vijf kwartalen op rij aan het dalen zijn. Beleggers hopen natuurlijk dat oktober de maand wordt waarin een einde komt aan dit verval. Alleen wijzen de eerste bedrijfscijfers nog niet in die richting.

Nu mogen we bij deze winstrecessie wel een kanttekening plaatsen: omdat een gemiddelde wordt genomen van de Amerikaanse bedrijven – waaronder veel energiebedrijven – ontstaat een klein vertekend beeld. De energiecrisis drukt natuurlijk fors op de winst van energiebedrijven, die op hun beurt weer zwaar doorwegen in het gemiddelde.

Impasse

Ook al vertekenen veel energiebedrijven het beeld, is het wel degelijk een situatie om serieus te nemen. De Amerikaanse S&P 500 is bijvoorbeeld nauwelijks van z’n plek gekomen in het afgelopen anderhalf jaar. Dat heeft direct te maken met de stagnerende winst bij bedrijven. Slimme beleggers vinden het natuurlijk niet interessant om bedrijven die lagere winsten boeken te kopen tegen hogere waardering. Hierdoor is er sprake van een impasse op de beurs.

Is winstverval nu een reden om niet meer te beleggen in Amerikaanse aandelen? Dat hoeft niet zo te zijn. Het zijn namelijk niet alleen de winstcijfers die een waardering van aandelen maken. Net zo belangrijk: de hoeveelheid geld die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Met het oog op de lage rente is dat belangrijker dan ooit.

En wat cash returns betreft, doen de Amerikaanse aandelen het eigenlijk heel erg goed. Vandaag de dag staat de S&P 500 total yield (dividend + aandeleninkopen) op 4,7%. Daarmee doen aandelen het beter dan staatsobligaties én bedrijfsobligaties.

Met andere woorden: wie vandaag op zoek is naar rendement, komt al heel snel uit bij aandelen. En daardoor kunnen aandelen geliefd blijven, ook al dalen de winsten. Zolang de rente staat, blijven aandelen een beetje het beste huis in een slechte buurt. Het is niet ideaal – en er zijn gebreken – maar beter dan dit gaat het niet worden. Daarom kunnen aandelen, zelfs met een aanhoudende winstrecessie, minimaal aan de huidige waarderingen blijven handelen. En als de Fed niet goed doorpakt met renteverhogingen, kunnen de waarderingen van aandelen waarschijnlijk ook weer omhoog.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over aandelen, fondsen en andere producten voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Alle info op www.slimbeleggen.com.Volg ons ook op Twitter @SlimBeleggen. 

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Auteur is nu voorzichtig positief. Dat is toch reeds een ommekeer en naar mijn mening terecht. Dat er een correctie komt , dat is zo zeker als een paal boven water .En , die dividendenpolitiek , die extra beloning voor beleggers , ook dat is in vele gevallen niet houdbaar. Binnen mijn mening blijf ik aan de zijkant staan , daar war het verwerven van aandelen betreft. Bekijk de hier meegegeven grafiek , en dan weet ge het wel .
25/10/16 10:49 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels